Dimarts 23 abril 2024

Dimarts 23 abril 2024

Acords de Pau a El Salvador. Les dones també construeixen la història.

connuestraamerica.blogspot.com

Creo que las mujeres fuimos capaces de trascender, de pasar de la cocina o reducidas a cuidar niños/as a asumir nuestra capacidad política en un tiempo de guerra. Pudimos ser creativas desde nuestra feminidad. Capacidad y fuerza de ser mujer“. Maria Isabel Figueroa, cofundadora de COMAFAC.

El passat 16 de gener es van complir 22 anys de la signatura dels acords de pau de Chapultepec ( El Salvador), uns acords que van portar la pau a El Salvador.

22 anys després continua sent imprescindible no deixar de construir la pau cada dia i no oblidar mai que “un país que no coneix i reconeix la seva historia està condemnat a repetir-la”.

En aquesta lluita de recuperar la memòria de El salvador i apropar-la a la ciutadaniaes troben els i les professionals del Museu de la Paraula i la Imatge (MUPI) un iniciativa ciutadana dedicada a la investigació, al rescat, a la preservació i difusió del patrimoni històric i cultural salvadoreny.

Un museu que des dels seus inicis va creure imprescindible donar veu també a les dones i visibilitzar-les.

Les dones salvadorenyes van lluitar en el combat, van organitzar marxes, vagues, ocupacions, campanyes de salut i alfabetització, van buscar persones desaparegudes i van crear estratègies militars en contra de les forces armades. Han estat en la primera línia en la defensa dels i les presses polítics/ques, en la denúncia pública de les violacions de drets humans, en el litigi en els tribunals nacionals i internacionals, en l’educació en la memòria…però aquest lideratge, com acostuma a ser habitual en la història de les dones, no sempre s’ha visibilitat, ni ha estat valorat segons la rellevància estratègica que van tenir en el procés revolucionari i en el període de transició en vers la pau i la democràcia.

En el FMLN, les dones van constituir el 34% dels seus militants i el 29,1% dels combatents, mentre que un 80% de les dones van ser simpatitzant civils.

Moltes dones també van haver de lluitar dins del moviment popular , amb molta freqüència fent front al masclisme dels seus propis companys, per que la igualtat de gènere i l’eradicació del masclisme també fos un fita revolucionaria.

Les experiències d’apoderament com a lideresses polítiques i les experiències traumàtiques de la violència sexual que van patir, van esclatardesprés dels acord de pau en un fort moviment feminista en defensa de la igualtat de gènere i en defensa dels drets de les dones.

El MUPI mitjançant exposicions com “mujer, la desnudez de mi lenguaje” o amb publicacions com “mujeres con memoria”, visibilitza les lluites de les dones i contribueix aque les dones salvadorenyes també tinguin un lloc en la historia del seu país.

Més informació:

MUPI

Ajuda en Acció

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: S’ha de millorar l’accés de les dones a la Ciència / La Independent/ Notícies Gènere

A la Biennal Ciutat i Ciència ha tingut lloc el 7 de febrer la Jornada...

Capacitació en gènere, prioritat per a la comunicació a Cuba

Com comunicar conscientment des de l’equitat entre homes i dones, emprar un llenguatge que inclogui...

Nadia

Barcelona: Casa Asia: Xerrada i lectura: “Contes al voltant d’un braser, una veu afganesa” / La Independent / Notícies gènere

  Amb motiu de la publicació del llibre Contes que em van curar (editorial Columna),...