Suzane Powell, dietista nordamericana, va ser una de les ponents destacades del 5è Congrés d’Alimentació Viva i Conscient, en el qual gairebé el 60% de ponents, talleristes i expositores van ser dones.
Més de 900 persones van assistir els passats dies 14 i 15 de febrer a l’auditori AXA de l’Illa Diagonal de Barcelona, a la quinta edició d’un congrès, que cada vegada té més èxit de públic. En aquesta edició ha augmentat en un 10% el nombre d’assistència. Una cita en la que experts, i sobretot “expertes”, professionals i empreses dels àmbits de la nutrició, la biologia, la salut i de l’alimentació, mostren les seves novetats i tracten d’oferir les claus per saber triar els aliments que ens aporten més nutrients i que ens ajuden a portar una alimentació sana i equilibrada. Una veritable formació per aprendre a descartar aquells aliments que incorporen elements químics i tòxics, i que ens perjudiquen la salut.
La importància de saber allò que mengem
Aquesta edició del Congrés d’Alimentació Viva i Conscient va voler conscienciar al públic assistent de la importància de saber què mengem, qui ho ha produït i on, i no oblidar que “podem decidir a qui lliurem el nostre poder d’escollir”, en referència a la capacitat de cada persona de portar una alimentació saludable en funció de quins aliments adquireixi i on realitzi la compra. Per recolzar aquesta filosofia s’organitza, al mateix temps, la Fira d’Alimentació conscient, on petites produccions van oferir aliments sans, ecològics, cosmètica natural i altres productes. També s’hi van celebrar show-cookings vegans i tallers.
L’organització del congrés considera que cal donar suport a les petites produccions que elaboren aliments amb consciència, sans i nutritius. L’objectiu és que l’ésser humà recuperi el poder de decidir i d’escoltar el que el seu cos necessita.
Durant les dues jornades, les diverses ponències tractaren d’alimentació holística, horts urbans i medicinals, com viure sense tóxics, detecció d’aliments contaminants i fongs per tractar el càncer, entre d’altres temes d’interès. Des del punt de vista mèdic, es va exposar la relació entre la genètica i l’alimentació, així com tècniques naturals de conservació d’aliments.
Entre les ponents hi havia Patricia Guerín, bióloga que va parlar de la visió Holística de l’alimentació, la jove Mar Casajuana, que va aportar la seva experiència i les raons de perquè és vegana des dels 17 anys, i Josefina Llargués que va parlar sobre alimentació i fongs medicinals. Una disertació que va interessar molt, perquè va demostrar com el tractaments amb una classe determinada de fongs s’ha mostrat eficaç per a la prevenció i per al tractament del càncer.
Del tema de la sanació en relació a un tipus determinat d’alimentació també en va parlar Irene Bueno que va concretar que el beneficis per a la salut es poden obtenir amb una alimentació conscient, i a poder ser amb productes biologics “vius”. Per la seva banda, la dietista nordamerica Suzanne Powell, amb la seva xerrada sobre “La dieta dissociada, com a clau per al control de pes en la vida moderna”, va desmitificar les dietes que ens venen arreu. “Cal tenir en compte – va sutbrallar – que abans d’iniciar qualsevol dieta o canvi d’alimentacio amb l’objetiu d’aprimar-se, cal primer desintoxicar el fetge”. Segons ella, les seves investigacions li permeten afirmar que “si el fetge no està be, no es pot baixar de pes ni un gram”.
Una altra ponent, Elisabeth Silvestre, va parlar sobre la necessitat de “Viure sense tòxics” i va indicar que: “En els darrers anys ha agafat força l’epigenètica” i els nous paradigmes en medicina ambiental.