Divendres 26 abril 2024

Divendres 26 abril 2024

Compartir

Les treballadores de la llar construeixen un sindicat

Volen els mateixos drets que d’altres treballados i treballadores

 

Un sindicat i que sigui independent, és el que volen les treballadores de la llar que es van reunir, fa pocs dies, en una assemblea orientada , precisament, a construir aquest instrument representatiu que defensi els seus drets.  No estan gaire satisfetes amb ser un dels sectors més vulnerables i amb menys drets socials en relació a d’altres treballadors i treballadores.


Al juny passat es va aprovar una nova norma que integra al Règim General de la Seguritat Social a les persones que treballen a cases i oficines fent feines de neteja, cura de persones i altres; malgrat això, diuen, aquesta nova normativa es insuficient ja que manté aquest sector sense drets bàsics, com és el dret a l’atur.

 La feina que aquest sector realitza “no el veiem correspòs amb dignitat i patim la discriminació perquè no ens consideren com treballadores i Treballadors: no tenim contracte ni horari laboral, ens neguen hores lliures, vacances, pagues extres, baixes per malaltia, entre altres”, es va dir a l’assemblea on van assistir mig centenar de dones, i uns quants homes, que serveixen a cases, principalment a Barcelona i l’Hospitalet.


Es que, afirmen, les lleis laborals “confirmen aquesta discriminació perquè ens neguen l’accés al Règim General de la Seguretat Social, el dret al subsidi d’atur, i ens consideren un ‘règim especial”.


A l’ assemblea, realitzada al multi ètnic barri del Raval de Barcelona, hi van assistir forces dones i uns quants homes de diferents països, principalment d’Amèrica Llatina, de l’Àfrica i d’Àsia. Van ser convocades per les diverses organitzacions que impulsen la iniciativa: Papeles para todas y todos, Mujeres Pa’lante Col·lectiu Maloka, Asociación de Orientación a las Mujeres Inmigrantes en Catalunya i Diàspora Solidària.


Moltes de les treballadores de la llar no gaudeixen de cap contracte laboralA Espanya cotitzen a la seguretat social unes 300 mil persones que treballen en el servei domèstic, gran part d’aquestes són dones i el 90 per cent són dones estrangeres; malgrat tot, n’existeixen moltes més que fan aquest treball sense contracte.


L’objectiu és crear una organització que defensi els seus drets, un sindicat al que pertanyin també els i les que no tenen cap contracte, les i els que treballen per hores o a temps complert, les i els que estan internes i també les i els que no tenen papers de residència.


A més a més, volen un sindicat independent “en el qual nosaltres prenguem les nostres decisions, sense dependre d’orientacions polítiques o sindicals externes, tan sols guiades per la defensa del nostres drets”.


L’assemblea va determinar conformar tres comissions: per gestionar el tema legal, per elaborar els estatuts i per captar més afiliades i afiliats. Els eixos centrals que haurà de defensar el sindicat són: el dret al subsidi d’atur, contractes per escrit, eliminació del pagament en espècies, establir una graella salarial amb revisió segons el IPC i amb pagues extres, el dret a les vacances, així com al tems lliure setmanals, i l’eliminació de l’acomiadament arbitrari.


Hi ha molts testimonis de dones que, per ser estrangeres i no tenir papers en regla, treballen sense contractes, sense horaris definits, sense dret a sortir de la casa, sense poder utilitzar ni tan sols el seu mòbil, sense tenir dret a utilitzar internet, a més a més, són acomiadades si es que es posen malaltes, entre altres.


“Tenim cura de la mainada i d’avies i avis i fem feines de neteja a la llar, a escales i oficines. La nostra feina és tan digna com qualsevulla altra. És digna i necessària perquè amb ella contribuïm al benestar de la vida quotidiana de les famílies”, diuen.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

6 de febrer. Dia internacional contra la mutilació genital femenina

Al voltant de 140 milions de dones i nenes, en al menys 28 països del món,...

Creació del Pacte Nacional contra la violència masclista

    La violència contra les dones perdura en el temps, està present en totes...

De les inequitats al tokenisme: emprenedoria i comunicació a Amèrica Llatina

La inclusió de la perspectiva de gènere en els àmbits de la comunicació i l'emprenedoria...