Friday 22 September 2023

Friday 22 September 2023

Compartir

Les treballadores de la llar construeixen un sindicat

Volen els mateixos drets que d’altres treballados i treballadores

 

Un sindicat i que sigui independent, és el que volen les treballadores de la llar que es van reunir, fa pocs dies, en una assemblea orientada , precisament, a construir aquest instrument representatiu que defensi els seus drets.  No estan gaire satisfetes amb ser un dels sectors més vulnerables i amb menys drets socials en relació a d’altres treballadors i treballadores.


Al juny passat es va aprovar una nova norma que integra al Règim General de la Seguritat Social a les persones que treballen a cases i oficines fent feines de neteja, cura de persones i altres; malgrat això, diuen, aquesta nova normativa es insuficient ja que manté aquest sector sense drets bàsics, com és el dret a l’atur.

 La feina que aquest sector realitza “no el veiem correspòs amb dignitat i patim la discriminació perquè no ens consideren com treballadores i Treballadors: no tenim contracte ni horari laboral, ens neguen hores lliures, vacances, pagues extres, baixes per malaltia, entre altres”, es va dir a l’assemblea on van assistir mig centenar de dones, i uns quants homes, que serveixen a cases, principalment a Barcelona i l’Hospitalet.


Es que, afirmen, les lleis laborals “confirmen aquesta discriminació perquè ens neguen l’accés al Règim General de la Seguretat Social, el dret al subsidi d’atur, i ens consideren un ‘règim especial”.


A l’ assemblea, realitzada al multi ètnic barri del Raval de Barcelona, hi van assistir forces dones i uns quants homes de diferents països, principalment d’Amèrica Llatina, de l’Àfrica i d’Àsia. Van ser convocades per les diverses organitzacions que impulsen la iniciativa: Papeles para todas y todos, Mujeres Pa’lante Col·lectiu Maloka, Asociación de Orientación a las Mujeres Inmigrantes en Catalunya i Diàspora Solidària.


Moltes de les treballadores de la llar no gaudeixen de cap contracte laboralA Espanya cotitzen a la seguretat social unes 300 mil persones que treballen en el servei domèstic, gran part d’aquestes són dones i el 90 per cent són dones estrangeres; malgrat tot, n’existeixen moltes més que fan aquest treball sense contracte.


L’objectiu és crear una organització que defensi els seus drets, un sindicat al que pertanyin també els i les que no tenen cap contracte, les i els que treballen per hores o a temps complert, les i els que estan internes i també les i els que no tenen papers de residència.


A més a més, volen un sindicat independent “en el qual nosaltres prenguem les nostres decisions, sense dependre d’orientacions polítiques o sindicals externes, tan sols guiades per la defensa del nostres drets”.


L’assemblea va determinar conformar tres comissions: per gestionar el tema legal, per elaborar els estatuts i per captar més afiliades i afiliats. Els eixos centrals que haurà de defensar el sindicat són: el dret al subsidi d’atur, contractes per escrit, eliminació del pagament en espècies, establir una graella salarial amb revisió segons el IPC i amb pagues extres, el dret a les vacances, així com al tems lliure setmanals, i l’eliminació de l’acomiadament arbitrari.


Hi ha molts testimonis de dones que, per ser estrangeres i no tenir papers en regla, treballen sense contractes, sense horaris definits, sense dret a sortir de la casa, sense poder utilitzar ni tan sols el seu mòbil, sense tenir dret a utilitzar internet, a més a més, són acomiadades si es que es posen malaltes, entre altres.


“Tenim cura de la mainada i d’avies i avis i fem feines de neteja a la llar, a escales i oficines. La nostra feina és tan digna com qualsevulla altra. És digna i necessària perquè amb ella contribuïm al benestar de la vida quotidiana de les famílies”, diuen.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: 19 de Maig Vaga de Consum / La Independent / Notícies Gènere

Mes de 2000 dones es van manifestar aquest 19 de maig pel centre de Barcelona....

Barcelona: LLIBRE Teoría de los cuerpos agujereados / La Independent / Notícies gènere

Marta Segarra, investigadora del Centre Dona i Literatura i coordinadora de la Càtedra UNESCO Dones,...

Catalunya: es crea l’Observatori Català de Justícia de Violència Masclista / La Independent / Notícies Gènere

Per analitzar la resposta judicial i les mesures penals en violència masclista el govern de...