LES DONES PRIMER. Impactes diferencials, propostes i lluites de les dones en situacions de conflictes
Entrepobles ha està preparant a fons aquestes Jornades que es realitzaran entre el 16 i el 18 de juny a la Bonnemaison. Maria Jesús Pinto n’ha estat la coordinadora i l’enllaç permanent amb la resta d’associacions i ONGD que hi donen suport. Han treballat a través de reunions quinzenals des del 16 de març d’enguany i des de l’inici hi han participat: Entrepobles, Centre Delàs de Justícia i Pau, Cooperacció, Dones per Dones, Ecologistes en Acció, EDPAC, IPB, Juristes Solidaris, Lliga pels Drets dels Pobles, Marxa Mundial de Dones de Catalunya, ODG, Plataforma Q’tary Perú, Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores-Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere i SETEM.
La Jornada-Seminari serà a la Bonnemaison els dies 16, 17 i 18 de juny d’aquest 2011 sota el lema:
LES DONES PRIMER. Impactes diferencials, propostes i lluites de les dones en situacions de conflictes.
Aquesta Jornada- Seminari neix de la necessitat d’aprofundir i conèixer aquestes temàtiques per part de diferents organitzacions socials dels països anomenats del Sud i del Nord i d’aquesta manera tenir un millor enfocament en el treball que s’està desenvolupant.
“Estem fent un treball en xarxa des del seu inici per una diversitat d’organitzacions que es comprometen, a diferents nivells, per assolir els objectius”. Entre les organitzacions n’hi ha que ja tenen un enfocament de gènere transversal i d’altres, en canvi, la seva una dinàmica de molt de temps es troba més vinculada a la lluita contra les causes que estan generant els conflictes, però no s’ha tingut el gènere com a punt de referència.
Les Jornades volen contenir una part de reflexió i una part de formació.
Unes Jornades on es podran veure els impactes específics sobre les dones
Tanmateix, la principal voluntat d’Entrepobles és, tal i com expliquen en la presentació de les Jornades- Seminari: “Fer unes jornades on tot analitzant les causes del conflictes actuals, puguem veure els impactes específics sobre les dones, les seves lluites i resistències així com les propostes en la resolució dels mateixos i el protagonisme de les dones”.
Partint del coneixement que els conflictes impacten de manera diferencial en dones i homes, generant violacions específiques envers els drets de les persones (drets humans), proposen la validació dels indicadors específics que existeixen en relació al gènere en situacions de conflictes, tant per a fer una bona anàlisi dels fets com per a tenir major eficacia en la resolució dels conflictes.
Cal començar per les causes: “Ja que la millor manera de transformar les situacions és incidir socialment i política en allò que genera els problemes, sense descuidar, per suposat, el suport a les persones que els pateixen, sobretot les dones. Però ho volem fer donant-les protagonisme, fent-les sortir de la invisibilitat en que queden masses vegades, i posant en evidència tot el seu potencial tant en el que fan quotidianament com en les seves propostes a mig i llarg termini”.
Què s’enten per conflicte?
També volen deixar clar que conflicte no equival a guerra “declarada”, sinó a totes aquelles situacions de violència que succeeixen en l’actualitat en tants països i que passa desapercebut, degut a la intencionalitat dels mitjans de comunicació, de les corporacions empresarials, i dels governs, fent que no arribi al coneixement de gaire gent.
En aquest Seminari se centren sobretot en: sobretot de Centreamèrica i Sudamèrica, i en una experiència del Marroc.
Alhora, volen posar aquest tema en el punt de mira de l’activisme social d’organitzacions, associacions, ongs. etc aconseguint que es potenciïn les xarxes d’actuació.
Les causes dels conflictes. Impactes de les Transnacionals en els conflictes.
Cal analitzar el que està passant amb l’arribada als territoris de la mineria, petroli, agrocombustibles, represes, tales de boscos, privatització de serveis socials bàsic i encariment dels mateixos… Saber qui hi ha al darrera (empreses nacionals i transnacionals).
Per a les persones implicades en l’organització de les Jornades és importamt “detenir-nos en l’anàlisi detallat dels impactes sobre les dones (desplaçaments, desaparicions forçades, agressions i assassinats, criminalització de les dirigents, impactes medioambientals, pèrdues en les biodiversitats on les dones juguen un paper, empobriment i marginació, violències sexuals com estratègia de disputa del territori, augment de la violència contra les dones en l’àmbit domèstic…).
Interessa veure els impactes de les Transnacionals sobre els territoris i damunt la gent que treballa en aquestes empreses, en les quals són violats molts drets humans (i específicament de les dones). Es tracta d’abordar la repressió sobre les dones sindicalistes, les condicions de treball i discriminacions específiques de les empreses transnacionals “regularitzades” així com a les maqui-les.
Participants internacionals d’Equador, Colòmbia, Perú i Marroc
|
A les Jornades – Seminari hi trobem a: Julia Cuadros, SubDirectora de Cooperacción Perú i autora del llibre “Impactos de la minería sobre la vida de hombres y mujeres en el sur andino”; Carmelina Morán, pertany al Movimiento de Mujeres Feministas Populares y Diversas de Ecuador i a la Asamblea de Unidad Cantonal de Cotacachi; Sandra Patricia Sánchez de FENSUAGRO, Colombia; Paula Irene del Cid, del cl·lectiu feminista La Cuerda, Guatemala; Gloria Chicaiza d’Acción Ecológica d’Equador, Alexandra Jurado del Movimiento Social de Mujeres por la Paz y contra la Guerra de Colòmbia i Jamileth Vargas del Movimiento de Víctimas de Crímenes de Estado en Colombia
Llegiu el Programa de les Jornades– Seminari LES DONES PRIMER