Dissabte 12 octubre 2024

Dissabte 12 octubre 2024

Compartir

L’astrofísica Licia Verde, Premi Nacional de Recerca

  

 

La científica és una entusiasta promotora que les nenes s’interessin per les disciplines STEM

La Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), han premiat a la cosmóloga i astrofísica italiana Licia Verde amb el Premi Nacional de Recerca 2018.

El Premi Nacional d’Investigació reconeix l’investigador o investigadora que hagi contribuït de manera significativa internacionalment en l’avanç d’una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries, tecnologia i ciènciess experimentals. El galardó te una dotació econòmica de 40.000 euros.

L’astrofísica Licia Verde és, des de fa 12 anys, professora de recerca ICREA en l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB). Doctora en Ciencias Físicas per la Universitat d’Edimburg (Reino Unido), ha dut a terme troballes pioneres a nivell internacional sobre l’origen, composició, estructura i evolució de l’Univers. Aquestes troballes l’han convertit en una de les cosmólogues menors de 50 anys més prominentes del món.

 

 

 

L’edat de l’Univers: 13.700 milions d’anys

La investigadora en el camp de la Cosmologia i de l’Astrofísica Teòrica, ha desenvolupat diferents eines revolucionaries d’analisi tant de l’estructura a gran escala de l’Univers com del fons còsmic de microones (radiació electromagnètica que omple la totalitat de l’Univers).

Licia Verde ha contribuït de manera decisiva a entendre com es distribueix la matèria i l’energía fosca en l’Univers. La científica ha jugat un paper fundamental en la interpretació de les dades del satèl·lit WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) sobre el fons còsmic de microones, base de la cosmologia moderna.

Aquestes dades van mostrar amb precisió l’edat de l’Univers: 13.700 milions d’anys, així com que el 96% del Univers està format per matèria i energía fosca. Les sevas contribucions s’utilizen l’estudi de la naturalesa cuántica de la física.

Licia Verde, cosmóloga i astrofísica

Licia Verde (Venècia, 1971), és llicenciada en Física per la Universitat de Pàdua (Itàlia) i doctora en la mateixa disciplina per la Universitat d’Edimburg (Escòcia. Regne Unit).

Els seus estudis posdoctorals els va realitzar a la Universitat de Princeton (els EUA) i es va unir a la facultat de la Universitat de Pensilvània el 2003. Des de setembre de 2007, l’astrofísica és professora d’ ICREA a l’ ICCUB de la Universitat de Barcelona.

Fou professora a la Universitat d’Oslo durant el període 2013-2016.També va ser editora del Physics of the Dark Universe Journal i actualment és editora del Journal of Cosmology and Astroparticle Physics. Des de gener de 2019, és presidenta de la junta assessora científica arXiv.

Ha aparegut en un documental de WGBH Fòrum Network, en la película The Laws of Thermo dynamics (Les lleis de la termodinàmica) de Mateo Gil, i en l’aclamat programa de PBS Closer to Truth.

És una entusiasta promotora perquè les nenes s’interessin per les disciplines STEM (Science, Technology, Engineeringand Mathematics), l’ apasiona la divulgació i la comunicació científica, especialment en les edats joves.

Des dels inicis de la seva carrera ha destacat per una aproximació pionera i moderna a l’Astrofísica Teòrica. Gràcies a les seves troballes precursores a nivell internacional sobre l’origen, composició, estructura i evolució de l’Univers, amb especial atenció a la metodologia estadística, és una figura esmentada en tots els llibres de textos actuals sobre Cosmologia.

Declaracions de la investigadora

La cosmóloga i astrofísica Licia Verde comenta que quan tenia cinc anys” em van regalar un llibre sobre el cel que tenia un capítol sobra cosmologia que em va encantar. A l’Institut m’agradava la física, però no era bona en matemàtiques i  vaig escullir humanitats fins que em vaig cansar de traducir grec i llatí. En un estiu vaig llegir tots els llibres de física i matemàtiques i em vaig matricular a la facultat de Física. “El primer any semblava que m’havia passat un camió per damunt “. 

Explica que tenia una beca de la Zonta International Foundation per a fer el doctorat,Però no podia mantenir-se només amb aquest ingrés. Va poder aconseguir una altra beca similar per a dones i després una de la Unió Europea. “Les beques i els Premis actúen com un missatge que diu: ‘Tú pots!’.

 

 

licia-verde-premio-nacional-investigacion-2

 

Maternitat i igualtat d’oportunitats

Respecte a la maternitat, la científica va tenir bessones als 40 anys. “Quan ja tenia una plaça fixa. Si haguessin nascut abans potser hauria hagut de deixar la meva carrera. A certs nivells s’exigeix estar disponible per a treballar 20 hores al dia i quan tens fills això no és possible”.

Recorda que en una entrevista de treball li van preguntar si volia tenir fills. “Això no es pot fer, i a més no l’hi preguntarien a un home”.

Respecte a les desigualtats entre homes i dones, segons la seva experiència, el número de dones baixa a mesura que s’avança el doctorat, investigació postdoctoral i professorat acadèmic fixe.

Nòmada del coneixement

És la primera dona vinculada a una universitat catalana que apareix en la llista dels 100 científics espanyols més citats a Internet (ocupa el lloc 87), segons la llista del Consell Superior d’ Investigaciones Científiques.


“He passat més anys al voltant del món que a Itàlia, on he nascut. Porto a Catalunya dotze anys i dono gràcies a ICREA per haver-m’hi portat. Aquí he sentit que no importa d’on ets. M’han acollit amb els braços oberts. En aquest ofici som nòmades del coneixement distribuïts per tot el món.

Però aixo no hauria començat sense els meus mentors repartits pel món que m’han ajudat i m’han inspirat durant els anys de les meves recerques. Per a ells i elles el meu agraïment i, especialment, al meu grup d’ investigació durant aquests ultimos dotze anys pel seu treball, esforç i passió”, va declarar després de rebre el premi.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Logo Observatori de les dones

Catalunya: 26 d’abril Acte de cloenda de la 7ª edició del concurs (RE)Imagina’t / La Independent / Noticies gènere

Televisió de Catalunya, la Universitat Ramon Llull i l’Observatori de les dones en els mitjans...

Actualització del Pla interdepartamental per a la no-discriminació de les persones homosexuals i transsexuals

L’objectiu és assolir la plena equiparació legal i social i evitar qualsevol actuació, regulació i...

Euskadi: “Les dones baserritarras…” al voltant de les dones basques dins el sector agrari i rural

Leticia Urretabizkaia Gil i Isabel de Gonzalo Aranoa són les coautores de la publicació “Les...