Diumenge 08 setembre 2024

Diumenge 08 setembre 2024

L’assassinat de la periodista Regina Martínez

Inclou enllaços a un audiovisual realitzat per Proceso, a l’Editorial de la revista i a un Comunicat de la Casa de los Derechos de Periodistas de Mèxic

El passat cap de setmana va tornar a passar el que no volem que passi en aquest país ni en cap altra part del món. L’assassinat de la periodista Regina Martínez, corresponsal de la revista Proceso a la ciutat de Xalapa, Veracruz, és un altre intent per emmordassar la llibertat d’expressió i per fer callar la veritat que capgira gairebé sempre interessos econòmics i polítics relacionats o no amb la delinqüència.

En un estat de guerra com el que vivim a Mèxic, exercir la professió del periodisme s’ha convertit en una de les activitats més perilloses i l’assassinat de Regina Martínez ens ha tornat a recordar aquest terreny gens segur sobre el qual s’està aturat i ens recorda també el que es va advertir des de fa gairebé cinc anys quan Felipe Calderón va decidir iniciar una guerra que s’advertia perillosa per a la ciutadania i en especial per aquelles i aquells periodistes que investiguen i descobreixen veritats incòmodes per als grups o màfies en el poder.

Al juliol de 2011, a Veracruz també va ser assassinada Yolanda Ordaz Cruz; al setembre d’aquest mateix any dues periodistes van ser assassinades en el Districte Federal, Marcela Yarce Vivers i Rocío González Trapaga i aquest darrer cap de setmana d’abril, la corresponsal de la revista política més important del país també ha estat morta després de patir una penosa tortura, segons reporten els mitjans de comunicació.


{youtube width=”300″ height=”240″}TezXSAuYliI{/youtube}

audiovisual realitzat per col·legues Proceso

La Comissió Nacional de Drets humans porta el seu propi compte, amb aquest últim sàtrapa i covard crim sumen ja 77 els assassinats comesos contra periodistes a Mèxic des del 2000 i no només això, també hi ha una llista de reporters desapareguts, una altra més gran i ominosa llista de periodistes agredits físicament i encara una altra més de periodistes amenaçats per persones sense rostres ni noms.

Sens dubte, cadascuna i cadascun dels periodistes assassinats representa una pèrdua profunda per al país perquè amb la seva mort es deixa sense oportunitat a la societat mexicana de conèixer la veritat sobre un fet.

Llavors no només es perd una valuosa vida, sinó que també es perd un dels valors i drets fonamentals dels éssers humans la llibertat d’expressió i s’atempta contra la llibertat de premsa.

Regina Martínez va ser trobada a casa seva, colpejada i estrangulada i com en altres casos, la manca de cientificitat en les investigacions porta a les autoritats a sortir per la via menys difícil, en pretendre suggerir que es tractava d’un crim comú, perquè haurien estat sostrets alguns objectes de la casa de la periodista.

No obstant això, les i els qui van conèixer a  Regina Martínez i qui la vam arribar a llegir a través de Proceso, sabem que es tractava d’una periodista “sencera”, compromesa amb el seu treball i sempre disposada a investigar fins les últimes conseqüències.

Jo, a diferència del que s’ha dit en altres espais no m’atreviria a anomenar “valenta” a Martínez perquè penso que estava realment compromesa amb mostrar als seus lectors la veritat, una condició indispensable dins del treball periodístic. Diria llavors que Regina Martínez va ser una periodista honesta i intel·ligent, que va usar sempre la raó per mostrar la veritat i no la força de les seves paraules o creences personals.

Sens dubte, aquesta mort “intolerable” ens ha de recordar que ser periodista a Mèxic és escriure cada línia, dir cada paraula, gravar cada instant o capturar cada fotografia periodística sota un risc total, per la falta de garanties per a l’exercici d’una professió fonamental per la democràcia d’un país, indispensable per al desenvolupament ple dels drets humans i sobretot per a la llibertat de la societat i necessària contra l’autoritarisme de tots els poders.

Per tant, l’assassinat, sempre covard i sàtrapa, sempre innecessari de Regina Martínez, és una ofensa per tot el país que creu i té esperances que alguna cosa pot canviar per al futur.

EDITORIAL de Proceso: Se multiplican en México los ataques a periodistas independientes y críticos

Mèxic: Pronunciamiento de la Casa de los Derechos de Periodistas per l’assassinat de la periodista Regina Martínez

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Les dones joves, protagonistes al carrer el 8 de març 2011

Com deia el manifest feminista unitari, aquest 8 de març ha estat marcat pel rebuig...

Les patrones

Les patrones © Manu Ureste “Les Patrones” són protagonistes d’una pel·lícula que toca el cor....

Catalunya: El Govern aprova el seu primer Pla de Protecció Internacional a Catalunya / La Independent / Notícies gènere

www.imagensgratis.com.br Ajudar els estrangers perseguits als seus països d’origen El Govern ha aprovat el...