Diumenge 21 abril 2024

Diumenge 21 abril 2024

Compartir

Xile: El Cens pregunta sobre parelles del mateix sexe

Amb una nova pregunta que pretén visibilitzar a les parelles gais i lèsbiques que conviuen, va començar la passada setmana el Cens que es va realitzar per última vegada el 2002, i tindrà un nou format més acurat, que farà que el procés durari tres mesos.

La pregunta és “Quin és el seu estat de fet?”.  Hi ha l’alternativa d’assenyalar “convivent amb parella del mateix sexe”, el que resulta inèdit per als censos del país i develará una forma de parella que fins ara quedava invisibilitzada sota el percentatge dels solters i solteres.

El Moviment d’Integració i Alliberament Homosexual (Movilh) ha llançat la campanya “Reconeix la teva mitja taronja”, destinada a encoratjar les parelles del mateix sexe a reconèixer “sense por i sense vergonya” la seva unió en aquest cens.

El portaveu de Movilh, Jaime Parada, va sostenir que “durant 10 anys la nostra organització ha lluitat perquè s’inclogués una consulta sobre les convivències del mateix sexe en el cens 2012 i finalment l’Institut Nacional d’Estadístiques (INE) ha acollit la nostra proposta, el que permetrà elaborar polítiques públiques focalitzades per a les parelles homosexuals “.

Victor Hugo Robles, conegut activista anomenat “el Che dels gais”, per la seva performance que sempre inclou una gorra amb estrella a l’estil del guerriller argentí, va assenyalar a SEMLac respecte d’aquesta novetat: “És important que s’inclogui la inèdita pregunta per les parelles del mateix sexe que conviuen, però no diu res dels molts homosexuals, lesbianes i trans que hem optat per conviure amb els nostres familiars, pares i / o avis “.

“Les polítiques d’Estat s’haurien aplicar més enllà de la quantitat de parelles que declaren la seva convivència, la realitat homosexual, lèsbica i trans no només es verifica en l’aparellament familiar”, van insistir.

Com és tradicional, l’activitat va començar aquest dilluns censant al president Sebastián Piñera a casa seva i significarà un desplegament inèdit de més de 14.000 persones a càrrec de l’INE. Anteriorment, el Cens es realitzava en un dia declarat firat i constava de voluntaris per realitzar-se.

Els formularis contemplen 42 preguntes i inclou també algunes referncies al medi ambient, com ara l’origen de l’electricitat en els habitatges, el mètode d’eliminació de les escombraries de les llars i la classificació de residus.

L’últim cens realitzat el 2002 va obtenir una quantitat de 15 milions 116.435 persones que viuen a Xile i s’estima que, després d’aquest registre estadístic, la població hagi augmentat a uns 17 milions 200.000 persones aproximadament.

Els resultats preliminars seran lliurats a finals d’agost, quan s’ha d’informar quantes persones viuen a Xile per regió i municipi. El març de l’any següent han d’estar els resultats definitius, segons ha informat el director de l’INE, Francisco Labbé.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: El Govern aprova pressupost contra la pobresa i l’exclusió social / La Independent / Notícies gènere

En la seva lluita contra la pobresa i la promoció de la inclusió social, el...

Catalunya: El CPC fa un homenatge a Margarita Rivière / La Independent / Notícies Gènere

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya  convida a la inauguració de l’exposició “Margarita Rivière,...

Logo F Anna Lindh

Associacions i col·lectius amb visió de gènere a Taroudant

    Moltes de les associacions i ONG de les xarxes de Marroc, Estat espanyol,...