Dins de la “Setmana Temàtica Mobilitzacions Socials i Migracions” de la Universitat de Las Palmas de Gran Canària, aquesta valenta activista ens ha relatat el paper que les xarxes socials han tingut per fer créixer les organitzacions pels drets i la llibertat d’expressió al Marroc i altres països àrabs.
Durant aquesta jornada organitzada pel Centre Universitari de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, s’ha volgut visibilitzar la revolució de les noves eines de la comunicació i el repte d’informar dins de les anomenades primaveres àrabs.
Zineb EL Razhoui, és periodista franc-marroquí independent. Té 29 anys, un caràcter indiscutiblement fort i la seva presència i les seves paraules no deixen impassible a l’auditori. Ens explica que treballava en la revista Li Journal Hebdomadaire, la qual va ser tancada pel règim marroquí el passat any. Fins a arribar aquí es remunta en el temps per explicar-nos com ha estat el paper d’Internet dins del procés de democratització que duen a terme nombroses persones al seu país. Explica que amb les noves tecnologies del ciberespai, s’ofereix el primer lloc laic per expressar-se lliurement, la qual cosa no existia abans i, fins i tot, estava pagat amb la pena de mort.
Ella és una de les primeres persones a tenir un perfil internàutic, en el que amb el seu nick es va fer cridar “dona sàvia”. I així contínua relatant el començament de la seva participació dins del Moviment Alternatiu per les llibertats Individuals (MALI), que va ser creixent cada vegada més per parlar de temes tabús fins a aquest llavors. Es va començar a parlar de la pena de mort, de les obligacions religioses, dels drets de les dones, etc… En 2009, segons ens comenta, MALI va decidir sortir a la llum pública, després d’una llarga trajectòria de rebel·lió i debat a través d’Internet. Realitzen per a tal ocasió un acte de desobediència civil. Es va tractar d’un picnic en protesta per la prohibició de menjar i fumar durant el Ramadà. Amb l’acte de repartir sandwich a manera de protesta, es reivindicava la llibertat de decidir la participació en actes religiosos i la despenalització dels qui no vulguin formar part d’aquestes celebracions. Est va ser, segons diu, un dels primers actes que donarien lloc als grans moviments de protesta que hem contemplat recentment al seu país.
Durant la seva intervenció, Zineb ha fet reiteradament recalcar que el govern francès, en els últims anys, està recolzant amb tecnologia punta a la policia marroquina per espiar i boicotejar a les xarxes socials als moviments com el seu. Això ha arribat, segons afirma, a límits insospitats de violació de la intimitat i persecució de blocaires i activistes. Afegeix, que el mateix succeeix, fins i tot amb major impunitat, en països com Síria. Allí, ens comenta, estan perseguint, torturant i fins i tot assassinant a els qui protesten a favor de la llibertat d’expressió en Internet.
Explicant també amb la participació de la periodista Ruth Gómez (de la UN Women) i amb els periodistes Txema Santana i José Taronger (del portal sobre Àfrica Guinguinbali) es va poder aprofundir en taula rodona en diversos temes crucials dins de la comunicació actual. Es va poder parlar d’un nou paper de la ciutadania en detriment dels mitjans tradicionals de comunicació, de l’optimisme que estan generant en la joventut les revoltes en països com Senegal i del paper de les noves tecnologies en els processos de democratització que s’estan vivint als països àrabs. Cal destacar, per finalitzar, l’interessant debat que es va generar entorn del paper de les dones en aquestes revoltes, que estem testificant en les imatges que ens arriben. Es va concloure que és el moment en què s’està demostrant les ànsies de llibertat de les dones i de tota una població, que pretén crear un sistema de vida nou allunyat de les imposicions patriarcals i religioses.