Divendres 26 abril 2024

Divendres 26 abril 2024

Compartir

La Renda Garantida de Ciutadania és un nou dret social

 

 

Sortir de la pobresa és un dret universal reconegut internacionalment i que l’Estatut d’Autonomia de Catalunya també reconeix en el seu article 24.3.

No obstant ha calgut que una iniciativa popular que va començar el 2011 impulses un projecte de llei mitjançant una iniciativa legislativa popular per fer-ho possible. Els drets socials arriben sempre de la mà de les mobilitzacions ciutadanes i aquest no ha estat una excepció.

 

20161103 roda-premsa-rgc

Roda de premsa- RGC

La ciutadania catalana ha assolit un nou dret bàsic, un dret fonamental que constata la realitat de pobresa que viu el país. L’atur generat durant la crisi econòmica, la malmesa salut de l’estat del benestar i la insuficient i escurçada renda mínima d’inserció han situat a més 850.000 persones en situació de pobresa real.

El col·lectiu més vulnerable que ara tindrà dret a la renda garantida de ciutadania és heterogeni, persones amb atur de llarga durada, gent gran amb pensions insuficients, persones immigrades que van arribar al país en temps de bonança i que ara no troben feina o famílies monoparentals. La vulnerabilitat de moltes persones també respon que només el 55% rep algun tipus de prestació.

A Catalunya s’ha establert la xifra de 664 euros mensuals com el límit de l’estat de necessitat, i hi podran accedir persones majors de 18 anys o menors emancipats, que tinguin ingressos inferiors a la xifra mínima establerta i que disposin de 12 mesos de residència.

La Renda Garantida de Ciutadania significa un salt qualitatiu pel reconeixement d’un dret social de l’Estatut d’Autonomia (article 24.3) que empara a tota la ciutadania, redistribueix la riquesa i és un avenç en la lluita contra la desigualtat.

La Renda Garantida de Ciutadania ha de ser tramitada com a llei al Parlament i es preveu que comenci la seva aplicació el mes de setembre d’aquest any amb un 85% de la prestació. La implementació es durà a terme durant quatre anys, fins a l’abril del 2020, quan tots els beneficiaris ja en cobraran el 100%. Durant aquest temps, una comissió en farà un seguiment per tal d’avaluar l’aplicació i modular els canvis necessaris per a fer-la efectiva.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Tercer Taller de Tesi del Doctorat CRIC / La Independent / Notícies gènere

  Enguany se celebra el Tercer Taller de Tesis del Doctorat CRIC*, coordinat per Dolores...

Catalunya: Premis de Comunicació no Sexista 2018 / La Independent / Notícies Gènere

Demà divendres 23 de novembre a l’Auditori del CaixaForum de Barcelona, l’Associació de Dones Periodistes...

Catalunya: X Aniversari de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere / La Independent / Notícies Gènere

  El dia 24 de novembre a l’Auditori del Parlament de Catalunya, se celebrarà dins...