Divendres 26 abril 2024

Divendres 26 abril 2024

Compartir

La Fundació Anna Lindh a Tarragona

 

Organitzacions de les xarxes estatals de 12 països euromediterranis es trobaran del 16 al 19 de desembre d’ aquest 2015 a Tarragona, que serà seu dels XVIII Jocs Mediterranis 2017, per tractar l'”Educació no formal i intercultural a la Mediterrània”*.

La FAL centra principalment el seu treball i les seves accions en actors com les dones i els joves dels diversos països de la Mediterrània en activitats i projectes culturals, educatius, comunicatius i artistics. Les seves trobades inter-xarxes, a banda de contenir debats de pensament i accions en la línia ja expressada són una oportunitat única per establir contactes amb altres membres internacionals de la FAL, i en aquest cas per compartir experiències i iniciatives en matèria d’educació no formal i intercultural.

La darrera Assemblea Anual de la xarxa estatal de la Fundació Anna Lindh (FAL), celebrada el mes de novembre a València, va ratificar que l’acció internacional (inter-xarxa) d’aquesta Fundació serà del 16 al 19 de desembre d’aquest any i se celebrarà a Tarragona sota el lema “Educació no formal i intercultural a la Mediterrània” en què participaran organitzacions de la societat civil procedents de 12 països euromediterranis: Algèria, Bèlgica Espanya, França, Irlanda Jordània Líban Marroc, Lituània, Palestina, Portugal i Tunísia.

Des de 2011, la xarxa espanyola de la FAL ha realitzat diferents Accions Comuns amb la xarxa marroquina:
2011, Tanger: “Construint ponts a través de l’estret”; 2012, Sevilla: “Reforçant xarxes: joventut mediterrània en acció”; i 2014, Taroudant: “L’art, instrument i expressió de les transformacions socials”.
L’èxit d’aquesta última acció, oberta a la participació de 7 països euromediterranis, ha facilitat la realització d’aquesta nova Acció Comuna Inter-Xarxes sota la temàtica: “Educació no formal i intercultural a la Mediterrània”, al costat d’altres 11 països .

Per part de la xarxa de l’estat espanyol, que coordina l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), hi participaran activament 21 associacions que presentaran projectes i bones pràctiques.

 

Programa

L’Acció Comuna Inter Xarxes de Tarragona es basa en L’Educació no formal i intercultural a la mediterrània, comprenen l’ educació ambiental i patrimoni, la participació ciutadana, i el joc i l’esport.

Hi participen: Algèria amb 7 associacions, Líban  amb 7, Bèlgica amb 8, Lituània amb 6, Espanya amb 21,  Marroc amb 11, França amb 7,  Palestina amb 7, Irlanda amb 10, Portugal amb 8, Jordània amb 8 i Tunis també amb 8.

S’hi compartiran estratègies educatives més comprensives i horitzontals, entenent l’educació com a un procés de creixement personal i col·lectiu i no tant com una acumulació de coneixements. Es posaran en comú perspectives i iniciatives provinents de diversos països de la mediterrània i es desenvoluparan projectes que contribueixin a la connexió entre pobles i cultures. A banda de l’establiment de contacte entre organitzacions del Mediterrani que treballen pel diàleg intercultural.

I com proposa la FAL sempre amb la idea de potenciar el treball intercultural de dones i joves.

Tot això es farà a Tarragona a través de: Presentació de bones pràctiques; tallers en centres escolars i tallers obert al públic local. També hi haurà: cinefòrum, exposicions artístiques i performance artística.

 

 

Assemblea Anual de la xarxa estatal de la Fundació Anna Lindh (FAL)

 

 

FAL Valencia 1

 Josep Ferrer de l’ IEMed i Cristobal Súria UV a la Inauguració de la Trobada FAL a laUNIVERSITAT DE València

Cristobal Súria de la Universitat de Valencia i de la seva  Fundació Centre Cultural La Nau – que forma part de la FAL des de fa un any, a la Trobada de Madrid – explicà que la Fundació està al servei de la universitat i que treballa en tots els àmbits menys docència i investigacio, éssent un dels seus punts forts la  cooperació internacional i al Nord d’Africà. Com a mostra d’aquest treball internacional i cooperatiu proposà l’assistència a una obra de teatre d’una autora i actriu de Colombia.

Per la seva banda, Josep Ferrer de l’IEMed celebrà el treball de l’actual Comitè executiu, la consolidació del butlletí bimensual i la futura Acció comú Inter Red a Tarragona.

La tasca de la FAL es fa més necessària que mai quan “la situacio de la Mediterrània és catastròfica per la crisi del proxim orient, la desintegració de Líbia i d’Iran, el desastre de Síria i el fonamentalisme”. Per Ferrer: “Europa està annul.lada per les seves propies misèries incapaç d’aplicar-se a ella mateixa els mínims valors que ella diu creure i que anuncia i predica”.

És per aquest motiu que feu una crida a la xaraxa de l’estat espenyaol a esforçar-se mes, per la seva situacio i capacitat.

 

 

FAL Valencia 2

 Josep Ferrer i Gemma Aubarell

 

 

Gemma Aubarell de l’equip del Secretariat d’ Alexandria de la FAL, és una de les dones més properes al nucli de direcció de la Fundació i per tant una bona coneixedora de la situació actual de la FAL i dels objectius quee s proposa per aquest futur immediat.

Explica Aubarell que les 42 xarxes nacionals són ben diverses i que el principal objectiu és facilitar que puguin funcionar. Al parer del Secretariat la xarxa espanyola està funcionant be, tant pel que fa a la coordinacio, com al comitè executiu i la seva gobernança.

En general, és un moment de legitimació de les xarxes, ja que després d’uns anys amb molta implicació governamental en alguns paísos, ara són més dinàmiques i funcionals, i que si be representa més dificultats en la tria d’entitats i projectes hi ha alhora major sostenibilitat i dinamisme.

Hi ha però molt a fer, segons Aubarell, pel que fa a la manca de visibilitat i més ara amb el canvi de la Direcció i la Presidència després de 10 anys.

La nova Presidenta és Elisabeth Guigou d’origen marroquí i presidenta de la comissió d’exteriors de l’ Assembla Nacional Francesa, molt decidida a treballar en questions com el canvi climàtic i les dinàmiques de la societat civil. (Llegiu al web de l’IEMED: “Debat amb Elisabeth Guigou, presidenta de la Fundació Anna Lindh”)

El Pla estratègic del nou Director Hatem Atallah (diplomàtic de Tunísia), que es troba a finals del primer any i queden 2 anys de coll es basa en fer de la FAL una Institució intergovernamental forta de la Comunitat Europea a través d’un gran programa, tal i com és el del secretariat del Mediterrani de Barcelona, amb un Consell Asssesor i un Cosell de Xarxes.

La ponent recordà com la FAL va nèixer després de l’11 de setembre, quan es parlava de la guerra de civilitzacions i es clamava per l’entesa Nord i Sud.

Actualment, els principals objectius són: la institucionalitzacio de la FAL amb parteneriats institucionals forts, UNESCO, i estar  presents i amb visibilitat en els governs estatals i en els gabinets europeus; la tasca de comunicació i visualització de l’impacte de cada acció d’acord a la sostenibilitat i incidència amb mitjanes i grans entitats, i per tant els projectes en el pla de la comunicacio; i el diàleg intercultural que les revoltes de les primaveres àrabs han donat sentit fent que la Fal es trobés en la societat civil i en els debats. En serien exemples els espais de debats com el Programa “Veus dels joves àrabs”, les traduccions i la comunicacio integral o el llibre sobre la ciutadania intercultural a les escoles.

La radicalització afecta el diàleg intercultural, digué Aubarell però no nomes en el sud -afegí- sinó dins de cada societat. Per això són de rabiosa actualitat qúestions com la mobilitat i la circulació de les persones refugiades. Volgué destacar també que si bé les Dones continuen amb gran importància i transversalment en els projectes, en aquests moments la joventut és, sens dubte, el gran focus per als projectes dels propers anys.

L’enviada pel Secretariat d’Alexandria de la FAL continua donant explicacions dels objectius, estructures i projectes pels propers anys, de les tasques de monitoratge i capacitació, de pressupostos i instruments de competència.

Acabà la seva intervenció saludant i desitjant sort a l’Acció Inter-Xarxes de Tarragona del 16 al 19 de desembre d’aquest 2015.

 

 

 

FAL Valencia 3

Comité Executiu sortint de la Xarxa espanyola de la FAL

 

 

Exposició del Comité Executiu sortint de la FAL de l’Estat espanyol, que han treballat en els eixos: educació, art i cultura, comunicacio i ciutadania.

 

 

FAL Valencia 4 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FAL Valencia 6

 

Nou Comité Executiu de la Xarxa espanyola FAL. Renovació parcial amb entrada de Joves Sòlides i ADESC

 

 

 

 

FAL Valencia 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exposició de Ma. Àngels Roque de l’IEMed

 

 

Ma. Àngels Roque de l’IEMed i Chef de File de la xarxa estatal, explicà la propera Acció Inter-xarxes de Tarragona que versarà sobre la Formació intercultural no regulada, tenint en compte la cultura, l’esport, i les arts. Dels 12 països assistents s’han triat aquelles accions més relacionades amb bones pràctiques de coneixement, interactuació, llenguatge, esports…

Explicà també el funcionament de la plataforma digital Facebook amb més de 50 actius, indicà el lloc web i i l’etiqueta per a xarxes socials és #lindhaction2015

 

Roque va presentar a Jordi Escribà, consultor de projectes,que exposà el mapa Europeu de finançament, recursos, dinamització, cooperació i visibilitat a la UE. Es tractaren i debateren sobretot els programes referents a: persones migrades ( preparació, acollida, acompanyament i retorn); drets, igualtat i ciutadania (especialment Balcans i Turquia en una major integració); ocupacio i innovació social (erasmus, valor social esports i anti- racisme i intolerància, perspectiva gènere, minusvàlia); mobilitat; i els de ciutadania sobre memòria històrica, compromís democràtic i participació ciutadana.
Després s’analitzaren programes concrets ( COSME, HORIZON 2020, EUROPA CREATIVA, MED, SUDOE, URBACT, i UpM) i finalment es parlà sobre les estratègies en les presentacions de propostes.

 

 

 

FAL Valencia 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jordi Escribà i Ma. Àngels Roque

 

 

 

* Web: IEMed Lindh action

#lindhaction2015 

 

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El tabú de la Mutilació Genital Femenina (MGF)

OPINIÓ Un grup de docents i investigadores de les universitats de Granada, Almería, Ramón Llull...

Barcelona: Llibre Blanc sobre la prostitució / La Independent / Notícies Gènere

  S’ha tornat indefugible la necessitat d’una profunda reflexió ciutadana sobre la prostitució. Perquè la...

L’Institut Català de les Dones dóna suport a la Federació Catalana de futbol per impulsar l’arbitratge femení

En l’arbitratge català de futbol hi ha 2.218 homes i 75 dones, que representen un 3%...