Diumenge 30 juny 2024

Diumenge 30 juny 2024

Compartir

Jo ho he viscut, tu ho has viscut, totes ho hem viscut…

Per Diva Criado

Encara que cada 8 de març, sobrin els motius per celebrar el Dia Internacional de la Dona, cal afirmar, que la lluita per la Igualtat no s’ha de limitar a una data especialment fixada al calendari, sinó a un compromís decidit que com a societat s’ha d’assumir sempre.

Més enllà de les festes, és significatiu posar en pràctica els principis d’igualtat i justícia a totes les facetes de la vida. Encara que moltes veus divergents creguin que no cal perquè la igualtat ja és un fet.

A través del temps, les dones han lliurat una lluita valenta i constant. Moltes han impulsat el feminisme. Activistes, pensadores, polítiques, artistes, escriptores i científiques.

Com a científica, val la pena recordar Lise Meitner, australiana doctorada en física de la Universitat de Viena, que va contribuir a descobrir l’element protactini i la fissió nuclear, cosa que coneixem com a energia nuclear per fusió.

Lise, es va oposar a l’ús militar de la fissió nuclear i va rebutjar participar en el projecte Manhattan, que va desenvolupar la bomba atòmica. Es va traslladar a Berlín el 1907, per ampliar els seus coneixements en radioactivitat. Aquí va conèixer el químic Otto Hahn, amb qui va iniciar una fructífera col·laboració científica.

El cas és, que el 1939 van publicar la seva troballa, però va ser Hahn qui va guanyar el Premi Nobel de Química el 1944. Lise, ni tan sols va ser tinguda en compte. Molt menys esmentada pel comitè del Nobel, tot i ser ella peça clau en el descobriment. Va morir a Cambridge, als 89 anys, sense que se’n reconegués la importància en el descobriment del segle XX.

Al llarg de la nostra vida, per alguna raó o altra, les dones hem estat discriminades, a causa d’una combinació de factors culturals, socials, polítics i religiosos.

Sempre he pensat que és difícil referir una història quan els qui l’han explicat han estat homes, que han ignorat conscient o inconscientment, la importància que han tingut les dones a través dels temps.

Indubtablement, els qui ens van antecedir han lluitat incansablement per la igualtat real i efectiva. Al llarg de la història, les seves reivindicacions han estat fonamentals per avançar cap a un món més equitatiu. Per això, en aquests temps les dones i nenes d’aquesta època, puguin viure en un món impensable on van viure les nostres avantpassades, àvies, mares, fins i tot les de la meva època.

Tot ha canviat, des de la nostra manera de veure la vida, els conceptes, les definicions. Parlar per exemple del “terra enganxós”, és un terme que es refereix al perquè, a algunes dones els costa sortir de llocs precaris amb paupèrrims salaris, un terme complementari en oposició a l’expressió “sostre de vidre”, per referir-se als obstacles que tenen les dones per accedir a càrrecs directius.

Tot i els avenços, encara queda un deute social per saldar en la lluita per la igualtat de gènere, les dones continuen alçant les seves veus i defensant els seus drets a tot el món.

Foto portada: Wikipedia

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Conferencia de Prensa de la Alta Comisionada de las Naciones Unidas para los Derechos Humanos Navi Pillay

Un período crítico en la historia de Guatemala – Navi Pillay Conferencia de Prensa de...

Entrevista a Lluïsa Julià, directora de la Revista de Catalunya

Lluïsa Julià Capdevila és investigadora i crítica literària. Es va doctorar amb un estudi sobre...

14-N VAGA FEMINISTA: “FEM BLOCK “