Dissabte 24 febrer 2024

Dissabte 24 febrer 2024

Compartir

Internacional: Lola Mora Producciones Co-coordina el Curs virtual Dones, Violencies, Conflictes armats i Construcció de la Pau / La Independent / Notícies gènere-

Lola Mora Producciones  i el Instituto de Estudios sobre Conflictos y Acción Humanitaria, IECAH inicien aquest 9 d’abril i durant 60 hores fins al 20 de maig, un Curs virtual sobre Dones, Violències, Conflictes armats i Construcció de Pau, el propòsit del qual és “analitzar l’impacte que tenen els conflictes armats i les dinàmiques violentes -producte de les estructures patriarcals dominants- en l’exercici dels drets humans de les dones”. Per això, centraran l’atenció en el dret a la “no discriminació per condició de gènere i la igualtat en escenaris com ara, la reconstrucció post-bèl·lica o la resolució de disputes sobre megaprojectes energètics o drets dels pobles originaris”.

 

 


Aquesta mirada de gènere que ofereix el curs ve de la Co-coordinació que facilita Lola Mora Produccions a IECAH perquè, en general, els conflictes armats i la reconstrucció post-bèl·lica no aborden aquesta perspectiva i no contemplen la manera com “la violència exacerba la discriminació i la desigualtat de gènere”, ni aborda les realitats de les crisis viscudes per les dones i les nenes.

Amb aquesta unió metodològica i pedagògica pretenen obrir un “espai per al coneixement i la teorització” a partir de l’ “estudi d’estratègies d’acció, supervivència i resiliència” dels nombrosos col·lectius de dones d’Àfrica, Amèrica Llatina, Europa i Orient Mitjà espais en els que han treballat les dues organitzacions.

 

Tres mòduls de dues setmanes

El curs s’estructura en 3 mòduls de dues setmanes de durada. En el primer examina les Pautes teòriques, el marc jurídic i el context internacional, en el segon la situació de les Dones en el conflicte armat i en el tercer el paper que poden exercir les Dones en la construcció de la pau. És a dir, el Programaa més de ressaltar “l’impacte de la violència política i del conflicte armat en les relacions de gènere, analitza les causes i conseqüències que tenen les diferents violències en la participació de les dones en la vida social, cultural econòmica o política” i no descuida examinar “l’impacte diferenciat respecte als homes”.

Però sobretot ressalta també les obligacions adquirides per les Nacions Unides i els diferents països de l’àmbit internacional perquè qualsevol intervenció –civil o militar- en la resolució de conflictes i la construcció de la pau “respongui a les necessitats de dones i homes, amb les seves respectives diferències”.

Les inscripcions continuen obertes i s’anuncia que cada participant podrà seguir de manera independent les diferents classes de cada mòdul. Així mateix, es contemplen dues setmanes addicionals perquè les i els participants puguin familiaritzar-se amb la plataforma. La primera prèvia al curs i una altra posterior, per poder completar els treballs pendents.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

maribel

Vivències de dues dones als inicis del Barri de Montserrat (1a part i 2a part)

    OPINIÓ Era el 12 de desembre passat, amb motiu de la jornada de...

La Presó de les Corts. L’activitat forma part de les celebracions del Dia Internacional de les Dones al districte de Les Corts

Tomasa Cuevas serà recordada aquest 8 de març a l’espai Dones|Memòria de les Corts La...

Conxa Llinàs, les dues onades del feminisme

Organitzat per l’Associació de Pares i Mares de Gais i Lesbianes, ahir a la tarda...