Lola Mora Producciones i el Instituto de Estudios sobre Conflictos y Acción Humanitaria, IECAH inicien aquest 9 d’abril i durant 60 hores fins al 20 de maig, un Curs virtual sobre Dones, Violències, Conflictes armats i Construcció de Pau, el propòsit del qual és “analitzar l’impacte que tenen els conflictes armats i les dinàmiques violentes -producte de les estructures patriarcals dominants- en l’exercici dels drets humans de les dones”. Per això, centraran l’atenció en el dret a la “no discriminació per condició de gènere i la igualtat en escenaris com ara, la reconstrucció post-bèl·lica o la resolució de disputes sobre megaprojectes energètics o drets dels pobles originaris”.
Aquesta mirada de gènere que ofereix el curs ve de la Co-coordinació que facilita Lola Mora Produccions a IECAH perquè, en general, els conflictes armats i la reconstrucció post-bèl·lica no aborden aquesta perspectiva i no contemplen la manera com “la violència exacerba la discriminació i la desigualtat de gènere”, ni aborda les realitats de les crisis viscudes per les dones i les nenes.
Amb aquesta unió metodològica i pedagògica pretenen obrir un “espai per al coneixement i la teorització” a partir de l’ “estudi d’estratègies d’acció, supervivència i resiliència” dels nombrosos col·lectius de dones d’Àfrica, Amèrica Llatina, Europa i Orient Mitjà espais en els que han treballat les dues organitzacions.
Tres mòduls de dues setmanes
El curs s’estructura en 3 mòduls de dues setmanes de durada. En el primer examina les Pautes teòriques, el marc jurídic i el context internacional, en el segon la situació de les Dones en el conflicte armat i en el tercer el paper que poden exercir les Dones en la construcció de la pau. És a dir, el Programa, a més de ressaltar “l’impacte de la violència política i del conflicte armat en les relacions de gènere, analitza les causes i conseqüències que tenen les diferents violències en la participació de les dones en la vida social, cultural econòmica o política” i no descuida examinar “l’impacte diferenciat respecte als homes”.
Però sobretot ressalta també les obligacions adquirides per les Nacions Unides i els diferents països de l’àmbit internacional perquè qualsevol intervenció –civil o militar- en la resolució de conflictes i la construcció de la pau “respongui a les necessitats de dones i homes, amb les seves respectives diferències”.
Les inscripcions continuen obertes i s’anuncia que cada participant podrà seguir de manera independent les diferents classes de cada mòdul. Així mateix, es contemplen dues setmanes addicionals perquè les i els participants puguin familiaritzar-se amb la plataforma. La primera prèvia al curs i una altra posterior, per poder completar els treballs pendents.