Dijous 07 novembre 2024

Dijous 07 novembre 2024

Compartir

Estatus de refugiades per víctimes de mutilació genital i de trata

Les dones víctimes de mutilació genital i de trata i tràfic de persones són mereixedores d’obtenir l’estatus de refugiades emparades en l’estatut de la Convenció per als Refugiats de 1951. Així ho ha manifestat Carlos Boggio, ex representant a Espanya de l’ACNUR i actual membre de l’Institut de Drets Humans de Catalunya.

 

“L’article primer de la Convenció assenyala entre les condicions per acollir-se a la categoria de refugiat o refugiada, la de ser objecte de persecució per raó de pertànyer a” un grup social “. En aquesta categoria convergeixen convergeixen les víctimes de mutilació genital, el tràfic de persones, i fins i tot de violència domèstica, si aquesta  es produeix en un context de conflicte “, precisa  Boggio.


Carlos Boggio va ser un dels convidats a la cerimònia que va commemorar, el 20 de juny, el Dia Mundial de les Persones Refugiades. En aquesta reunió va compartir taula d’honor amb Raquel Ayora, de Metges sense Fronteres, amb el director general per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya, Xavier Bosch i Garcia, i amb Immaculada Moraleda, regidora en funcions responsable de l’Àrea de Benestar i Cohesió Territorial de l’Ajuntament de Barcelona.


En declaracions a La Independent Carlos Boggio va assenyalar que les dones – des de nenes a adultes – conformen el 56% dels més de 36 milions de refugiats i desplaçats que hi ha al món, segons l’estadística de l’ACNUR, sent així el grup humà més vulnerable. “Els defensors del dret humanitari internacional han de tenir present aquesta situació i donar un suport i una atenció especial a les dones, atès que existeixen els instruments legals per fer-ho”, va assenyalar.

 

 

Boggio

Carlos Boggio i Raquel Ayora

 

El tercer món més solidari amb les persones refugiades

Una dada que crida l’atenció, i que es donà a conèixer en aquesta reunió, és el que fa referència als països que obren les seves portes a les persones refugiades. Segons informes de l‘ ACNUR, el 84% de les persones refugiades en el món han estat acollides en països de l’Àfrica, Àsia i Llatinoamèrica. És a dir, que les nacions en vies de desenvolupament són més sensibles a aquesta problemàtica que els països desenvolupats.


En el cas de l’Estat espanyol, el 95% de les sol.licituds d’asil són rebutjades i el país ocupa el lloc 89 en el rànquing de nacions a les quals es demana refugi.


“Les polítiques agressives de portes tancades que apliquen diversos països de la Unió Europea, sobretot en el context actual dels conflictes al nord d’àfrica, fan que les persones refugiades vagin a parar a uns llimbs”, va dir al seu torn Raquel Ayora. “El tancament de fronteres fa impacte en les organitzacions que treballem en aquest camp, i hem de buscar formes diferents d’ajudar els refugiats”, afegeix la representant de Metges sense Fronteres.


En aquest sentit, Xavier Bosch i Garcia, ha manifestat que des de la Generalitat hi ha el desig d’impulsar la realització d’un pla d’ajut als refugiats, aspiració que reforçaria fins i tot el suport que es brinda a les 1.600 persones refugiades que viuen a Catalunya.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Cuadernos Feministas, 15 anys de treball

Cuadernos Feministas és una publicació que va néixer com a resposta a allò que...

Gloria Steinem. Premi Princesa d’Astúries de Comunicació i Humanitats 2021

Si m’hagués casat quan se suposava que ho havia de fer, hauria perdut el...

El Festival BCN Film Fest s’obre i clausura amb el protagonisme de les dones

Des del 15 al 23 d’abril es podrà gaudir d’unes 60 pel·lícules, i de les...