sábado 14 diciembre 2024

sábado 14 diciembre 2024

Compartir

Can Piella

Can Piella, al terme municipal de Montcada fronterer amb La Llagosta i Santa Perpetua de Mogoda, és una bonica masia que data del segle XVIII. Situada en un monticle, un lloc privilegiat i abandonada durant més de 10 anys, ara en farà tres, que diferents entitats cíviques es van interessar per la seva restauració. En el transcurs dels tres darrers anys, un col·lectiu de gent jove, alguns i algunes no tant joves diuen, compromesos en la reutilització de Can Piella, han emprès un somni, una aventura autogestionada a favor de la terra i del patrimoni i en guàrdia contra els interessos especulatius.

La masia de Can Piella


gent_gran

Gent gran davant la masia

 

 

mainada

                                  La mainada a l’era de Can Piella

 

La filosofia parteix de la idea d’assajar canvis de vida, de formes de treballar i d’organització social. Es tracta d’una opció contra la hiper-urbanització, contra el treball assalariat, contra la crisi de valors, tot buscant alternatives populars sense intervenció oficial. Una discreta manera de fer front a les enormes dificultats a les que ens ha avocat el sistema neoliberal i les polítiques públiques que , descaradament, el recolzen.

Per construir un bell somni el primer que cal és estar despert, (diu una coneguda cançó) ma ferma per dur les brides i fer un projecte a mida pensant que, a vegades, tot s’encongeix ….. Aquesta gent, fan el simbolisme  que son la gallina valenta que s’escapa del corral i posa els ous en llibertat. Els ous serien el treball col·lectiu, la cura de la terra,la defensa del patrimoni i valors com ara la solidaritat, l’altruisme o el compartir en lloc de competir.

A la pàgina web de Can Piella, trobem penjats els projectes i les memòries dels anys 2010 i 2011 especificant els objectius de cada una de les activitats que han dut a terme amb diferents resultats: Restauració de marges, auto producció de pa, mel i cervesa partint dels sabers tradicionals, energies apropiades, pràctica agrària, horts comunitaris, rehabilitació de la casa i restauració ecològica de la zona del bosc. Les i els protagonistes d’aquesta aventura, creuen que el desenvolupament sostenible i el desenvolupament dels drets fonamentals de les persones és un pack que va tot lligat. L’espai que defensen compleix una funció social que es posa de manifest especialment en les diferents jornades de treball, tallers específics, cursos i diades, com aniversaris o portes obertes, que organitzen de forma periòdica. Tot ho realitzen en base a un calendari establert, junt amb les entitats, les persones que els donen suport i veïns que treballen la terra de forma col·lectiva.


les_cabres_en_espai_obert  Les cabres de la masia

 

Malgrat que han intentat negociar amb la empresa propietària de la casa, una societat del grup Immobiliari Alcaraz, la manera d’establir un sistema d’utilització de la finca, finalment han rebut del jutjat l’ordre de desnonament segons la qual, en un termini de 5 dies han d’abandonar “voluntàriament” la casa. De voluntari res, és una imposició molt difícil de pair després de tantes alternatives ” covades” amb molta dedicació i esforç. En una situació tant límit sols resta posar ma ferma a les brides i aguditzar l’enginy. I és amb un gran enginy creatiu que  fan les següents propostes:

1. Aplegar la màxima gent possible en unes jornades* que nomenen “Covant alternatives” durant els dies 15, 16 i 17 d’aquest mes per compartir, activitats, música, debats i per gaudir de l’espai i de la gent amiga.

2. Signatura de la campanya, on es notifica al jutge que allò que a Can Piella s’està duent a terme no es cap delicte. Fer aquest desallotjament corromp els valors d’una gran assemblea de persones de diferent procedències que hi ha posat moltes esperances i il·lusions.

3. Continuar donat vida a Can Piella a partir del dia 18 treballant els horts. Qui vulgui podrà acampar al voltant de la casa on faran tota mena de tallers junt amb una plantada d’arbres, fent convivència, tot compartint experiències i coneixements.

Can Piella som una mica tots plegats, diuen, tots els que ens han donat i ens donen suport en el dia a dia. Els que busquen formes alternatives de vida llençant pons entre la ciutat i el mon rural, els que ens visiten, i tants amics i amigues amb qui compartim inquietuds, immenses alegries, valors i projectes de futur. Sort ! se’n necessitarà molta!

 

dinar_obert                                  Un dinar col·lectiu


* mail de les jornades: jornadescanpiella@autistici.org

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Boletín de noticias

Suscríbete a nuestro boletín semanal y a las últimas noticias publicadas.

También te puede interesar

Triomf per l’Euroordre, escepticisme pels resultats

L’eurodiputada Carmen Romero tanca a Barcelona el III Fòrum Europeu, promogut per la Plataforma Unitària...

Gisella Evangelisti ok

Daniela Ducato, o el arte de crear conexiones, innovando desde la naturaleza

OPINIÓN A final de este venturoso 2020, la revista “D” (como “Donna”), del cotidiano...

Barcelona: JORNADA VI Cicle Internacional de Conferències Primaveres Arendtianes / La Independent / Notícies gènere

El Seminari Filosofia i Gènere, del GRC Creació i Pensament de les Dones i...