Dijous 25 abril 2024

Dijous 25 abril 2024

El Papiol per l’abordatage integral de la violència masclista

 

 

Montserrat Garcés i Gómez, 3a. Tinència d’Alcaldia, Regidora de Serveis Socials, Esports, Turisme i Igualtat d’ El Papiol ( més de 4.000 habitants), forma part d’un govern de PDCAT, ERC i Sumem pel Papiol, i es considera “poc política”.

“Vaig entrar a l’Ajuntament per fer serveis a la comunitat i aquest poble ho permet!”, explica a La Independent.  

Preguntem com tenen el Pla contra l’assetjament sexual i la violència masclista en els espais públics d’oci. La regidora Montse Garcès ens informa que hi estan treballant i que està convençuda que l’aconseguiran fer i implementar. Per això estudien Plans ja desenvolupats a altres ajuntaments i ja estan demanant els materials que faciliten les institucions.

Com a prèvia ens explica els bons resultats que han obtingut amb el Programa energycontrol.org, després de treballar a fons sobre el consum de drogues entre el jovent. La intervenció que han fet al municipi s’ha basat en la distribució de material informatiu sobre drogues i reducció de riscos, proves d’alcoholèmia i les qüestions observades a espais de festa. Les solucions, comptar amb un bon equip d’informació, atenció i cura i un protocol ben estructurat. Les dades han estat molt bones, tant que ja no hi ha cap cas greu. I és per això, pel mètode que no per la causa, que es mostra esperançada en poder aplicar un Pla efectiu contra les violència masclistes i l’assetjament sexual als espais d’oci del municipi.  

Una de les eines més importants que ja disposen és:

 

El Protocol local per a l’abordatge integral de la violència masclista

 

El Papiol cartell Protocol

 

La redacció del protocol va finalitzar l’estiu del 2017 i funciona des d’aleshores, però s’ha presentat  oficialment el febrer d’enguany. La comissió tècnica ha estat integrada per la regidora de Serveis Socials, una agent d’Atenció a la Víctima dels Mossos d’Esquadra, membres de la Policia Local del Papiol, treballadores socials del CatSalut i de l’Hospital M. Broggi, tot l’equip de treballadores i educadores socials dels Serveis Socials locals i la direcció de l’Escola Pau Vila del Papiol.

 

El 28 de febrer d’aquest 2018 es presentà al Papiol un protocol local d’actuació davant els casos de violència de gènere i d’atenció a les dones que en són víctimes. Com ho vareu acordar i com ha estat el procés d’ elaboració?

Considero que es tracta d’un pas endavant per al nostre municipi ja que el document estableix les pautes d’actuació per poder abordar la violència masclista d’una manera integral, conjuntament, en xarxa. A més et puc confirmar que les i els professionals de les diferents vessants que hi treballen, tothom n’està ben satisfet!.

Varem fer prèviament una formació conjunta per aprendre i anar consensuant alhora aquesta eina amb les persones professionals que estan més a prop de les víctimes, tant per poder detectar el problema i evitar les agressions com per a poder-lo solucionar, si fos el cas.

Qui va participar en la formació ?

Un home policia, ara no tenim cap dona policia però l’havíem tingut! – ens aclareix -, que està molt ben format i es el primer enllaç del protocol, en qualsevol acte violent. Després varem fer la formació tècnica amb les 3 educadores socials, la directora de la biblioteca, la persona de suport de la biblioteca, i jo mateixa com a regidora.

El protocol s’ha impulsat des de l’Ajuntament d’ El Papiol però ha comptat – vol remarcar la regidora- amb el suport tècnic i l’assessorament de la Diputació de Barcelona i dels àmbits policial, sanitari, social, educatiu, escolar i polític. I com que és bàsic prevenir, hem fet molta feina en l’àmbit educatiu.

 

   

 

Montse Garcès 3

 

 

Li demanem a Montserrat Garcès, que ens expliqui les activitats en curs més rellevants que estan fent al municipi i ens parla d’Energy Control, del Servei d’Atenció Juvenil, del 8 de març i el 25 de novembre i fins i tot ens explica la col·laboració que hi ha per la carrera de muntanya Trail Mitja del Castell. I ens parla d’aquesta darrera activitat com exemple de la participació i apoderament popular.

 

Quina col·laboració hi ha entre l’Ajuntament i les associacions o el veïnatge?

Explicaré l’ambient del Trail Mitja del Castell perquè mostra molt be la gran participació i col·laboració que hi ha al Papiol en totes les activitats. Queden exhaurits els dorsals, el mes significatiu per a mi és que hem de dir que no a la gent voluntària perquè som masses, no podem feina a tota la gent que hi vol participar i al poble el dia que es fa pujada al castell es tot una festa amb col·laboració total, el grup de música fa la batucada, un altre grup fa les botifarres…

Arriba el Dia internacional de les Dones i l’esplai posa una carpa, l’associació de dones una altra carpa… es col·labora en tot i per tot. I si hi ha un cas concret que és greu i s’ha de demanar ajut doncs majoritàriament tothom respon.

M’agrada molt explicar que aquí varem fer un punt únic de recollida a tota Catalunya per enviar a Síria motxilles per portar criatures. L’associació Cria Papiol va veure la necessitat i com a entitat de criança es va proposar de fer aquest servei de recollida. Va venir TV3, es va liar una! Va venir gent de tota Catalunya a portar-ne. Varem tenir el pàrking de la biblioteca ocupat durant 2 mesos, la Creu Roja es va emportar 4 trailers i empreses locals van deixar el material per fer els carregaments.

 

Parlem del 25 de Novembre, el Dia Internacional contra la violència de gènere. També el commemoreu tant col·lectivament?

Sí. Es fa una caminada i durant una setmana es fan tallers al poliesportiu de defensa personal per a les dones. També un dia de zumba obert a tothom. L’esplai s’encarrega dels llaços liles i la seva distribució. L’ Associació de dones organitza la caminada per enllaçar amb la que fa el recorregut pel Baix Llobregat, sortim d’aquí cap a Molins, Sant Feliu, etc

 

Veient les vostres activitats ja realitzades, s’hi veu la implicació de les dones del poble ( hi ha el Casal de Dones d’El Papiol) i també de les funcionàries de l’Ajuntament. És així?

Sí, aquí s’hi implica tothom. També pel 8 de març. A vegades en sobren mans que volen ajudar.

L’equip dels serveis socials, on hi ha la Natàlia Marín i la Balbina Girón, que són treballadores socials, s’impliquen en totes les activitats.  I a més s’hi ajunten les diverses entitats. Ara mateix n’ hi ha una força nova que és l’ Associació contra la violència El  Papiol, que tenen facebook i hi podeu veure penjats alguns vídeos i les activitats que realitzen.


(
Veure vídeo Marxa contra la violència de Genere. Caminada des de El Papiol a Sant Feliu per un propòsit comú. Sensibilització).

 

La regidora de Dones, parla amb molt entusiasme del Programa Energy Control ja que ha representat un canvi en l’oci de la gent jove. Ara es tracta de fer un programa similar contra l’assetjament sexual en espais públics i d’oci.


Aquest tipus de programa l’esteu treballant per aquest estiu contra l’assetjament sexual?

Sortosament no s’ha donat cap cas, però ho volem implementar ja preventivament. En el cas del consum d’alcohol ha estat un èxit ja que teníem una situació molt complicada amb molta gents jove que en gran part venen de fora. Ha anat super bé! Enguany no hem tingut cap cas, no hem hagut de cridar a l’ambulància. Es va posar control a les estacions, s’han fet intervencions de botelló pels voltant del poble i això ha anat la mar de bé!

Pel tema d’assetjament sexual ho estem planificant ara i per tant no tenim encara cap dada.

 

Ens aquesta planificació heu treballat amb entitats d’ El Papiol i a les escoles actituds no sexistes, contra les violències masclistes, valors d’igualtat, de respectar la decisió de les noies…?

Hem incrementat les hores a l’educadora social perquè dediqui més temps al jovent. Hi ha un Punt d’Informació a la biblioteca on poden adquirir informació sexual i preservatius. També fem tallers de sexualitat…de tot allò, també drogues, que envolta als i a les adolescents. De fet tenim el Servei d’Atenció Juvenil (SAJ).

 

Hi ha seguiment i acompanyament?. Hi ha entitats col·laboradores?

S’han fet xerrades, i ara de cara a la Festa Major se’n faran més, també enquestes i tallers. Aquí hi poden col·laborar entitats.

Ara bé, quan hi ha un cas concret d’agressió es tracta amb el protocol i amb cura vers la víctima. Es porta des de serveis socials. Ho assumim des de la institució.

 

 

Montse Garcès 4

 

Montse Garcès 6

 

Com dèiem, en començar Montse Garcès, 3a. Tinència d’Alcaldia, Regidora de Serveis Socials, Esports, Turisme i Igualtat es considera “poc política” i explica a La Independent: ” vaig entrar a l’Ajuntament per fer serveis a la comunitat i aquest poble ho permet!. La gent em deia que hi fas tu aquí fent política?. Doncs tirar endavant per avançar, ajudar a solucionar problemes i a viure millor.

 

 

 Altres accions i activitats des de Dones i Joventut 

 

 Papiol electes feminisme

 Montse Garcés, 2a tinenta d’alcalde i regidora de l’Àrea de Serveis Socials, Esport, Turisme i Igualtat; Joan Borràs,  1er Tinent d’Alcalde i regidor de l’Àrea d’Obres, Serveis i Cultura i Cristina Torrent, de l’Associació Contra La Violència El Papiol.

 

 

 

Nou Servei d’Atenció Juvenil (SAJ)

 

El Papiol  atenció juvenil

 

 

 

El regidor de joventut és Adrià Rius. S’ofereix atenció als joves a través de l’educadora municipal, especialitzada en educació comunitària. I s’hi fa orientació per a qualsevol tema: feina, voluntariat, estudis..

Però també s’hi tracten les actituds en els diversos àmbits de la joventut: relacions personals, la família, les amistats, la parella, les i els companys de classe.

 

 

 

El Papiol cartell talla ja

 

 

 

 

 

L’octubre de 2016, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional contra la violència envers les dones, el 25 de novembre, el Servei Comarcal de Joventut i el Consell de les Dones del Baix Llobregat organitzà un concurs (amb un premi de 400 euros ) adreçat al jovent d’entre 15 i 30 anys perquè els nois i noies de la comarca presentessin treballs amb un contingut de rebuig contra la violència masclista.

Sota el títol de ‘Talla ja’ aquest concurs de microrelats, audiovisuals, cançons i imatges al voltant de la violència de gènere promogué les relacions igualitàries. L’Ajuntament del Papiol, des de la regidoria de Joventut i la de Dona, animà a les noies i als nois del poble a participar-hi.

 

 

 

El Papiol cartell cria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cria Papiol es creà com un espai per millorar la vida de la mainada, fruit de la iniciativa d’una voluntària del Papiol que va fer una instancia a l’Ajuntament proposant crear un grup de criança.

El 20 de febrer de 2015 tingué lloc la primera trobada per a mares i futures mares (dones embarassades) amb nens entre 0 i 36 mesos que volien potenciar la criança respectuosa que reforça el vincle mare (pare)- fill i filla, donant al nadó/infant la confiança i el suport necessari. Es tracta d’un espai setmanl de trobada per a poder compartir experiències, dubtes, etc, sobre l’alletament, la cura del nadó i altres inquietuds.

“Tot i que majoritàriament son les dones les que dediquen més temps a la cura dels mes menuts, també es cert que ho fan molts homes, pel que aquest grup no exclou a ningú, tant papes com mames, poden participar i són benvinguts”, expliquen  des del grup.

 

 

 

 

El Papiol cartell exposició

 

El Papiol cartell exposició 2

 

 

 

 

 

 

 

 

El Papiol: cartell Exposició 2017*   /   El Papiol: cartell Exposició 2016

 

L’exposició Grans dones del Papiol s´ha organitzat des de l’Ajuntament i la Biblioteca en un exercici de recuperació històrica i de “donatge”. El Casal de la Dona  casaldonapapiol va oferir un dinar a les protagonistes de l’exposició. 

 

*2017: Homenatge a les dones treballadores d’ El Papiol a través d’una exposició biogràfica titulada ‘Grans dones del Papiol’. Quart any de la iniciativa dedicada a les dones que s’han passat la vida treballant, en feines visibles i en l’anonimat. L’exposició, se centra sobretot en la feina no remunerada i poc reconeguda. Les protagonistes: Maria Eulàlia Parera, Ana López, Cèlia Climent, Paquita Maranges, Carmen Brox i Carmen Arcos.

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Les dones al mercat de treball de Catalunya en el 3er trimestre 2013

  Segons dades de la Enquesta de Població Activa (EPA) del tercer trimestre del 2013,...

Barcelona: 21ª Mostra Femart. Contra memòria: oblidem l’oblit / La Independent / Notícies Gènere

El proper 16 d’octubre s’inaugura a la Sala d’Exposicions de Ca la Dona, la 21a...

Dones que lluiten, històries que inspiren: Dones grans i mitjans

La representació de la vellesa, i sobretot de les adultes grans als mitjans de comunicació,...