A principis de gener, en una mesura emparada en les “raons econòmiques”, el Govern Balear decidia que les dones que tinguessin la necessitat de avortar havien d’acudir a una de les tres clíniques privades acreditades i pagar el cost de la intervenció. Després d’un període de temps que no quedava definit i després de presentar la factura al cobrament en els serveis autonòmics serien retribuïdes.
El Govern balear ha rectificat i a partir d’ara assumirà directament el cost després d’un acord puntual amb els centres privats.
En una nota interna a la qual han tingut accés diversos mitjans de comunicació, el director general del Servei de Salut, Juan José Bestard, explica les directrius a seguir quan una dona vagi a un hospital públic per avortar.
Entre elles, es recull textualment que la dona “té així mateix que rebre per escrit el compromís del Servei de Salut d’assumir directament l’abonament de la prestació”.
A més, el Servei Balear de Salut posarà en marxa un protocol d’actuació perquè en el 90 per cent dels casos les dones puguin exercir el seu dret a l’avortament en els hospitals públics.
No obstant això, quan no pugui ser així, seran derivades als privats sense que hagin d’avançar els diners de la prestació. A les dones que van pagar els avortaments de les seves butxaques i presentar les seves factures al Ib-Salut se’ls reemborsarà l’import.
La llei
La Llei de Salut Sexual i Reproductiva i de la Interrupció Voluntària de l’Embaràs de març de 2010 recull que “la prestació sanitària de la interrupció voluntària de l’embaràs es realitzarà en centres de la xarxa sanitària pública o vinculats a la mateixa”. Com que això no succeeix així gairebé mai (més del 98 per cent de les intervencions es van realitzar el 2010 en centres privats), s’establia que “si excepcionalment el servei públic de salut no pot facilitar en temps la prestació, les autoritats sanitàries reconeixeran a la dona embarassada el dret a acudir a qualsevol centre acreditat en el territori nacional, amb el compromís escrit d’assumir directament l’abonament de la prestació “.
La pràctica habitual des de l’aprovació de la llei es basa en acords o concerts entre les clíniques privades especialitzades i els serveis autonòmics de salut. D’aquesta manera, les dones no estan obligades a desemborsar diners.
De moment, la rectificació del Govern Balear sembla garantir aquest dret reconegut per la llei. No obstant això, no és la primera vegada que l’argument de les retallades s’utilitza per negar drets, especialment de les dones. Al setembre de 2011 els centres sanitaris van trencar l’acord amb la Junta de Castella-la Manxa, i es van negar a acceptar a més pacients fins que l’Executiu de Dolores de Cospedal saldés els deutes que tenia amb les clíniques.