Dimarts 25 juny 2024

Dimarts 25 juny 2024

Compartir

ONU: Persisteix violència sexual relacionada amb conflictes al món / La Independent / Notícies Gènere

El dia 19 de juny, es commemora el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Sexual en els Conflictes i l’ONU assenyala que estan fent tot el possible per atacar les causes profundes de la violència sexual relacionada amb els conflictes mitjançant la diplomàcia preventiva, el foment de la consolidació de la pau i el desenvolupament, l’impuls de l’acció nacional i l’eliminació de la discriminació per raó de gènere.

 

 D’acord a un missatge emès pel secretari general de ONU, António Guterres, la “violència sexual relacionada amb els conflictes, fa referència a la violació, l’esclavitud sexual, la prostitució forçada, l’embaràs forçat, l’avortament forçat, l’esterilització forçada, el matrimoni forçat i totes les altres formes de violència sexual de gravetat comparable perpetrades contra dones, homes, nenes o nens que tenen una vinculació directa o indirecta amb un conflicte”.

Una preocupació constant és que la por i l’estigma cultural convergeixen perquè la immensa majoria dels supervivents de la violència sexual relacionada amb els conflictes no denunciïn aquesta violència. Les i els professionals sobre el terreny estimen que per cada violació denunciada en relació amb un conflicte, hi ha entre 10 i 20 casos que queden sense documentar.

“Aquest dia rendim homenatge a les dones, les nenes, els homes i els nens que han patit les atrocitats de la violència sexual en els conflictes i reafirmem el nostre compromís mundial d’eliminar aquest flagell” assenyala el missatge publicat el dia 19 de juny.

La violació i la violència sexual en els conflictes són tàctiques de terrorisme i de guerra que es fan servir de manera estratègica per humiliar, degradar i destruir i sovint per dur a terme una campanya de depuració ètnica. Mai se les hauria de considerar simplement una conseqüència inevitable de la guerra. La violència sexual és una amenaça al dret de totes les persones a una vida digna i a la pau i la seguretat col·lectives de la humanitat.

Guterres assenyala, que es continuarà amb la tasca de vigilància, denúncia i atenció als supervivents i “seguirem fent tot el possible per exigir responsabilitats als perpetradors”.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“Hem de reprendre el sentit de compromís i de servei cap a la ciutadania”, afirma Rosa Maria Calaf

El passat 7 de setembre, la periodista Rosa Maria Calaf (Barcelona, 1945) va rebre el...

“Actualment, ens trobem amb una generació que reivindica la seva identitat amaziga”

Asmae Zarioui Zanna, és cofundadora de l’Associació de Dones Amazigues Tamettut, que vol dir “dona”...

“Sembla que sigui impossible que una estrangera pugui ser professional”

La mexicana Aimee Heredia té una fita: tornar a trobar allò que anomena “el...