El passat 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, s’ ha celebrat per segon any consecutiu amb les manifestacions més massives en les ciutats més grans del planeta.
En totes elles les consignes han estat similars, són les que any rere any les feministes exigeixen i reivindiquen, i que es recullen en els diferents Manifestos que s’han anat elaborant a través de col·lectius, associacions, i moviments socials que han participat i organitzat el 8M, amb el convenciment que “Juntes som més forts! Cap pas enrere!
El lema d’aquest any ha estat: Ens aturem per canviar-ho tot!
A Barcelona, ??fa més de trenta anys, i concretament a Ca la Dona, es va crear la “Comissió 8 de Març” a través de la qual, i mitjançant convocatòria any rere any a anat agrupant totes les associacions i col·lectius de dones.
Ha estat l’espai Feminista des d’on s’han organitzat la majoria dels actes que s’han realitzat els 8M: Acte Central, Manifestació, Festa de les Dones i el Manifest Unitari (la lectura del qual sempre s’ha fet a través de dones de tots els col·lectius participants).
Les manifestacions que s’han anat realitzant durant tots aquests anys, no superaven les 5.000 persones, però va ser l’inici d’una flama creixent, arribant a convertir ja, el 2018, en un clam Feminista Internacional per convocar una gran Vaga Feminista “les dones de tot arreu hem estat convocades a aquesta gran acció. Venim de lluny, tenim una llarga història que ens precedeix i una llarga genealogia de dones activistes, sufragistes i sindicalistes: com les que van sostenir la Segona República, les que van lluitar a la Guerra Civil; les que es van enfrontar al colonialisme i les que han format part dels lluites antiimperialistes d’arreu del món” es deia en aquell Manifest.
La Comissió 8M ha significat un espai de treball, debat, organització, trobada i construcció d’objectius, a través d’Assemblees Feministes, per compartir coneixements i per construir estratègies que generessin canvis i transformessin la societat en feminista, posant la vida i les cures en el centre de tot.
Les assemblees integrants de la Comissió 8M han treballat des d’una xarxa horitzontal de suport mutu. Sempre l’objectiu ha estat buscar consensos i l’acord de totes les participants.
El Manifest d’aquest 2019, ha recollit les reivindicacions de la gran diversitat de dones participants en l’organització del 8M. Entre altres: “Som dones, lesbianes, trans, i som diverses. Reivindiquem una societat lliure d’opressions, d’explotació i de violències institucionals. Fem una crida a la rebel·lia i a la lluita contra l’aliança entre: el patriarcat el capitalisme i el feixisme que ens vol dòcils, submises i callades “.
“Som: paies, gitanes, dones amb diversitat funcional, amb diversitat sensorial i intel·lectual, migrades i racialitzades”.
“Les nostres edats són totes i ens sabem, lesbianes, trans, bisexuals, inter, queer, hetero i asexuals. Som les que no hi són: som les assassinades, som les preses, som les que es van quedar a les fronteres i som les que es van quedar al mar mediterrani i en tots els mars “.
“Les feministes fem front a l’ordre patriarcal, racista, colonitzador, capitalista i depredador de la vida al nostre planeta. Proposem una altra forma de veure d’entendre i d’estar al món, de relacionar-nos”.
“Si en toquen a una, ens toquen a totes!”.
El 8 de març, de l’any passat, milions de dones a tot el món van començar a protagonitzar una vaga feminista. Aquest 8M 2019 ha estat secundada per un percentatge molt mes alt que l’anterior, i segons el Moviment Feminista no pararà i no hi haurà un pas enrere.