Dijous 22 febrer 2024

Dijous 22 febrer 2024

Compartir

Jornades Dona i Familia. Radicalització del joves i el paper de les dones

Els passats 6 i 7 de març l’associació Darna va celebrar les jornades internacionals “Dona i Família. El paper de les famílies en la prevenció de radicalització dels joves” al barri del Raval.

Les jordanes, emmarcades en la setmana de commemoració del Dia Internacional de la Dona, van comptar amb la presència de Sahila Ben Ali, fundadora de S.A.V.E Belguim (Society Against Violent Extremism), d’ Aicha Bacha, de la Université Libre de Bruxelles-CECID i d’ Arbia Jebali, presidenta de Free Sight Association (Tunísia).

 

Dona i familia 2

D’esquerra a dreta: Arbia Jebali (Free Sight Association Tuníssia), Aicha Bacha (Université Libre de Bruxelles-CECID), Paco Martín (Associació Darna), Saliha Ben Ali (S. A. V. E Belgium), i Zohra Maaras (traductora).

 

 

Les tres ponències van centrar el seu missatge en el paper clau que les dones exerceixen, al nucli familiar i a les comunitats, per evitar la radicalització de joves al seu entorn. De fet, gairebé sempre, són les primeres en patir, física i psicològicament, les primeres senyals de radicalisme i són, també, les primeres en detectar-ho.

En aquest sentit és important recordar que ja, des de 2014, Nacions Unides reconeix el paper essencial de la dona en la lluita contra el radicalisme. Tal i com diuen persones expertes en la temàtica: “les mares, les núvies o les germanes, són, molt sovint, l’última barrera davant un jove que ha pres la decisió de marxar a lluitar entre les files de l’Estat Islàmic”.

No s’ha d’oblidar que les dones són les primeres víctimes de l’extremisme violent d’origen gihadista. A vegades de forma directa, com ara els casos de les dones yazidies a l’Iraq o les dones segrestades per Boko Haram a Nigèria. I a vegades de forma indirecta, com ara les dones i mares de fills i marits radicalitzats.

És per això que, a Occident, han sorgit tot un seguit d’iniciatives centrades en reforçar i apoderar a les dones, tant des del punt de vista de l’acompanyament i el recolzament (teràpies), com des d’un punt de vista més proactiu centrat en la prevenció d’actituds violentes d’origen gihadista perquè ningú més torni a patir la sort dels seus fills.

 

Dona i familia 4

 

El dimecres 7, la jornada es va centrar en el discurs de les tres dones especialitzades en la prevenció de l’extremisme violent. Per a totes, la identitat és un element clau.

Per a Aicha Bacha la família és un element de transmissió de valors i ens hem de plantejar “què és el que transmetem als nostres fills” i “com ho fem?”.

Per a Arbia Jebali és la dona la que ha d’apoderar-se ja que el seu paper com a mare té molta autoritat moral.

Saliha Ben Ali incideix en el paper de la identitat. El seu fill, mort a Síria com a soldat del Daesh desprès de només 5 mesos de radicalització, era la quarta generació a Bèlgica, i com diu Saliha, “els joves no es consideraven belgues, bàsicament perquè el país no els considera els seus joves. I així mai ens trobarem amb un procés real d’integració”.

El segon dia de les jornades les activitats es van centrar en la entrega d’uns premis de reconeixement de la feina a les tres ponents internacionals i a Àngela Pérez-Chuecos, de Darna, i Fátima Chktaoi, veïna del barri.

Per als responsables de Darna i d’Infotalqual.net, entitats coorganitzadores de les jornades, aquestes han tingut força èxit de públic i són un pas més en el seu treball que posa el focus en les dones com a agents de canvi.Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Euroordre per perseguir als maltractadors a Europa

A principis de l’any que ve, el 2012, s’haurà acabat la impunitat pels maltractadors, a...

Sobre la reforma de la llei d’avortament 2023 – COMUNICAT

La reforma de llei aprovada al Congrés suposa un pas endavant que aplaudim i un...
Tere Molla buena

No va ser només el 8 de març

   OPINÓ Hi ha mitjans de comunicació i cavernes polítiques que desitgen que la culpa...