Wednesday 19 June 2024

Wednesday 19 June 2024

Compartir

El Feminisme en Moviment

     

 

El passat 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, s’ ha celebrat per segon any consecutiu amb les manifestacions més massives en les ciutats més grans del planeta.

En totes elles les consignes han estat similars, són les que any rere any les feministes exigeixen i reivindiquen, i que es recullen en els diferents Manifestos que s’han anat elaborant a través de col·lectius, associacions, i moviments socials que han participat i organitzat el 8M, amb el convenciment que “Juntes som més forts! Cap pas enrere!

El lema d’aquest any ha estat: Ens aturem per canviar-ho tot!

A Barcelona, ??fa més de trenta anys, i concretament a Ca la Dona, es va crear la “Comissió 8 de Març” a través de la qual, i mitjançant convocatòria any rere any a anat agrupant totes les associacions i col·lectius de dones.

Ha estat l’espai Feminista des d’on s’han organitzat la majoria dels actes que s’han realitzat els 8M: Acte Central, Manifestació, Festa de les Dones i el Manifest Unitari (la lectura del qual sempre s’ha fet a través de dones de tots els col·lectius participants).

Les manifestacions que s’han anat realitzant durant tots aquests anys, no superaven les 5.000 persones, però va ser l’inici d’una flama creixent, arribant a convertir ja, el 2018, en un clam Feminista Internacional per convocar una gran Vaga Feminista “les dones de tot arreu hem estat convocades a aquesta gran acció. Venim de lluny, tenim una llarga història que ens precedeix i una llarga genealogia de dones activistes, sufragistes i sindicalistes: com les que van sostenir la Segona República, les que van lluitar a la Guerra Civil; les que es van enfrontar al colonialisme i les que han format part dels lluites antiimperialistes d’arreu del món” es deia en aquell Manifest.

La Comissió 8M ha significat un espai de treball, debat, organització, trobada i construcció d’objectius, a través d’Assemblees Feministes, per compartir coneixements i per construir estratègies que generessin canvis i transformessin la societat en feminista, posant la vida i les cures en el centre de tot.

Les assemblees integrants de la Comissió 8M han treballat des d’una xarxa horitzontal de suport mutu. Sempre l’objectiu ha estat buscar consensos i l’acord de totes les participants.

 

 

 

 

DSC 0031DSC 0044

 

 

 

DSC 0075

 

 

 

 

DSC 0040

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC 0072

 

 

DSC 0065

 

  

 

 

DSC 0035

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El Manifest d’aquest 2019, ha recollit les reivindicacions de la gran diversitat de dones participants en l’organització del 8M. Entre altres: “Som dones, lesbianes, trans, i som diverses. Reivindiquem una societat lliure d’opressions, d’explotació i de violències institucionals. Fem una crida a la rebel·lia i a la lluita contra l’aliança entre: el patriarcat el capitalisme i el feixisme que ens vol dòcils, submises i callades “.

“Som: paies, gitanes, dones amb diversitat funcional, amb diversitat sensorial i intel·lectual, migrades i racialitzades”.

“Les nostres edats són totes i ens sabem, lesbianes, trans, bisexuals, inter, queer, hetero i asexuals. Som les que no hi són: som les assassinades, som les preses, som les que es van quedar a les fronteres i som les que es van quedar al mar mediterrani i en tots els mars “.

“Les feministes fem front a l’ordre patriarcal, racista, colonitzador, capitalista i depredador de la vida al nostre planeta. Proposem una altra forma de veure d’entendre i d’estar al món, de relacionar-nos”.

“Si en toquen a una, ens toquen a totes!”.

  

     

 

DSC 0013DSC 0015

 

 

DSC 0017DSC 0014

 

 

 

 

 

 

 

DSC 0009

 

 

 

DSC 0023DSC 0025

 

 

 

 

 

 

 

DSC 0063

 

 

 

 DSC 0031 2DSC 0033

 

 

DSC 0042

 

 

DSC 0008

 

 

El 8 de març, de l’any passat, milions de dones a tot el món van començar a protagonitzar una vaga feminista. Aquest 8M 2019 ha estat secundada per un percentatge molt mes alt que l’anterior, i segons el Moviment Feminista no pararà i no hi haurà un pas enrere.

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Montserrat Tura vol ser la primera alcaldessa de Barcelona

L’exconsellera competirà amb Jordi Hereu per a ser candidata a l’alcaldia de Barcelona L’exconsellera de...

La violència sexual: el crim més invisible

“La violència sexual contra la dona és una pràctica habitual, estesa, sistemàtica i invisible a...

Catalunya: Surt fa formació per llocs de feina inclusius amb persones trans, intersex i no binàries

L’informe del projecte europeu Inclusion 4 all centrat en Catalunya detecta que cal més esforços...