Dijous 28 març 2024

Dijous 28 març 2024

Compartir

‘Cubelles Noir 2020’. Premis a dones de novel·la negra

 

 

Cristina Malagelada, Graziella Moreno i Leticia Sánchez Ruiz han estat les premiades del ‘Cubelles Noir 2020’

El Festival ‘Cubelles Noir’, es va crear el 2016 amb l’objectiu de donar visibilitat a les escriptores de gènere negre, que són moltes, però que no estan sent reflectides en els mitjans. D’aquesta manera es premia la millor novel·la negra escrita per una dona en català i a la millor novel·la negra escrita per una dona en castellà.

Normalment el Festival es realitza en el mes d’agost però, per les especials circumstàncies degudes a la Covid-19, aquest any està previst que se celebri el proper mes de desembre. Però, aquest 22,  d’agost ja s’han lliurat els premis a les novel·les guanyadores, escollides entre les nou nominades.

Jurats

Jurat d’el premi en llengua catalana: President: Agustí Argimon; altres membres de jurat: Una Fingal, Yoli Garcia, Eugènia Ros i Mar Ibáñez.

Jurat d’el premi en llengua castellana: Presidenta: Charo González; altres membres de jurat: Marià Va tallar, José Ramón Gómez Cabezas i Cristina García Ferry.

Novel·les nominades al Premi en llengua catalana i publicades el 2019: ‘Metzina’ d’ Eva Gutiérrez Pardina; ‘Costa Bratva’, de Cristina Malagelada Grau; ‘Els Impostors’, de Pilar Romera; ‘El despertar del navegant’, de Maribel Torres.

Novel·les nominades al Premi en llengua castellana i publicades el 2019: ‘Invisibles’, de Graziella Moreno; ‘Cometierra’, de Dolors Reis; ‘Despiértame cuando acabe septiembre”, de Mònica Rouanet; ‘Cuando es invierno en el mar del norte’, de Leticia Sánchez Ruiz; ‘Sudor fria’, de Mari Carmen Sinti

 

‘Costa Bratva’

‘Costa Bratva’ de Cristina Malagelada, escollida per al premi a la millor novel·la negra escrita per una dona en català.

Un incendi forestal deixa al descobert les restes mortals de sis menors. Qui eren aquestes nenes i qui les va matar?, són les preguntes que vol contestar Remei, una policia decidida i expeditiva de la Unitat Rural.

És una història trepidant en què la jove policia va desembolicant una organització criminal amb tentacles que arriben molt més enllà del que es pot imaginar. Prostitució de menors, màfia russa (o bratva), violència, sexe i venjança … ‘Costa Bratva’ està editada per Stonberg Editorial.

cubelles-noir-2020-Cristina Malagelada

Cristina Malagelada Grau

L’autora va néixer a Girona (1976), és llicenciada i doctorada en Bioquímica per la Universitat Autònoma de Barcelona. El 2003, es va traslladar a Nova York treballant com a investigadora a la Mount Sinai School of Medicine, primer, i després a la Universitat de Columbia.

El 2010, es va traslladar a la Universitat de Barcelona amb un contracte Ramón i Cajal del Ministeri d’Economia i Competitivitat espanyol. Actualment és professora agregada del Departament de Biomedicina a la Facultat de Medicina de la mateixa universitat on, a més d’impartir classes, dirigeix un grup de recerca centrat en les bases moleculars de la neurodegeneració.

Mitjançant els portals Bubok i Amazon, ha publicat ‘Rere els capoquers’ (2009) i ‘Queixalades de Barracuda’ (2014). El 2017, va publicar un relat en la recopilació ‘Assassins de Girona’ (Llibres del Delicte).

Dues novel·les han estat les guanyadores del premi a la millor novel·la negra escrita per una dona en castellà, en aquesta cinquena edició de Festival ‘Cubelles Noir’‘Invisibles’ (Alrevés Editorial) de Graziella Moreno i ‘Cuando es invierno en el mar del norte’ (Editorial Pez de Plata) de Leticia Sánchez Ruiz. 

 

‘Invisibles’

Barcelona. La nit de el 25 d’octubre de 1992, la vida de Miguel Montero, un noi de dotze anys, canviarà per sempre. I sis anys després, les ferides segueixen obertes perquè el passat ens converteix en el que som.

Barcelona. Primavera de l’2018. Sara, Simó i Pau, amb molts motius per no mirar cap enrere i molt pocs per seguir endavant, recorreran la ciutat a la recerca de respostes a les inexplicables desaparicions de dones que no tenen res en comú; ni l’edat, ni la professió, ni tan sols les seves trajectòries vitals coincideixen, agermanades però, en un tràgic destí.

Sara, una policia expedientada, a l’espera de conèixer la seva sanció, trobarà en aquesta recerca un motiu per provar-se a si mateixa, però això comportarà conseqüències: descobrir una realitat terrible que s’amaga a la vista de tots.

Perquè hi ha persones a les que ningú troba a faltar, a les quals ningú busca i que, allà on siguin, esperen ser trobades. Basada en fets reals, els protagonistes d’aquesta història hauran d’assumir les seves vides per poder encarar el present, perquè la veritat és incòmoda, i la majoria preferim mirar cap a un altre costat, encara que això no ens garanteix que deixi d’existir.

Al 2017, figuraven en el sistema de Persones Desaparegudes i Restes Humans sense identificar un total de 6.053 persones. A mitjan de 2018, ja s’havia superat aquesta xifra, amb una mitjana de 38 a el dia.

cubelles-noir-2020-Graziella Moreno

Graziella Moreno

Graziella Moreno (Barcelona, 1965) volia estudiar Periodisme, però per un error de càlcul va començar Dret. El 1991 va començar a treballar com a funcionària i el 2002, com a jutge. Ha estat destinada als jutjats d’Amposta, Gavà, Martorell i Barcelona i s’ha especialitzat en dret penal.

Escriu relats i articles en revistes i diaris digitals. Va publicar la seva primera novel·la el 2015, ‘Juegos de maldad’ (Grijalbo), que va ser nominada a millor novel·la negra de 2015 a la primera edició del Festival Cubelles Noir, rebent una menció especial de jurat. El 2016 va publicar ‘El bosque de los inocentes’ (Grijalbo), i el 2017, ‘Flor seca’ (Alrevés), continuació dels personatges de la primera.

 

‘Cuando es invierno en el mar del norte’

El cadàver d’Antonio Trigo apareix en una platja propera a la tempestuosa Illa d’Or, un entorn pràcticament inaccessible ocult sota l’espès mantell de la llegenda. Al cim de l’illa s’aixeca un antic manicomi, avui mansió residencial de la família Larfeuil.

Tot i que ningú coneix a Trigo, tots els seus membres són sospitosos d’assassinat. En una tarda que passaran tancats en una habitació, mentre l’inspector Pambley els interroga un a un, Guillermo Larfeuil es preguntarà qui dels seus podria ser l’assassí.

Dora, una periodista cultural en atur obsessionada amb la mort de Trigo, comença una frenètica investigació per intentar resoldre el crim. En una petita ciutat de nord en la qual gairebé tots els seus habitants han creuat els seus camins alguna vegada, Dora intentarà esbrinar les raons últimes del crim mentre Guillem indaga en el fosc passat familiar dels Larfeuil.

cubelles-noir-2020-Leticia Sánchez Ruiz

Leticia Sánchez Ruiz

Leticia Sánchez Ruiz (Oviedo, 1980) és escriptora, periodista i professora de narrativa. Ha guanyat el Premi Tètrada Literària de Novel·la Curta 2004 per ‘El precio del Tiempo’, el IX Premi Internacional de Novel·la Emilio Alarcos per ‘Los libros luciérnaga’ i el XVI Premi Ateneu Jove de Sevilla per ‘El gran juego’.

Tota la seva obra ha estat traduïda a l’italià. El 2018, la companyia ‘El Callejón del Gato’ va portar a escena la seva obra de teatre ‘Hermanas’.

Premi a l’Millor Personatge Històric

En aquesta edició, el Premi al Millor Personatge Històric serà per al detectiu Bellón, personatge emblemàtic creat per Julián Ibáñez i que s’atorgarà el pròxim mes de desembre durant la realització del Festival.

El cartell de Festival és original de Jou Monsó i Laura Romero. El comissari del festival és, des de la creació de ‘Cubelles Noir’, Xavier Borrell.

L’acte del lliurament dels Premis s’ha realitzat dins de les més estrictes mesures de seguretat i amb un aforament molt limitat. Aquest Festival de Gènere Negre de Garraf ‘Cubelles Noir’, en els seus cinc anys de camí, ha aconseguit ser un referent de qualitat dins la novel·la negra espanyola.

cubelles-noir-2020-5

 

Fotografies cedides per l’organització de l’Festival ‘Cubelles Noir 2020’
Fotografia de Graziella Moreno © 2019 L. Sedó

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Cima

Estat: Dones migrants i racialitzades a l’audiovisual espanyol

Per Redacció AmecoPress Les delegades del grup de treball de “Dones migrants i racialitzades” de...

Chantal Akerman: un relat al voltant de les darreres coincidències

  Chantal Akerman par Chantal Akerman, a la sèrie “Cinéma de notre temps” (1997). “Última...

Barcelona capital del debat sobre la menopausa

S’ha inaugurat el Fòrum Dona i Menopausa, que durant 3 dies centrarà el debat en...