Divendres 19 abril 2024

Divendres 19 abril 2024

Compartir

CSW59 Lideratge emergent d’africanes

 

 

Foto:Amada Santos

Assegurar el Lideratge Emergent de les Dones Joves i Nenes africanes cap al 2063

Aquesta sessió, que tingué lloc l’11 de març de 2015 en la 59a. Sessió del CSW a la Seu de l’ONU, 09-20 març 2015, fou qualificada com un dels “Esdeveniment d’Alt Nivell” d’acord amb la important representació dels diversos estats africans. L’interès que despertà també fou molt gran.

L’esdeveniment va comptar amb la presència de dones i homes joves de tot el món que participaven al CSW, juntament amb representants dels parlaments africans, Ministres de Gènere i Assumptes de la Dona, i representants d’alt nivell de les organitzacions no governamentals de dones i de grups de la societat civil.

Va comptar igualment amb representants permanents dels estats membres davant les Nacions Unides a Nova York, caps d’entitats del sistema de les Nacions Unides, la societat civil i el sector privat. Aquesta sessió també va ser difós per la Televisió de les Nacions Unides.

negras 4

 Participants sessions. Foto: Amada Santos

En la sessió d’obertura van participar-hi:  Sr. Maged Abdelaziz, secretari general adjunt i Assessor Especial per a l’Àfrica;  H.E. Sra. Hasna Barkat Daoud, ministre de la Promoció de la Dona i la Família Benestar i Assumptes Socials, República de Djibouti;  H.E. Sra. Mounia Meslem Si Amer, Ministre de Solidaritat Nacional, Família i la Condició de la Dona, Algèria;  H.E. Sra. Marie Bibiane Ouedraogo / Boni, Ministre d’Apoderament de la Dona i Gènere, Burkina Faso; H.E. Sra. Samira Merai Friaa, ministra de la Dona, la Família i la Infància, Tunísia; i el Sr. Abdoulaye Mar Dieye, Sotssecretari General i Director de l’Oficina Regional per a l’Àfrica, Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD).

 

 

Introducció

A la 24 Cimera de la Unió Africana, celebrada del 23 al 31 de gener del 2015 a Addis Abeba,Etiòpia, els caps d’Estat i de Govern van aprovar l’Agenda 2063 del continent Africà amb un ambiciós programa de 50 anys de desenvolupament transformador. La Cimera, convocada sota el lema “2015, Any d’apoderament i Desenvolupament de les Dones cap a l’Agenda 2063 de l’Àfrica”, reconeixent-hi així el paper de les dones i de les nenes en l’assoliment de l’Agenda 2063 d’ampli abasts amb objectius econòmics, mediambientals, socials i polítics. L’enfocament de la Cimera va ser particularment oportuna. L’any de 2015 s’anuncia l’aprovació de la propera agenda de desenvolupament post-2015, els 20 anys d’examen i d’avaluació de l’aplicació de la Declaració de Beijing i la Plataforma d’Acció – el marc normatiu mundial integral per a la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones i les nenes, la revisió intermèdia de la Dècada de la Dona Africana, i la revisió dels 15 anys i, finalment, la resolució del Consell de Seguretat de Nacions Unides 1325 (2000) que advoca per la plena participació de les dones i les nenes a la pau i la seguretat.

Durant l’última dècada, Àfrica ha progressat notablement cap a un desenvolupament polític, econòmic i social, especialment en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, que en gran mesura va beneficiar les dones i les nenes africanes. El continent ha fet un gran progrés cap a la paritat de gènere sobretot a l’educació, disminuint ràpidament la bretxa de gènere en l’educació primària. El continent té també fet progressos significatius pel que fa a la participació de les dones en la força de treball. Les dones també van assolir en alguns països del continent un paper de lideratge i una important participació política. Com a resultat d’això, dels 30 països al món que tenen almenys una representació del 30 per cent de les dones en els parlaments nacionals, 10 són països africans.

El continent ha adoptat diversos marcs de política en els seus esforços en pro de la igualtat de gènere i d’apoderament de les dones i les nenes, inclosa la Carta Africana sobre els Drets i Benestar del Nen, la Nova Aliança per al Desenvolupament (NEPAD) Estratègica Africana del Programa marc de la Joventut i la Carta Africana de la Joventut (AIC) (2006), que, entre altres coses, fan èmfasi en la necessitat d’eliminar totes les formes de discriminació contra les nenes i les dones joves i garantir la igualtat d’accés a l’educació a tots els nivells, l’ocupació i la salut.

Les Caps d’Estat i de Govern de la Unió Africana van declarar els anys 2009-2018 com la Dècada del desenvolupament de la joventut a l’Àfrica i els anys 2010 – 2020, la Dècada de les Dones Africanes.

 

La sessió

El primer tema tractat a la sessió fou en la Taula: Lideratge emergent de dones joves i de les nenes d’Àfrica: Perspectives Sectorials. I hi participaren: Hon. Naisula Lesuuda, Senador i Vicepresident de les Dones de Kenya. Associació Parlamentària, República de Kenya;  Sra. Afua Sarkodie-Kupka, Associate Partner, Dalberg Global Development Advisors, una signatura d’assessoria del sector privat dedicats al desenvolupament mundial;  Sr. Joannes Paulus Yimbesalu, Ambaixador Global de Joves per un món en l’Escola i  Guanyador del premi 2015 de Lideratge de Sa Majestat, la Reina Isabel II; i la Sra. Nyaradzayi Gumbonzvanda, Secretària General, YWCA Mundial i fons de comerç de la Unió Africana, Ambaixadora de la Campanya per acabar amb el matrimoni infantil.

La Taula “The Way Forward“: El camí a seguir – Assegurar que les Veus de les Dones Joves i de les nenes siguin escoltades” comptà amb la intervenció de la Sra. Leila Ben Ali, Directora Interina, Direcció de Desenvolupament de la Dona i Gènere, Comissió de la Unió Africana.

 

L’ascens de dones joves i de les nenes africanes

Malgrat els reptes, les dones joves i les nenes africanes han demostrat ser notablement persistents. Les dones joves i les nenes en totes les regions del continent africà estan fent un gran impacte en el món de la política, dels negocis, de la tecnologia, dels mitjans de comunicació i de tants altres camps. Exemples del poder de les dones africanes joves abunden, entre ells en tenim de dones de 30 i tants anys d’edat Senadores i membres del Parlament de Kenya i Sud-àfrica, una alcaldesa de 38 anys al Marroc, joves empresàries a Nigèria i a la República Democràtica del Congo, Ministres increïblement joves i les Membres del Parlament a Rwanda, per esmentar alguns casos d¡éxit.

 

 

El propòsit de l’Esdeveniment

L’esdeveniment servirà com una crida a l’acció per als governs i altres parts interessades per garantir que l’Agenda 2063 i l’agenda de desenvolupament post-2015 enfront les principals preocupacions urgents de dones joves i nenes africanes – tant en la seva formulació i la seva implementació. Aquest esdeveniment va posar de relleu les necessitats i prioritats fonamentals per a les dones i nenes africanes joves, fins i tot en àrees com entorns normatius propicis i que afavoreixin la creació d’ocupació, la igualtat salarial i el treball decent, la igualtat d’accés a l’educació i a la salut; finançament incloent-hi la sensibilització en gènere; l’eradicació de totes les formes de violència contra les dones i les nenes; i la participació de les dones joves i nenes africanes en els processos polítics i de presa de decisions, incloent en pau i seguretat. També va posar en relleu l’important paper de les dones joves i les nenes africanes i l’èxit que pot resultar de la propietat d’aquestes agendes.

 

Negras 1

Darrer Dia de la CSW59 Foto:Amada Santos

La intenció era que aquest esdeveniment fos una plataforma mundial per a les dones joves i nenes africanes, defendre i articular les preocupacions i prioritats, per exigir mesures per aconseguir la igualtat de gènere i l’apoderament, a través d’un desenvolupament inclusiu, participatiu i sensible al gènere de la joventut en el context tant de l’agenda de desenvolupament post-2015 com de l’Agenda 2063.

 

Objectius específics de la reunió

Entre aquests objectius, cal:

Discutir el programa Africà de l’Agenda 2063 recentment adoptada i les opinions de les dones joves africanes i de les nenes pel que fa a com s’ha d’implementar el Programa i el seu paper potencial en la seva aplicació.

Posar en relleu propostes concretes per abordar les prioritats de les dones africanes joves i de les nenes en el primer Pla d’Implementació de 10 anys de l’Agenda 2063, així com a l’Agenda post – 2015 per al Desenvolupament i dels objectius de Desenvolupament Sostenible.

I, no menys important, delinear formes específiques en què els mitjans clau de l’aplicació, inclòs el finançament, la “capacity Building”, la tecnologia i el comerç, poden ser dirigides cap a les dones joves africanes i a les nenes i permetre’ls assolir els objectius concrets de l’Agenda 2063 i de l’Agenda post – 2015; així com formes de recursos per a la participació de les dones joves i de les nenes en aquests processos.

 

 

CSW59 africanes participants 2

Participants africanes. Fotos: Tona Gusi

CSW59 africanes participants 1

 

 

CSW59 africanes marxant

Darrer Dia de la CSW59. Foto: Tona Gusi

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Nicaragua: sense dades exactes de nenes embarassades per violació

El 40 per cent de víctimes no accedeix a la justícia: CDD  Cap autoritat nicaragüenca...

Barcelona: Exposició Llibertat Ròdenas AnarcoFeminista I Sindicalista

  Barcelona: Exposició  Llibertat Ròdenas AnarcoFeminista I  Sindicalista

...

Consternació per l’assassinat transfòbic de Diana Sacayán

Una de les persones més conegudes del moviment antidiscriminatori contra les persones LIGTB a Argentina...