Dissabte 27 abril 2024

Dissabte 27 abril 2024

Compartir

Catalunya, un país independent del patriarcat?

 

“Construir un país més lliure, just, sostenible i democràtic requereix una transformació feminista. La situació de les dones és un dels indicadors més sensibles i fiables del nivell de democràcia i de progrés d’un país. Aprofitem, doncs,l’oportunitat històrica de l’assoliment de la independència com a poble per eradicar les múltiples expressions del masclisme en tots els àmbits de l’esfera pública i privada”.

Així comença el capítol Un país independent del patriarcat escrit per Feministes per la Independència per al llibre “Tot un país per decidir. El Llibre de Colors per la República Catalana independent”. En parlem amb Àngels Pujol.

Un país independent del patriarcat és el capítol aportació del grup de dones Feministes per la IndependènciaTot un país per decidir. El Llibre de Colors per la República Catalana independent” a petició d’Esquerres per la Independència.

Entre d’altres propostes, hi trobareu en aquest capítol que: Catalunya ha de ser signatària dels tractats i convenis internacionals de protecció dels drets de les dones i dels drets humans; La Llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista conté les eines bàsiques d’intervenció però cal garantir els recursos i mitjans per desplegar-la; El nou país ha de comptar amb una llei de drets sexuals i reproductius que faci efectiu l’avortament lliure i gratuït; La igualtat com a estructura d’estat té la seva màxima expressió en la política educativa; Cal una concepció del treball i de l’activitat econòmica que asseguri la sostenibilitat de la vida i la incorporació del treball domèstic, de cura i de reproducció social al càlcul del PIB nacional: Una presència equilibrada de dones i homes en tots els àmbits de l’espai públic i de presa de decisions; Cal superar l’ús del llenguatge sexista i androcèntric.

 

 

 Tot un país

 

 

 

El llibre de colors fou presentat a Barcelona el 2 de maig, i és un projecte col·lectiu editat per Esquerres per la Independència, amb reflexions i propostes, organitzades en 18 capítols sobre educació, habitatge, sanitat, territori i medi ambient, justícia, energia, serveis municipals, pau, cooperació, economia, barris i ciutats, relacions laborals, corrupció, drets lgtb, banca pública, igualtat….

 

 

 

La Independent ha pogut parlar amb una de les co-autores d’ Un país independent del patriarcat, Àngels Pujol, mestra de formació i experta en TIC’s, que pertany a la Xarxa Feminista de Catalunya i a Ca la Dona.

Ens explica que la redacció del capitol ha estat un repte, ja que l’encàrrec era un text de dues pàgines sobre Igualtat i “això ens ha obligat a fer una gran síntesi d’allò que per a nosaltres representa la perspectiva feminista com a eix transversal i fonamental en la construcció del país que volem per a totes i tots: just, sostenible, digne, democràtic, solidari, participatiu, equitatiu, paritari, sense violències…”.

 

Quina importància li dones personalment a l’encarrec d’aquest capitol?

És important haver participat en el projecte col·lectiu del llibre de colors que pretén obrir debat, mostrar que el procés cap a la independència és una eina per tenir un estat millor per a tothom, i que la construcció d’aquest estat la farem entre totes i tots. I ja hi som, dones feministes hi som.
I ha estat un repte. Fer una gran síntesi de la perspectiva feminista com a eix transversal i fonamental en la construcció del país. Pel canvi real, cal molt camí encara. Fins a quin punt la gent que té clar el paper d’aquest capitalisme en la crisi del sistema…té clar que igual d’important és el patriarcat?
 
Ara bé! També sabíem que hi hauria d’altres capítols que recolliríen allò que deixàvem fora.
 
 

Que està significant l’ existencia del grup Femenistes per la Independencia, tu que hi ets des del començament?

És un espai important, d’enriquiment i creixement personal. Un espai de relació, de fer política. De noves coneixençes, d’enxarxar-nos, i sobre tot de molta feina!!

Tant és que sigui més feminista o més independentista o que no siguis independentista però vegis clar que la independència és l’eina que ens servirà per fer realitat el canvi real que tants i tants anys moltes veiem imprescindible per tenir vides que valguin la pena viure.

Una concepció del món a través de mirades feministes és una mirada diferent del món. Sabem que el que no diguem nosaltres no sortirà a l’agenda política. Cal un canvi de paradigma perquè l’organització social, política i econòmica que governa el món, patriarcat i capitalisme salvatge de la mà, ens està portant a l’ecocidi global, sobrepassant tots els límits.

Estem en temps convulsos on una minoria poderosa salvaguarda els seus privilegis gràcies a la connivència de bona part de governs i institucions locals, nacionals i internacionals. Però darrera hi ha també l’androcentrisme que menysté drets i llibertats, invisibilitza aportacions i desvaloritza els treballs i contribucions de les dones al sosteniment de la vida.

 

Quina és la reclamació fonamental doncs?

En aquest context, les catalanes i catalans reclamem una gran revolució democràtica per tal de poder esdevenir un estat nou. El reconeixement del dret d’autodeterminació nacional és indestriable del reconeixement del dret de la ciutadania a decidir-ho tot. No podem desaprofitar aquesta oportunitat de projecte col·lectiu il·lusionant. I no podem desaprofitar les aportacions de les feministes en aquest procés.

 

Des de Feministes per la Independència esperen que “aquest document faci reflexionar i contribueixi a posar al centre del nou estat el sosteniment de la vida, en relació responsable, solidaria i pacífica amb el nostre entorn. Apostem per la construcció d’un estat nou al món, capdavanter en la transformació social i democràtica”. I destaquen que “el capítol és fruït del treball més extens que estem elaborant per tal de concretar el nostre somni: el país que volem les dones, resultat dels sabers, acumulats i compartits de les companyes feministes, pensadores, acadèmiques, activistes…”. 

 

 

 

Tot un pais per

Tot un país per decidir. El Llibre de Colors per la República Catalana independent”


Llegiu els  18 capítols

o Podeu descarregar o llegir el llibre online

TOT UN PAÍS PER DECIDIR – PRÒLEG

MARC CATALÀ DE RELACIONS LABORALS
CORRUPCIÓ: DE L’OMERTÀ A LA RUPTURA DEMOCRÀTICA
ELS VALORS DE LA REPÚBLICA
L’HABITATGE QUE VOLEM
UN PAÍS INDEPENDENT DEL PATRIARCAT
DRETS I LLIBERTATS DEL COL•LECTIU LGTB
CAP A UNA BANCA PÚBLICA ÈTICA I AMB COMPROMÍS SOCIAL
SALUT I SANITAT
LA JUSTÍCIA I EL PODER
MODEL ENERGÈTIC
ECONOMIA: UN PUNT DE PARTIDA QUE EN SÓN DOS
SERVEIS MUNICIPALS A LA REPÚBLICA CONFEDERAL CATALANA
TERRITORI I MEDI AMBIENT
EL MÓN VEÏNAL, PER LA REPÚBLICA CATALANA
PAU, COOPERACIÓ I SOLIDARITAT A LA REPÚBLICA CATALANA
L’EDUCACIÓ DEL NOU PAÍS
LA CATALUNYA AGROURBANA
UN MODEL DE REPÚBLICA CATALANA DEMOCRÀTIC I JUST
LA CONJURA DELS COLORS – EPÍLEG

Feministes per la Independència (independents del patriarcat, del capitalisme i del militarisme, Ca la Dona c/Ripoll 25 Barcelona

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Tercera Trobada de Dones d’Espanya i Àsia

A Casa Àsia s’ha realitzat la III Trobada de Dones Espanyoles i Asiàtiques, els dies...

Argentina:violacions a la india i argentina /La Independent / Noticies Genere

    Va succeir a l’Índia el 2012. Una estudiant de 23 anys va ser...

L’antropologia crítica considera que les etiquetes de masculí o femení exclouen a moltes altres possibles realitats

La investigadora i professora Mari Luz Esteban Galarza considera que l’antropologia feminista ha d’intentar despertar...