Dimarts 16 juliol 2024

Dimarts 16 juliol 2024

Compartir

CATALUNYA: Guia per a l’ús no sexista del llenguatge / La Independent / Notícies gènere

La ‘Guia d’ús no sexista del llenguatge’ realitzada per l’Ajuntament de Barcelona és un decàleg de recomanacions i consells per fer servir el llenguatge d’una manera inclusiva i no discriminatòria i per millorar la visibilitat de les dones en la comunicació quotidiana.

 

 

 

En només 10 punts, amb un redactat molt senzill i amb un disseny molt atractiu, les autores, Marta Abad (continguts) i Olga Capdevila (dibuixos) han sabut posar a l’abast de tothom una sèrie de recomanacions molts necessàries i properes. Es una guia que es pot baixar en PDF per Internet, però també està disponible en format físic en diferents punts de la ciutat, perquè s’han imprès i distribuït 77.000 exemplars.

El decàleg dona resposta a les demandes d’entitats i associacions de dones per trencar estereotips de gènere en el llenguatge i es recull en el Pla estratègic contra el sexisme 2017-2020, el Pla d’igualtat d’oportunitats entre homes i dones i en el Reglament per a l’equitat de gènere de l’Ajuntament (encara per aprovar).

Aquesta Guia es dirigeix tant a la ciutadania com a les entitats, empreses i organitzacions compromeses amb l’ús no sexista del llenguatge. A més, les empreses que optin a un concurs públic, que han de complir les clàusules sobre criteris lingüístics d’inclusió i no discriminació, tindran un document de referència.

 

 

alt

Il·lustració: Miriam Rivera

 

La Guia, que s’ha treballat des de l’àrea de Comunicació i el departament de Transversalitat de Gènere, es donarà a conèixer a través d’una campanya de comunicació web i a les xarxes socials. També es pretén que els seus consells arribin als i a les professionals i responsables de continguts, que encara no disposen de llibre d’estil als seus mitjans.

Durant l’últim trimestre del 2017 i  d’aquest 2018, des de l’Associació Món Comunicació (AMC) s’ha desenvolupat un Observatori de Gènere a Sant Martí, que sobretot fa un seguiment de les publicacions locals del districte, i es fixa especialment en el llenguatge que s’utilitza. I s’ha comprovat que el llenguatge que usen diversos mitjans -inclosos alguns butlletins d’associacions veïnals – normalment no és inclusiu, invisibilitza a les dones i no las té en compte en les seves informacions.

 

Més informació:

Podeu consultar els resultats de l’observatori fins ara

Guia en Pdf

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Ma. Àngels Viladot

Gènere i sexisme lingüístic

RESSENYA En aquesta adreça web trobareu l’article de Ute Gabriel and Pascal Gygax (2016)...

Manifest: Davant de la greu situació de deteriorament de les llibertats Gran Logia Femenina de España

Davant de la greu situació de deteriorament de les llibertats, d’augment de la precarietat...

ICD inicia campanya per una “Catalunya lliure de violències sexuals”

L’Institut Català de les Dones (ICD), inicia la campanya “per una Catalunya lliure de...