Diumenge 24 novembre 2024

Diumenge 24 novembre 2024

Compartir

CATALUNYA: Guia per a l’ús no sexista del llenguatge / La Independent / Notícies gènere

La ‘Guia d’ús no sexista del llenguatge’ realitzada per l’Ajuntament de Barcelona és un decàleg de recomanacions i consells per fer servir el llenguatge d’una manera inclusiva i no discriminatòria i per millorar la visibilitat de les dones en la comunicació quotidiana.

 

 

 

En només 10 punts, amb un redactat molt senzill i amb un disseny molt atractiu, les autores, Marta Abad (continguts) i Olga Capdevila (dibuixos) han sabut posar a l’abast de tothom una sèrie de recomanacions molts necessàries i properes. Es una guia que es pot baixar en PDF per Internet, però també està disponible en format físic en diferents punts de la ciutat, perquè s’han imprès i distribuït 77.000 exemplars.

El decàleg dona resposta a les demandes d’entitats i associacions de dones per trencar estereotips de gènere en el llenguatge i es recull en el Pla estratègic contra el sexisme 2017-2020, el Pla d’igualtat d’oportunitats entre homes i dones i en el Reglament per a l’equitat de gènere de l’Ajuntament (encara per aprovar).

Aquesta Guia es dirigeix tant a la ciutadania com a les entitats, empreses i organitzacions compromeses amb l’ús no sexista del llenguatge. A més, les empreses que optin a un concurs públic, que han de complir les clàusules sobre criteris lingüístics d’inclusió i no discriminació, tindran un document de referència.

 

 

alt

Il·lustració: Miriam Rivera

 

La Guia, que s’ha treballat des de l’àrea de Comunicació i el departament de Transversalitat de Gènere, es donarà a conèixer a través d’una campanya de comunicació web i a les xarxes socials. També es pretén que els seus consells arribin als i a les professionals i responsables de continguts, que encara no disposen de llibre d’estil als seus mitjans.

Durant l’últim trimestre del 2017 i  d’aquest 2018, des de l’Associació Món Comunicació (AMC) s’ha desenvolupat un Observatori de Gènere a Sant Martí, que sobretot fa un seguiment de les publicacions locals del districte, i es fixa especialment en el llenguatge que s’utilitza. I s’ha comprovat que el llenguatge que usen diversos mitjans -inclosos alguns butlletins d’associacions veïnals – normalment no és inclusiu, invisibilitza a les dones i no las té en compte en les seves informacions.

 

Més informació:

Podeu consultar els resultats de l’observatori fins ara

Guia en Pdf

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Perú: Amazònia contaminada per petroli / La Independent / Noticies de gènere

© Mapuexpress: Pluspetrol en la selva amazónica del Perú La major part de les selves...

Madrid: El tractament masclista als mitjans de comunicación / La Independent / Notícies gènere

Les circumstàncies que afecten la qualitat informativa i la manca de sensibilització periodística amb què...

Objectius del govern en matèria de treball i dones, segons Mar Serna

Ens vam marcar uns objectius molt clars i definits Mar Serna, consellera de Treball...