Diumenge 30 juny 2024

Diumenge 30 juny 2024

Cal recordar les Jornades Catalanes de la dona de maig 1976

Presentació de la web pel 45 aniversari

Per Mary Loli Valenzuela i Julia L.Tremols. Moncomunicació 

El maig de l’any 1976, des dels dies 27 al 30, es van celebrar les Primeres Jornades Catalanes de la Dona al Paranimf de la Universitat de Barcelona.

Després de la mort del dictador Francisco Franco i durant els primers temps de la transició, més de 4000 persones, majoritàriament dones, provinents de diferents associacions feministes, formacions i experiències vitals, van assistir a aquestes primeres jornades. Gràcies a aquesta participació feminista diversa i activa, es van tractar temes que durant aquella època eren tabús, com per exemple la salut i la sexualitat femenina, altres enfocaments de la maternitat, les cures i el paper de la dona a la política.

alt

Cal remarcar, que aquestes jornadas van tenir grans repercussions, fins i tot van ser considerades com la clau i l’inici del moviment feminista de l’anomenada segona onada a Catalunya.

A causa de la pandèmia que encara hi vivim, la presentació de l’espai WEB, organitzat per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, es va celebrar directament per la plataforma YouTube. 

alt

Aquesta presentació de la web de les Primeres Jornades de la Dona del 1976 va ser per commemorar el seu 45è aniversari. Foren a càrrec de Núria Bosom, directora de l’AHCB juntament a Isabel Segura, comissària del projecte i coordinadora dels continguts, Anna Bofill Levi, doctora arquitecta, introductora dels estudis d’urbanisme i gènere a l’Estat espanyol, Mireia Bofill Abelló, traductora i editora, antiga membre del col·lectiu LaSal, Edicions de les Dones, i promotora del comitè organitzador de la IV Fira Internacional del Llibre Feminista, i finalment, Consuelo Garcia, treballadora social, que va participar en moviments veïnals al Carmel, en la formació de la Vocalia de Dones del Carmel i la creació del primer centre pilot de planificació familiar de Torre Llobeta, el 1979.

Alló que és personal és polític

La presentació liderada per Isabel Segura, que va anomenar en primera persona a tots els testimonis que es poden veure a la Web i deia que “mesos després de la mort de Franco, més de 4000 dones es van trobar en el paradigma del moviment estudiantil i acadèmic: la Universitat de Barcelona”.  La participació activa femenina en aquelles primeres jornades -que va desbordar totes les previsions- va ser clau per al desenvolupament i creixement de moviment feminista català, ja que com va dir Consuelo Garcia: “al veure totes aquelles dones tractar aquells temes, varem tenir una complicitat enorme i una sensació d’empoderament” i totes van estar d’acord en la seva afirmació que “les jornades van significar un ‘abans i un després’ del  moviment feminista.”

alt

alt

Pilar Aymerich

Els temes que es tractaven en aquelles Jornades eren molt importants per les dones, ja que com va dir Garcia, “no sabiem què passava amb el nostre cos”, llavors converses com la sexualitat femenina, el plaer femení, la maternitat lliure, els drets fonamentals com l’avortament, inclòs el part, eren d’ajuda per les dones a l’hora d’entendre els seus propis cossos. No solament van organitzar  xerrades per tot arreu, sinó també tallers i manifestacions al barri.

Voliem canviar el món des del feminisme

Quan va ser el torn d’Anna Bofill, aquesta va destacar la importància d’aquestes jornades perquè significaven una “revolució interior” com també la importància d’introduir la mirada feminista i la teoria feminista, ja que a l’hora de treballar era “completament diferent”. Ca tenir en compte la diversitat de dones que hi van participar. I gairebé totes provenien de la lluita clandestina.  Més endavant, Mireia Bofill va posar en relleu que per fi entre totes les dones hi havia un espai per compartir experiències i idees, encara que hi havia diferents pensaments. “En tot cas, sí que ens escoltàvem amb molt d’interès encara que no estiguessin d’acord. Voliem escoltar-nos, i en el principal totes estaven d’acord. Això era i va ser un element important d’unió.”

Cal consultar els testimonis en primera persona de dones que van ser protagonistes del canvi feminista iniciat el 1976. Entre moltes precursores i actives del feminisme que el van liderar i es van mostrar publicament a les jornades i han estat un exemple per a posteriors generacions, destaquen: Pilar Aymerich Puig, fotògrafa de la memòria feminista i una de les fundadores de l’associació Dones Periodistes (ADPC); Montserrat Minobis Puntonet, presidenta, fundadora d’aquesta associació, i de la Xarxa Internacional de Periodistes i comunicadores (XIDPIC-Cat) i de La Independent ( l’entrevista la va fer un  any abans de morir el 2018), i la Catedràtica emèrita d’Història de la Comunicació de la UAB, Amparo Moreno Sardà, una de les fundadores del Grup Democràtic de Periodistes. (*)

Més informació

Per conèixer de primera mà la revolució feminista del maig del 1976 a Catalunya, veieu al Web els testimonis de les dones que van protagonitzar el canvi.

+ Mari Loli Valenzuela va publicar aquest article a santmartiambveudedona.cat

* Consultar l’article i video publicat a BTV. 

(*) Consultar el documental sobre Pilar Aymerich, emès per Tv3, a Sense Ficció, del dimarts 23 de març 2021, en el que parla junt a Elvira Altés del que van significar les primeres Jornades Catalanes de la Dona

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La fotoperiodista Colita ens ha deixat les seves experiències

Colita es va obrir pas a força de talent i sentit de l’humor en un...

Catalunya: Estudi sobre l’economia del treball domèstic i la cura de la llar / La Independent / Noticies gènere

Segons l’estudi presentat aquest dimecres per la presidenta de l’Institut Català de les Dones,Teresa M....

MANIFEST EN DEFENSA DELS DRETS DE LES DONES I LA POBLACIÓ DE L’AFGANISTAN

La regressió en drets que pateix el poble d’Afganistan des de l’arribada al poder...