Sobre la convocatòria d’AWESPAIN 2021, programa de formació, que finalitza el 23 d’abril ens en parla la seva coordinadora, Maria Mora.
Són cinquanta beques del Consolat General dels EUA a Barcelona finançades pel Departament d’Estat dels EUA per a l’ampliació de coneixements sobre emprenedoria i innovació social per a dones emprenedores. En la seva posada en marxa hi col·labora el Govern d’Aragó i a Barcelona el programa el lidera Foment del Treball amb la col·laboració d’EPSON, DWF-RCD i Wayra Barcelona. Es poden proposar candidatures fins el 23 d’abril.
La responsable d’aquest projecte Maria Mora Radó, és directora del departament d’innovació de Foment del Treball i coordinadora de l’AWE (Academy for Women Entrepreneur a Catalunya). Enguany, Foment lidera aquest programa d’emprenedoria gratuït finançat pel Departament d’Estat dels EUA amb l’objectiu d’impulsar el desenvolupament de projectes emprenedors liderats per dones. El programa consta de cinc sessions presencials i un curs de formació en línia intensiu de l’Escola de Negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, anomenat DreamBuilder.
Ella forma part de l’equip directiu de Foment del Treball des de fa més de 15 anys. Anteriorment ha format part del departament de relacions laborals i afers socials i ha dirigit la oficina de creació d’empreses de Foment. Des del 2011 ha estat molt implicada en la promoció de la emprenedoria i en la digitalització a través de diferents projectes d’impuls a la creació d’empreses o de propiciar sinergies entre grans empreses i startups. [+info]
Quin és l’origen d’aquest projecte de beques per a emprenedores? Perquè AWE ha triat el Foment del Treball per a portar-les endavant al nostre país?
L’AWE (Academy for Women Entrepreneurs) és un programa que es duu a terme en diferents països a nivell internacional, concretament en més de 80 i ja han participat més de 7000 dones. A Espanya compten amb el suport de l’ambaixada americana i a Barcelona amb el consolat general dels EU a Barcelona. Foment col·labora activament amb el consolat en diversos temes i coneixen el compromís de la patronal en l’àmbit de l’emprenedoria i la innovació. També en el meu cas, personalment, formo part de la xarxa Alumni de programes d’intercanvi del Departament d’Estat dels Estats Units. Per això han confiat en nosaltres per a liderar la 3a edició a Catalunya.
A quantes dones es becaran i quin és el cost total del Projecte?
Aquesta edició es duu a terme de manera simultània a Catalunya i Aragó. Aquí es becaran 30 projectes emprenedors liderats per dones i 2 a l’Aragó. En total 50 beques per a impulsar l’emprenedoria i la innovació social. El programa inclou el curs Dreambuilder –en anglès- de l’escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona més un conjunt de masterclasses i sessions inspiradors que es duran a terme a Foment. El cost de cada curs individual pròpiament està valorat en més de 500 euros.
Hi ha algun perfil específic de les possibles becades i com participaran en la selecció?
Busquem projectes emprenedors de menys de 5 anys de vida i es valorarà preferentment que l’empresa estigui constituïda. La selecció dependrà de l’explicació del projecte que han de enviar prèviament al 23 d’abril. L’última setmana del mes d’abril, un comitè de selecció constituït expressament per a aquest projecte seleccionarà les 30 dones amb més potencial.
Quin tipus de programa s’ha previst per a la Formació?.
La formació és mixta; un curs que abasta les diferents etapes de creació d’un negoci complementat amb classes magistrals sobre ideació, canva, màrqueting, presentació davant inversors o planificació estratègica que es duran a terme presencialment en la nostra seu. Les ponents i facilitadores som persones implicades en la creació de startups, programes d’acceleració, incubació o emprenedoria corporativa així com periodistes i professionals de l’Administració Pública vinculades a donar suport a projectes emprenedors.
Les empreses que col·laboren aportaran professorat, persones per a mentoring? Es podrà fer pràctiques en aquestes?
Les empreses que col·laboren aportaran coneixement i recursos. Tant EPSON com DWF-RCD i Wayra Barcelona participaran activament en les sessions i al final del programa seleccionaran els tres projectes més destacats que rebran, gràcies a elles, material audiovisual o un pack d’hores d’assessorament legal i mentoria.
Quin percentatge del programa serà presencial i que percentatge virtual?.
El curs Dreambuilder serà virtual complementat amb les sessions magistrals i les ponències presencials en la nostra seu de Via Laietana.
En la seva opinió com a coordinadora, en què es diferencia aquest programa de beques per a emprenedores, d’uns altres que ja es realitzen, per exemple a Barcelona Activa?
Com a coordinadora del projecte considero que és una oportunitat única amb doble benefici. D’una banda rebre l’acompanyament necessari per a transformar idees brillants en empreses d’èxit. Per un altre, un impacte més sostingut en el temps: formar part de l’extensa xarxa d’Alumni (alumnat) de programes estatunidencs amb vincles a tot el món, concretament el de la xarxa global de participants AWE. El retorn està garantit i, de fet, l’endemà de comunicar el llançament ja teníem candidatures.
Què aconsellaria a les possibles candidates perquè s’animin a presentar-se.
Crec sincerament que aquest programa suma al seu projecte de diferents formes, ja que formar part de la xarxa global AWE obre una infinitat d’oportunitats per a connectar amb projectes i emprenedores de tot el món. I a més poder interactuar aquí físicament amb altres emprenedores que es troben en estadis semblants al teu pot ajudar-te a solucionar obstacles i projectar la teva empresa a un altre nivell. Finalment, i no menys important, el luxe d’interactuar amb persones professionalment brillants tant sobre aspectes empresarials rellevants com sobre temàtiques de màxima actualitat ( digitalització, aliances o conèixer l’ecosistema tecnològic de Barcelona). Volem ajudar a aquestes dones ser protagonistes de la història econòmica del nostre país.(*)
Altres dones que participen en el programa de Formació són Mar Consul, Mar Alarcon, Laia Corbella , Begoña Perdiguero, Montse de Riquer, Judith Saladrigas, Marta Antunez, Nuria Pastor i Laura Urquizu*.
*Podeu trobar les seves referències a la Web del Projecte.
(*) Maria Mora col·labora a Via Empresa, i en la web podreu trobar l’article de Marta Escobar sobre la presentació del Programa
El termini de presentació de candidatures finalitza el 23 d’abril.