“Jo hauria d’haver nascut home per ser feliç” diu una de les protagonistes del llibre Yo no quería ser madre. Vidas forzadas de mujeres fuera de la norma, de Trifonia Melibea Obono, que Editorial Egales acaba de publicar.
Portada del llibre
Trenta dones guineanes han estat entrevistades per l’autora que vol denunciar la situació de les persones LGTBI… a Guinea Equatorial, les quals pateixen persecució, marginació, violència social i institucional a més de la manca d’informació i de referents tant habitual en molts països del continent africà.
En aquest context, la situació de les dones és encara més preocupant. L’obligació de la maternitat és una tradició molt arrelada que comporta la normalització de la feminitat. Una societat profundament patriarcal i tribal les aboca a la submissió, l’explotació sexual i la violència masclista.
A Guinea Equatorial, que va ser colònia espanyola, hi ha total incertesa legal en aquests temes, però són vigents encara moltes lleis franquistes que s’apliquen amb la població LGBTI… El compromís feminista de T. Melibea Obono l’ha portat a posar de manifest les desigualtats i les injustícies contra les dones i, especialment, contra les lesbianes, bisexuals i transsexuals en el continent africà i, molt especialment, dins la seva ètnia Fang, majoritària al país.
Durant la presentació del llibre, que va tenir lloc el passat 12 de desembre a la Llibreria Cómplices de BCN, l’autora declarava: “En l’ètnia Fang, una dona no és persona, és un bé. Les nenes Fang es converteixen en font d’ingressos en quant menstruen … i no és una preocupació institucional que la situació de la dona canviï”
Lectura obligada en aquestes festes suposadament solidàries.
Melibea Obono presentant el llibre el 12 de desembre a la Llibreria Cómplices de BCN