Dimecres 01 maig 2024

Dimecres 01 maig 2024

Maribel_Igualada

Artur Mas: on són els meus diners?

 

OPINIO

Aquest és el títol del llibre que Marta Sibina i Albano Dante varen presentar aquest dimarts a Igualada. Ells són els que, després d’una notable davallada dels recursos de la petita empresa de redacció que tenien, quedant-se sense local i sense casa, acollits a la casa dels pares de la Marta varen decidir donar continuïtat a la revista “Cafèambllet”.

Aquesta és la publicació a través de la que han donat a conèixer el resultat d’unes investigacions que posen al descobert la trama de negoci de la xarxa sanitària catalana, aquest model tan peculiar que tenim a Catalunya i que CIU voldria exportar com a valor d’identitat després d’assolir la independència.

 

Pròleg de Teresa Forcades…

El llibre té un pròleg de luxe, per una banda Teresa Forcades afirma que el veritable problema de la gestió sanitària a Catalunya no és que “és massa pública”, sinó que ho és massa poc La solució no es privatitzar encara més la gestió sanitària, sinó fer que el sistema públic funcioni, faci honor al seu nom i ho segui de veritat, no només pel que fa a l’accés universal i al finançament en base als pressupostos de l’estat –que és la situació que hem tingut a partir de la reforma sanitària promoguda pel ministre Ernest Lluch l’any 1984 – sinó també pel que fa al control de la despesa. A partir d’aquestes investigacions que recull el llibre, Teresa Forcades es pregunta: quin model de sanitat i quin model de país volem?.

 

… i d’Àngels Martinez Castells

I per altra banda és la meva amiga Maria Àngels Martínez Castells, de Dempeus per la Salut pública, qui hi escriu: “el text que teniu a les mans és una petita joia i un petit miracle. No sols perquè representa una oportunitat molt especial de conèixer millor la Marta Sibina i Albano Dante, editora i editor de “Cafèambllet”, sinó perquè ens dóna la possibilitat de seguir fil per randa els detalls d’una lluita molt desigual i prendre partit amb lucidesa per aquests dos petits davids d’un periodisme de proximitat, tan tenaç com sa i necessari, front els goliats de la prepotència. L’Àngels conclou que aquest llibre és la clau per sumar-nos- des de la indignació compartida i la complicitat compromesa – a la seva dignitat i valentia i, sobretot, incorporar-nos amb la força que guanya un puny quan es clou, a la voluntat de molta gent de Catalunya –i més enllà- de defensar la gent honesta i el periodisme al servei de la ciutadania i la sanitat pública”.

 

El major robatori de la història de Catalunya

Amb un vídeo titulat “el major robatori de la història de Catalunya” aquests periodistes intrèpids i agosarats van posar potes enlaire els mecanismes que ha fet servir el govern de CIU, ara amb el conseller Boi Ruiz al davant, per desmantellar el sistema sanitari públic a Catalunya i privatitzar-lo, amb l’objectiu de posar els recursos destinats a la salut de la població a mans de gent sense escrúpols que conceben aquell servei públic que ha de vetllar per la salut de les persones com al instrument per fer-ne el seu negoci.

Amb les seves investigacions, “Cafèambllet” va posar al descobert les implicacions de diversos alts càrrecs de CIU en les trames de gestió dutes a terme entorn l’Hospital de Calella amb l’ exalcalde Ramón Bagó, o bé la investigació oberta per la Sindicatura de Comptes de l’empresa pública Centres Mèdics Selva Maresme, una filial de la Corporació de Salut dels Hospitals de Blanes i Calella en la que s’implicava l’exalcalde de Lloret i actual diputat de CIU Xavier Crespo, en una operació de cobraments irregulars i de negoci fet a costa de l’erari públic, per un import de 2,4 milions d’euros (temes recollits en anteriors ciutadanes dempeus de qui signa).

 

Un llibre per pagar una multa

La qüestió és que en aquest vídeo es citava, gairebé de resquitllada, l’assessor d’Artur Mas en Josep Maria Via, que alhora era director d’una empresa que es dedica a fer estudis per a hospitals. I sense ser el centre d’atenció principal, Via va posar una demanda contra la revista “Cafèambllet” per atemptar al seu honor. Com sigui que, a conseqüència d’aquesta demanda Marta Sibina i Albano Dante varen ser condemnats a pagar una multa de 10.000 euros, va sorgir tot seguit la solidaritat pròpia de la gent que els ha donat suport. I no han trobat millor forma d’invertir aquests ajuts que editar el llibre “Artur Mas: on són els meus diners? que varen presentar a Igualada per acabar de recaptar els fons necessaris.

 

Suport igualadí a la Marta i l’Albano de Cafèambllet

Val a dir, que una sala de socis de l’Ateneu bastant curulla, palesava l’ interès i la solidaritat que han motivat aquests intrèpids i compromesos periodistes en la defensa no ja de la sanitat pública sinó -més enllà- de la mateixa democràcia, exigint aquella transparència que ha de preservar el seu significat més pregon d’una situació actual ben deteriorada per la corrupció sistematitzada que s’exerceix a la seva empara. Felicitats pel vostre treball i ànims en el camí que heu endegat. Amb tot el meu reconeixement i gratitut.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Més dones a la judicialització del Procés

Tamara Carrasco Els rostres fins ara desconeguts o poc visibles en els mitjans de Tamara...

Estat espanyol: Moviment associatiu de dones aprovaran Informe Ombra CEDAW / La Independent / Notícies Gènere

El 21 i 22 de febrer representants de 60 organitzacions del moviment associatiu de dones...

Catalunya.ICD: “Tu mous fitxa. Catalunya per l’equitat de gènere” #moufitxa

Per commemorar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, l’Institut Català de les...