Dimarts 16 juliol 2024

Dimarts 16 juliol 2024

Compartir

Catalunya: Visibilitat deficient / La Independent / Notícies gènere

La celebració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+ és un moment oportú per preguntar-nos sobre el grau de normalitat amb què, des dels mitjans de comunicació, es fan visibles les realitats d’aquests col·lectius i, especialment, per reflexionar sobre si s’ha creat o no un entorn comunicatiu i representacional que reveli les diferències i les desigualtats internes que existeixen.

 

 

 

Perquè, és evident que, lluny d’un grup de població homogeni, les persones que formen part d’aquest conjunt de població comparteixen la mateixa discrepància en relació amb la normativitat dictada pel sistema de gènere pel que fa a l’orientació sexual, a la identitat de gènere i al binarisme sexual, però estan associades a altres condicions, com l’edat, l’origen, l’ètnia, o la seva funcionalitat, factors afegits que moltes vegades són l’origen d’exclusions i tractaments discriminatoris.

És evident, també, que alguns mitjans han avançat en una comunicació més inclusiva, tot incrementant, per exemple, la presència i la visibilitat d’homes gais i, en especial, joves. Però no passa el mateix en el cas de la visibilitat de les lesbianes i de la seva diversitat. I podem afirmar també que no és el mateix que la realitat polièdrica d’aquest col·lectiu quedi reduïda a personatges anecdòtics i arquetipitzats, a aparicions puntuals en els mitjans o trames argumentals, que no pas una presència regular i normalitzada de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals, intersexuals i queers i qualsevol altra identitat en les imatges, el llenguatge i els continguts comunicatius.

És, certament, el moment oportú per recordar que, al costat del treball de les institucions -que han elaborat recomanacions i eines diverses per a una comunicació inclusiva- i dels instruments legislatius –una llei innovadora que, entre d’altres, estableix obligacions relacionades amb les pràctiques comunicatives- i de les entitats i plataformes –que desenvolupen un activisme incansable per obrir pas a l’expressió lliure de la diversitat sexual i de gènere-, els mitjans de comunicació tenen un paper clau en la transformació dels imaginaris.

Sempre que la seva aportació es tradueixi en més informació de qualitat sobre aquest àmbit, així com amb més imaginació per a ampliar la visibilitat d’aquests col·lectius feliçment, orgullosament diferents i diversos.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La Frontissa: manifest 8 de març 2014

Aquest 2014 comença amb una de les ofensives patriarcals més greus dels últims 30 anys:...

Catalunya: “Vol que Catalunya esdevingui un Estat?” i “Vol que aquest Estat sigui independent?” / La Independent / Notícies gènere

ACN El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat aquest migdia (12.12.2013) l’acord...

El nostre èxode: sortir del sionisme

He estat pensant en Moisès i en la seva ira quan va baixar de la...