Dimarts 16 juliol 2024

Dimarts 16 juliol 2024

CSW62: dones i mitjans de comunicació, assignatura pendent

Com estava previst, aquest dilluns 12 va començar la sessió de la nova trobada de l’ONU sobre els plans d’acció d’igualtat en dos eixos principals que giren al voltant de Dones i Món Rural i sobre el capítol J: Dones i mitjans de Comunicació, eix en el qual la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadors de Catalunya – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPICCAT-RIPVG).

 

Veus marginals i marginades

Encara que, com en altres ocasions, una cosa són les sessions oficials i una altra ben diferent les que els grups de dones de tot el món protagonitzen en diferents seus de l’ONU que sembla que encara resten com veus marginals o marginades. A la sessió inaugural, del dilluns 12 de març, es va constatar un cop més aquestes diferències de criteri.

Tant el secretari general de l’ONU, António Guterres, com des de la Direcció General WOMENS ONU i d’altres representacions no oficialistes, van destacar la importància, en aquests moments, dels moviments de dones de tot el món que cada vegada es fan més visibles en les ciutats mes importants del planeta. Des de la representació de la XIDPICCAT, es va destacar el moviment #ME TOO que ha estat catapultador i revitalitzador del moviment feminista, molt espacialment a Catalunya i a tot l’estat amb multitudinàries manifestacions.

 

 

ONU-NY 2

 

A la tarda del mateix dilluns 12 de març, va tenir lloc una sessió sobre Dones i Món Rural que, tot i tenir un marcat accent oficialista, es va observar que per a alguns països, especialment per a dones responsables ministerials africanes i asiàtiques, especialment en aquest camp estan fent enormes esforços per superar les grans i enormes dificultats que pateixen les dones, on la violència de gènere no s’ha aconseguit eliminar.

Un altre objectiu important és el d’aconseguir trencar el cicle de violència contra les nenes i les noies joves, sobretot pels prejudicis tradicionals existents. Calen accessos als centres de suport en casos de violència i d’atenció psicològica, així com serveis socials per a les dones en general, centres on les nenes puguin estudiar i tenir possibilitats d’accés al món laboral.

Significatives van ser les intervencions de les ministres d’Uganda, Zàmbia, Burkina Faso, Turquia, el Marroc, Palestina entre altres països, mentre que les representacions dels països occidentals van destacar Dinamarca, Finlàndia, Alemanya, Albània i Irlanda que van aportar algunes novetats en plans i lleis concretes sobre com garantir el lideratge de totes les dones i polítiques coordinades d’atenció mundial: compartir un mètode comú.

Per això resulta tan important l’aportació de les dones dins de les sessions alternatives. I una d’elles és en la qual la XIDPICCAT-RIPVG va participar.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Formació en gènere i comunicació, necessitat permanent

Per Lirians Gordillo Piña. SeMlac Mantenir i ampliar la formació en gènere i comunicació...

“Les africanes tenim el magí ple de bones idees”

Quan es van conèixer Anne Ndedi i Marie Ngopombje, van descobrir que tenien moltes...

Dones que lluiten, històries que inspiren: Dones grans i mitjans

La representació de la vellesa, i sobretot de les adultes grans als mitjans de comunicació,...