Dimarts 16 juliol 2024

Dimarts 16 juliol 2024

Creative Trainers: un projecte inclusiu

Tallers a Bankya

 

No fa gaire, algú va dir que el tracte als gitanos és l’indicador de l’estat de la democràcia a Europa. Només cal seguir amb una mica d’atenció notícies que arriben de l’Europa oriental, o d’Itàlia o de França o de llocs més propers com a la ciutat de Badalona per concloure que la democràcia al nostre continent no està en el seu millor moment.

Bankya_2Tallers a Bankya

La inclusió de les comunitats gitanes, el reconeixement de la seva cultura i de les seves aportacions a les cultures europees és, encara, una tasca pendent. Per afrontar aquesta situació, algunes institucions de diferents països van decidir d’impulsar un projecte per facilitar a les escoles de primària, tant la inserció de nenes i nens gitanos, com el coneixement de la seva realitat. D’aquí neix el projecte “Creative Teachers Training for Support of Cultural and Social Inclusion of Roma Children at School”; un projecte finançat per la Unió Europea, dins del programa d’Educació al llarg de la vida.

“Creative Trainers” ha estat coordinat des de Bulgària per NIOSKO (Institut Nacional per la Formació Continua) i va tenir com a institucions associades el Centre Educatiu Soros, de Romania, TREBAG d’Hongria i DEMÀ de Catalunya.

 

“Creative Trainers” és doncs un projecte destinat a millorar la comprensió cultural dels docents sobre les especificitats ètniques dels Rroma i a promoure la formació de formadors en l’ús de mètodes innovadors per atraure els nens i les nenes romanís a l’escola.

El projecte es centra en l’educació inclusiva a través del disseny i la posada a prova d’un programa de formació modular basat en mètodes d’ensenyament interactius i creatius que estan destinats a ajudar al professorat a descobrir les habilitats individuals dels alumnes i aplicar enfocaments personalitzats en el procés d’ensenyament i aprenentatge.

 

Bankya_3

Tallers a Bankya

Bankya_4-1

El projecte s’ha desenvolupat en sis etapes:

1a – Elaboració d’una metodologia comuna: “formació interactiva i creativa dels formadors de docents”, una mena de “caixa d’idees” sobre com descobrir la personalitat dels nens i les nenes, i la forma d’actuar-hi de forma individual, responent així a les seves especificitats ètniques i personals

2a – Creació d’un programa modular de capacitació “Formació de formadors”

3a – Desenvolupament d’una guia de formació dels docents; un producte multimèdia amb mètodes i eines d’ensenyament i d’aprenentatge

4a –Un taller multinacional sobre com utilitzar la guia de formació de formadors, que va fer-se a Barcelona, els 8,9 i 10 de gener, amb la participació dels socis del projecte i de educadors dels quatre països participants. Van participar-hi també membres de la Fundació Pere Closa.

5a – Tallers nacionals de formació de professors en els quatre països participants, on testar els materials de la guia. A Catalunya va fer-se a Barcelona i Tavèrnoles, el 8 i 11 de març, amb un total de 18 persones participants.

6a – Una Conferència Final per a la promoció i difusió dels resultats del projecte i els materials editats en cinc llengües (anglès, búlgar, hongarès, romanès i català), que s’ha fet a la citat búlgara de Bankya, en la perifèria de Sofia el 26 i 27 de març.

Els materials del projecte, que prenen en compte la dimensió de gènere que ha de comportar qualsevol activitat educativa, es basen en elements pedagògics desenvolupats per Montessori, per Steiner o per Waldorf, i es centren en l'”aprendre jugant”. Aquests materials, tot i que han estat pensats pels alumnes del segon cicle d’ensenyament primari, poden ser emprats en d’altres contextos, com els de l’ensenyament en el lleure, o en altres franges d’edat.

De la mateixa manera, els cinc mòduls en els que s’estructura la guia pedagògica que s’ha produït, tot i estar pensats per a classes amb presència d’infants romanís, poder servir per fer present la història i la cultura gitana en el conjunt del sistema escolar.

Els materials editats estan disponibles en un CD que pot demanar-se a DEMÀ (projectes@dema.cat) o també pot descarregar-se en la pàgina web del projecte


Barcelona_1Tallers a Barcelona

Barcelona_2

Barceona_3

Tallers a Barcelona

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

CCAR i SICAR Cat s’uneixen per reclamar la protecció de les dones refugiades

“L’asil pot salvar la vida de les persones refugiades, però un seguiment personalitzat durant el...

LAS MOIRAS. Intervención con jóvenes: Concurs “Construyendo Igualdad”

http://www.redjovenes.es/ CONCURS LITERARI CONVOCAT PER “MUJERES JOVENAS LAS MOIRAS”:1ª EDICIÓN – Curso 2011/2012 MUJERES JÓVENES...

Barcelona: Víctimes i agressores. Violències i gènere(s) a la narrativa criminal / La Independent / Notícies gènere

És sabut que la narrativa criminal és capaç de reflectir els problemes i temes de...