Dimarts 16 juliol 2024

Dimarts 16 juliol 2024

Compartir

El costat fosc de les ‘contenturas’ post electorals a República Dominicana

El diumenge 20 de maig dominicans i dominicanes van triar un nou president de la República, encàrrec que van confiar a l’economista Danilo Medina, del Partido de Liberación Dominicana, figura molt propera a l’actual president, Leonel Fernández, d’aquest mateix partit.

La gent gairebé no s’ha recuperat d’un estat de saturació mediàtica d’una campanya electoral amb despeses que es calculen en més de 115.300.000 de dòlars. La ciutadania va arribar a sentir-extenuada i tement que no hi hagués guanyador en primera volta perquè això hauria obligat a unes quantes setmanes més de propaganda per a una segona volta.

El nou president, que prendrà possessió el 16 d’agost, és un home discret que s’orienta cap a accions concretes i ha promès un pla de mesures ben identificades, si bé no seran tantes les que podrà complir encara que vulgui.

Un clam de la societat civil i sectors vinculats al magisteri, des de fa més d’un any, és el reclam que es destini el quatre per cent del Pressupost Nacional a l’educació, com estableix la Constitució. El llavors aspirant va assegurar que compliria amb això, però el pressupost de 2012 ja està aprovat i en procés d’execució amb només 2,3 per cent per a l’educació.

Al marge d’altres discrepàncies – hi va haver molts enfrontaments i insults entre els partits contendents-, l’última campanya electoral va ser tan renyida que els resultats que van separar aambdós aspirants dels dos partits majoritaris van ser de menys d’un cinc per cent.

Tanmateix hi va haver moltes impugnacions de part del Partido Revolucionario Dominicano, que va competir amb l’expresident del període 2000-2004 Hipólito Mejía com a candidat.

Aquest Partit va denunciar davant la Junta Central Electoral l’ús de fons estatals per a la campanya, la compra de cèdules i altres irregularitats, reconegudes per un grup nombrós d’observadors internacionals i nacionals. Però aquests disbarats no van aconseguir prou pes per revertir el resultat final.

Què es pot esperar?

República Dominicana no ha sofert de manera tan aguda els efectes de la crisi econòmica, però té un 13 per cent d’atur, el cost de la cistella familiar s’ha incrementat un 18 per cent en l’últim any, els productors agrícoles i pecuaris s’han vist sinistrats per importacions que els han deixat enrere en possibilitats competitives (RD té un Tractat de Lliure Comerç amb els EUA. i Amèrica Central).

A més, els alts i baixos del preu del petroli afecten enormement amb expressió quotidiana en les apagades que en un estiu fort, com el que ja ha començat, es converteix en ràbia i malson per a la gent.

Però, de tots els problemes que conspiren contra l’alegria natural de la seva població, els pitjors són la delinqüència i el crim, inclosos assassinats extrajudicials executats per la Policia Nacional, en un panorama en què la violència contra la dona arriba a xifres esgarrifós i el nombre de feminicidis no minva. A aquesta alçada de l’any sumen 53 les dones assassinades. El 2011 se’n comptebilitzaren 173.

El consum i el tràfic de drogues, el blanqueig de diners, la trata de persones, en particular dones i nenes, van agafades de la mà en importància i gravetat amb la corrupció, molt denunciada des dels mitjans i la societat, i entronitzada a totes llums en alts estrats de poder.

Un dels factors que van apuntalar la victòria del candidat triomfador va ser que es va fer acompanyar de Margarita Cedeño, com a primera vicepresidenta. És una advocada intel·ligent i activa, dona de l’actual president, molt concentrada en el treball de caràcter social des del que ha estat fins ara el Despatx de la Primera Dama, entitat que ha disposat de fons abundants, molt més que aquells disponibles per al Ministeri de la Dona.

Moltes dones, particularment les de segments humils, veuen a l’elegida vicepresidenta com una “persona compassiva que es preocupa de les mares pobres”, tal com li va dir a SEMLac Milka Paniagua, una treballadora domèstica que viu en un sector marginal de la ciutat.

Aquesta no sembla la mateixa percepció de les feministes, però, que la veuen com a persona conservadora. Aquesta força política s’agrupa en un Fòrum Feminista que estructura les seves posicions i les debat amb altres segments bel·ligerants.

Per a María Díaz, una militant de llarg exercici, que el Ministerio de la Mujer es destrueixi o es reabsorbeixi en una altra entitat seria una pèrdua per a les dones i una batalla que “ens correspon com a Fòrum i com feministes”. Aquest Grup està sol·licitant una entrevista amb el president electe per presentar-li una agenda d’expectatives i suggeriments.

Cedeño ha declarat que, com a vicepresidenta, impulsarà la creació d’un Ministeri de Desenvolupament Social i Família que absorbiria diverses institucions, entre elles els ministeris de la Dona i de la Joventut. Encara que l’actual Ministeri de la Dona no és prou actiu ni bel·ligerant, subsumir-lo en qualsevol altra estructura significaria una pèrdua per a les dones que van lluitar per la seva creació, opinen algunes dominicanes.

La veritat és que les feministes tenen al davant no poques batalles importants: la promoció d’una llei especial contra la violència cap a la dona, la consecució del mateix salari per igual treball, el reconeixement del valor econòmic del treball domèstic, la despenalització de l’avortament i la reducció de les xifres de mortalitat materna.

Al país no s’ha aconseguit baixar les taxes de mortalitat materna i infantil, tot i que 98 per cent dels parts tenen lloc en clíniques i hospitals, segons indica l’Estat de la Població Mundial de 2011. La taxa oficial és de 100 morts per cada 100 mil nadons vius.

República Dominicana és un dels cinc països del món on l’avortament està penalitzat sense importar les causes que ho aconsellarien, i on l’Església catòlica té una influència molt poderosa i, per a certes situacions, determinant, com ho va ser precisament la inclusió en la Constitució de la República d’un article que consagra la defensa de la vida des de la concepció.

Encara no s’albiren amb claredat les possibilitats del nou equip presidencial ni com quedarà constituït el gabinet. Encara que el Partit triomfador té majoria absoluta al Congrés, el candidat perdedor Hipólito Mejía s’ha declarat líder de l’oposició i el seu Partido Revolucionario Dominicano supera els dos milions de seguidors en una població on una mica més de quatre i mig milions de persones són aptes per votar.

El Fòrum Feminista, una organització que agrupa les dones més progressistes i identificades amb les causes de les dones, és amb freqüència referent intel·lectual en algunes lluites, però la seva incidència real en la societat dominicana és insuficient.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Les dones refugiades pateixen la violència de gènere

Les dones refugiades pateixen la violència de gènere al llarg de tot el cicle del...

Zapatero participarà en un acte amb candidates a favor de la igualtat

El president del Govern i líder del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, participarà el...

Maribel Nogue

Treballs invisibles. Condicions indecents

OPINIÓ En el marc de les activitats del programa “Octubre Solidari”, dijous passat “Càritas”...