Ni en la conferència ni el debat s’analitzaren questions de gènere* en el si del moviment ni en els seus objectius de canvi en la societat patriarcal.
El 15M ha de deixar el centre de la crítica ètica i passar a la crítica política
El passat dia 10 de maig es celebrava a Llinars del Vallès la sisena xerrada alternativa del cicle que organitzen diverses entitats i col·lectius d’indignats/des del Baix Montseny amb l’objectiu de debatre sobre la crisi sistèmica que vivim i de cercar alternatives amb la convicció que “un altre món és possible”. En aquest cas el ponent era Manuel Delgado, Doctor en Antropologia per la UB.
Quan, potser, la majoria de les prop de 40 persones que varen assistir a l’acte esperàven una conferència “al uso”, una intervenció on es fes balanç del que havia estat aquest any pel moviment del 15M, és a dir, una anàlisi del que s’havia fet; els seus encerts i errors i de possibles passos a seguir, l’inici de la xerrada ja indicava que seria una altra cosa.
Va començar Delgado en un to “provocador” dient que ell “ no tenia la més remota idea del que està passant” i que si parlem d’alternatives…. encara menys, i continuà dient que “una revolució no es fa contra l’ordre establert sinó contra el desordre. El neoliberalisme es desordre, no respon a cap lògica que no sigui obtenir el màxim de beneficis. Ningú té cap pla. Rajoy tampoc en té. Això es el més inquietant, que no hi ha cap pla.”
Segons ell -va seguir en el seu to punyent- actualment els moviments alternatius no tenen alternativa, abans la lluita era pel comunisme. “Fa 20 anys hi havia un projecte de mon, la lluita tenia un horitzó”. Ara, el 15M com a moviment ciutadanista pot aguditzar les contradiccions del sistema però no impugna al capitalisme sinó els seus excessos morals, es un moviment circunstancionalista. No està adscrit a un moviment emancipador que vagi més enllà d’un enquadrament emocional, comunitarista. Això, si, valorà molt positivament el que ha significat d’incorporar a les i als joves a la política.
I continuà parlant del 15M amb un to que clarament incitava al debat, quan qüestionà algunes de les seves expressions, i explicità “quan surten veus dient que el moviment no es d’esquerres ni de dretes”, o quan catalogà de “reunions happy flowers” l’acampada a la plaça de Catalunya.
I el debat es va produir, i no en acabar la seva intervenció, sinó que va haver-hi una interpel·lació contínua del ponent i una participació molt important de les persones que assistien a l’acte des de l’inici. De fet es podria parlar més d’una “assemblea” que d’una xerrada-debat.
I continuà dient, el 15M ha de ser conscient que ha de perdre el seu caràcter emocional, ha de deixar el centre de la crítica ètica i passar a la crítica política, i aquesta és la discussió política…no es tracta de jugar a fer “focs de camp” sinó d’enfrontar-se al sistema. Que no vol dir tractar de radicalitzar el moviment sinó de dotar-lo de contingut. Cal solvència ideològica i orgànica. S’ha d’evitar el movimentisme. La cultura de lluita obrera tenia un format determinat de protesta, ¿quina forma adoptarà el 15M? S’ha de buscar la relació amb l’esquerra institucional per canalitzar les demandes del moviment. El 15M hauria de constituir-se en el gran moviment de reorganització de l’esquerra social i sindical.
I acabà la intervenció mostrant imatges seves participant en l’acampada de la plaça de Catalunya, per esvair qualsevol dubte que malgrat les seves crítiques ell també és 15M.
Al llarg de quasi dues hores de debat, es va parlar del 15M i el lideratge, de la seva relació amb la política, etc. A la sortida, molts comentaris, en general una valoració molt positiva de la xerrada, “ en Delgado sempre planteja una dinàmica de participació i fa qüestionar coses”, “es important sentir també crítiques” i algunes persones amb un cert desconcert…. i inclús molestes pel to que utilitzà el ponent.
El 15M continua en la seva diversitat i també en el cicle de xerrades convocades per: Àgora Vilamajor, Amics del MALL, Assemblea Popular de Hostalric y rodalies, Banc del temps de Cardedeu, Cardedeu x un món millor, Cardedeu Vital, Indignats de Cardedeu, Indignats de Llinars, La Coordinadora de Llinars, Plataforma Stop Kàrting de Llinars i l’ Associació Vilanimal.
*15 M i femismes al bloc de Feministes Indignades
Articles relacionats:
Planeta indignado. Ocupando el futuro” o la indignació esperançada
15 M i Feminismes. “R-evolucionando”
Discursos i pràctiques feministes en el moviment 15-M: avanços i assignatures pendents