Han passat 25 anys dels compromisos internacionals de la Plataforma d’Acció de Beijing i el Capítol J, referit a les dones i als mitjans de comunicació, és, sens dubte, el que menys avanços ha tingut en aquest temps i aquesta és, a més, una denúncia que es repeteix constantment des de les posicions feministes del periodisme.
“Ja no volem esperar més”, va dir Alícia Oliver, periodista catalana i una de les tres coordinadores de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG, sigles en castellà) durant la inauguració de la segona jornada del Fòrum virtual: “Igualtat de gènere i comunicació en els 25 anys de la Plataforma d’Acció de Beijing”, organitzat en la celebració del quinzè aniversari d’aquesta xarxa.
La periodista argentina Miriam Bobadilla, també coordinadora, va recordar que la RIPVG va ser fundada el 2005 a Morelia, Mèxic, amb periodistes i organitzacions de periodistes feministes de 30 països que avui dia continuen en l’esforç per la democratització dels mitjans, on les dones tinguin una participació igualitària.
Va denunciar també que l’aplicació de l’Capítol J dones i difusió de la Plataforma Beijing en els països és “inacceptablement lent” i és també “el més ignorat i el que menys avanços presenta” en els 25 anys des que van ser subscrits.
De fet, havia de celebrar-se el 25 aniversari de Beijing, on la RIPVG tenia presentat fer-hi la denúncia; però, a causa de la pandèmia tot s’ha posposat pel proper any.
En aquesta jornada, es va donar a conèixer el diagnòstic sobre aquest punt i per a això hi van participar diverses representants des de diversos punts d’Amèrica Llatina i Europa. L’assistència al fòrum internacional va ser molt important, amb 76 periodistes membres des de diversos punts del globus, a més del seguiment obert que es va fer des de les xarxes socials.
En les intervencions, es va recordar que són molt dures les dades estadístiques referides a la violència i desigualtats que pateixen les dones periodistes durant l’exercici de la seva tasca, sent molt rellevant i actual l’assetjament que pateixen per les xarxes socials, a més de les polítiques dels mitjans de comunicació de no posa’ls-hi fre, ni establir una igualtat pel que fa a càrrecs (hi ha dones només en el 20% dels llocs dirigenciales), així com en el contingut de les notícies (ha augmentat de l’11% del 2013 al 12% el 2016 la bretxa de participació en les notícies de les dones en relació als homes).
Les participants en aquesta jornada van ser: Alejandra Benaglia, Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, Argentina; Cynthia Mara Miranda, Xarxa Brasilera de Periodistes i Comunicadores amb Visió de Gènere i Raça; Mildred Ladino, Xarxa Colombiana de Periodistes amb Visió de Gènere; Cristina Pulido, Catalunya – Diari Feminista i Xarxa Europea de Dones Periodistes; Fabiola Gutiérrez, Dones en el Medi i Xarxa de Periodistes i Comunicadores Feministes, Xile; i Rocío Islas Huerta, Xarxa Nacional de Periodistes, Mèxic (les seves intervencions estan reflectides en altres articles, així com els informes estan enllaçats al web).
En aquesta segona jornada, tal com va passar en la primera, des de diferents punts del planeta es van rebre les salutacions de diferents dones reconegudes internacionalment, referents del feminisme i del periodisme, les quals van ser presentades per la periodista mexicana i coordinadora de la RIPVG, Rosa Maria Rodríguez.