A partir de juny, l’ara vicepresidenta de l’agència Associated Press, es posarà al capdavant d’una redacció que conformen prop d’un miler de periodistes i que té més de tres milions de subscripcions digitals.
Han estat necessaris 143 anys i mig després que el seu primer exemplar veiés la llum, perquè ‘The Washington Post’ posi per primera vegada una dona per portar les regnes de el prestigiós diari nord-americà al capdavant de la direcció. Aquest dimarts ha anunciat el nomenament per al càrrec de Sally Buzbee, periodista de 55 anys, que actualment era editora adjunta i vicepresidenta d’Associated Press, l’agència de notícies on va començar la seva carrera el 1988 a la seva Kansas natal.
La nova directora ha desenvolupat tota la seva carrera periodística en aquesta gran agència de notícies nord-americana i ha dirigit les seves operacions des 2017, amb una plantilla de 2.800 periodistes repartits pel món.
Es va llicenciar a la Universitat de Kansas el 1988 i aquest any va començar a treballar com a redactora per AP en l’esmentat Estat. Després va treballar a Los Angeles, San Diego i Washington, on va exercir de número dos. També va ser editora d’AP per a l’Orient Mitjà i té un màster MBA de la Universitat de Georgetown.
Sally Buzbee, es posarà al capdvant a partir de juny d’una redacció que conformen prop d’un miler de periodistes, segons ha informat el mateix rotatiu.
L’editor i director executiu del diari, Fred Ryan, va anunciar aquest dimarts a la redacció el nomenament de Buzbee en substitució de Martin Baron, que va estar a el front del diari des del 2013 i es va jubilar el passat mes de febrer.
L’elecció de Buzbee es produeix després d’un procés de selecció que va començar fa deu setmanes, en deixar Baron el càrrec i en què ha competit un grup petit per a la candidatura. La veterana periodista va ser, segons va dir, l’opció aclaparadorament unànime.
El de Buzbee és el primer fitxatge directiu que fa el diari des que Bezos el comprés el 2013.
“És emocionant unir-se a aquesta organització en un moment de creixement i innovació”, va dir Buzbee després del seu nomenament.
Trencar el “sostre de vidre”
Tot i que el diari nord-americà ha tingut grans periodistes dones, cap va “trencar el sostre de vidre” per ocupar un lloc executiu de direcció.
La direcció general del ‘Washington Post ha estat ocupada històricament per homes, alguns amb marques inesborrables al capdavant del diari. Entre aquests ressalta el nom de Ben Bradlee, que va dirigir el Post durant la cobertura de l’escàndol del Watergate, en la dècada de 1970.
L’arribada de Sally Buzbee a la direcció del Post reforça una tendència que s’ha vist en els últims anys, en què més dones han arribat al capdavant de grans mitjans.
Alessandra Galloni va ser escollida, fa tot just un mes, per dirigir una altra de les grans empreses de la comunicació, l’agència britànica Reuters, i també es va convertir en la primera dona a dirigir l’agència de notícies en els seus 170 anys. Roula Khalaf va arribar l’any passat a la direcció del Financial Times. Katharine Viner dirigeix des 2018 The Guardian. Danielle Berton va ser designada per Buzz Feed per dirigir el Huffington Post, el mitjà digital creat per Arianna Huffington. Meredith Arley dirigeix la redacció digital de CNN. Fa uns anys, el 2011, Jill Abramson també va fer història en ser la primera dona elegida per dirigir el New York Times.
Foto: Arxiu AmecoPress.