unnamed

Compartir

28A Eleccions Generals 2019

 

 

 Candidates i candidats per Barcelona a les eleccions estatals 28A 2019

El 28A, són eleccions Generals a l’Estat Espanyol. Des de la Independent hem fet un recorregut pels diversos programes dels partits polítics per veure els diferents posicionaments en polítiques de gènere i si les seves propostes han incorporat o no la mirada feminista. 

Les tertulianes de TV i radio, en els programes i debats on participen, estan incidint en la necessitat de votar a partits que en els seus programes incorporin objectius clars i contundents com són: compromís urgent d’anar marcant fitas que portin a la igualtat entre homes i dones; el respecte als drets humans de les dones i de les nenes, que inclouen la revisió del codi penal i canvi de lleis…entre d’altres.

 

Propostes electorals en polítiques de gènere

Per ordre de partits segons vots darreres eleccions estatals a Catalunya: ECP, ERC, CDC, PSC-PSOE, PP, C’S i afegim FRONT REPUBLICÀ.

 

ECP (EN COMÚ PODEM)

En comu podem logo

En Comú Podem: “Per un nou acord social, verd i feminista”

 

En comu podem candidates5

 

Per En Comú Podem, el feminisme és un dels 5 eixos principals de campanya, a més d’estar present de manera transversal a tot el programa electoral. El lema del programa és precissament “Per un nou acord social, verd i feminista”.

A la llista també la partitat és clau, no nomès utilitzant la cremallera de gènere, sinó articulant-se per un sistema de “bonus”; això vol dir que la proposta de cap de llista, Jaume Asens, va acompanyada de la proposta com a segona necessàriament d’una dona, Aida Vidal. A destacar les candidates que venen del moviment feminista, com Maria Freixanet o Mar García Puig, que va destacar a l’anterior legislatura com a principal abanderada de la proposta de Llei integral contra la LGTBifòbia i de moltes altres propostes de llei i no de llei relatives als drets de les persones LGTBI+ i dels infants.

 

En comu podem candidates6

En comu podem candidates2 En comu podem candidates3

En comu podem candidates4

Propostes destacades del programa ECP són:

-Portar el 8M i la seva revolució democràtica al Govern de l’Estat, amb la creació d’un Ministeri de Feminismes i LGTBI que impregni de feminisme totes les institucions de l’Estat.

-Blindar per Llei que només sí sigui sí, a través d’una reforma del codi penal i la judicatura, per acabar amb la violencia sexual.

-Blindar els drets de la comunitat LGTBI.

-Llei de promoció de la coresponsabilitat, amb permisos remunerats de maternitat i paternitat de sis mesos, intransferibles i adaptats a tot tipus de família.

-Pla de xoc contra la precarietat laboral femenina, amb creació d’ocupació de qualitat i l’eliminació de la discriminació per bretxa o segregació.

-Lluita contra les violències masclistes millorant el sistema de prevenció, detecció, atenció, protecció i reparació de les dones que pateixen violència i també dels fills i filles.

-Introducció de l’educació en igualtat i afectivo-sexual als currículums escolars.

-Aprovació de la llei integral contra la LTGBIfòbia (ja presentada a l’anterior legislatura però no aprobada per la resta de formacions) i un pla contra l’assetjament per raó d’identitat o orientació sexual.

Al programa electoral complert ECP, el bloc de Feminismes i LGTBI+ hi ha el bloc Justícia Social i Ciutadana (pàg. 106).

 

 

 

ERC (ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA)

 esquerra republicana

 01aEsquerraCandidats

 

Hi ha 8 dones en els primers 20 llocs de la candidatura al Parlament Espanyol.

El partit que lidera Oriol Junqueras es presenta, tant a aquestes eleccions del 28 A com a les europees, com a ERC-Sobiranistes. El lider empresonat ocupa el primer lloc en ambdues llistes. Cal destacar que a la llista de les eleccions al Parlament espanyol, amb Gabriel Rufián en segon lloc, Esquerra presenta una llista de 32 candidats i candidates amb 15 dones. Han optat per col·locar als primers llocs a 8 dones no molt conegudes com són: Carolina Telechea, Maria Carvaho i Marta Rosique. Al número 9 de la candidatura s’hi troba Pilar Vallugera, que si que és coneguda perquè va tenir responsabilitats institucionals a la ciutat de Barcelona, fa uns anys.

Pel que respecta al seu programa es pot considerar força feminista, transversal i inclusiu en els temes generals.

La seva proposta general és una república feminista amb igualtat efectiva entre dones i homes.

Entre les mesures destaquem: per una llei catalana de dret a la Maternitat i al propi cosla lluita contra la pobresa i la precarització de les dones; un accés més gran a llocs de representació pública i garantir, en totes les estructures administratives institucionals la participació de dones en condicions de representació paritària; Promoure l’elaboració de plans d’igualtat a empreses i organismes que no estiguin obligats per la llei i es demana la desenvolupament real de la Llei d’Igualtat que es va aprovar al Parlament de Catalunya. Mirar propostes dones.

 

 

01aesquerradones pet

 

Al programa d’Esquerra es subratlla que la majoria de les dones, com responsables de les cures, són les principals afectades per l’incompliment i manca de desenvolupament de la Llei de dependència, i entre altres coses importants, per la manca de llars d’infants de tipus públic. Pel que respecta al tema laboral, es demana que s’arribi a una IGUALTAT REAL de salaris i competències. Les dones són les treballadores més pobres i precàries, i segueixen desenvolupant feines no remunerades. Cal implementar una reforma horària laboral, i desenvolupar els mitjans perquè tant dones com homes puguin conciliar, i es pugui fer compatible la vida personal i la professional.

Pel que respecta a la erradicació de la Violència masclista, entre altres mesures es proposa un gran pacte social, amb el compromís d’erradicació de la violència masclista en totes les formes.

I com últim punt i també amb un desenvolupament molt clar, es proposa una Llei Catalana de Dret a la Maternitat, que permeti a les dones escollir lliurement ser mares o no, en el que es te en compte com facilitar la maternitat lliure i responsable, amb suport social. També es vol garantir el dret al propi cos, la implantació d’una tasca educativa sexual i reproductiva, així com el desenvolupament de concretes per poder acudir a la seguretat social per demanar un avortament quan es cregui necessari. I garantir que les dones sense parella estable i les lesbianes tinguin accés a tècniques de reproducció assistida en el sistema públic de salut.
[+info sobre Dones Esquerra a: 
http://dones.esquerrarepublicana.cat].
 

 

 

JxCat (JUNTS PER CATALUNYA)

 

Junts per catalunya 

La coalició electoral JuntsperCatalunya (JxCat) afirma en el seu programa electoral que la justícia és un dels pilars de tot estat de dret i que volen que a Catalunya sigui modèlica en aquest terreny.

Programa electoral de JxCat  (Pàgines de 09 a 13).

 

Junts per catalunya2

Junts per catalunya4

 

La igualtat de gènere:

JxCat afirma estar compromesa radicalment amb les polítiques de gènere i que la perspectiva de gènere ha de ser transversal en tots els àmbits socials. La coalició proposa desenvolupar un feminisme del segle XXI, feminisme 4.0 basat en els principis d’: optimisme, complicitat, coresponsabilitat, transversalitat, llibertat i dignitat.

Des de JxCat i tenint en compte aquests principis defensen que:

1.- les dones han de ser subjecte de ple dret. En aquest sentit existeix la xacra del masclisme i fenòmens tan cruels com l’explotació sexual i la prostitució que rebutgen;  2.- La societat i les futures generacions han de tenir referents femenins; 3.- Les feines de cura han de ser compartides per tothom, per això defensen uns horaris laborals més racionals; 4.- Els permisos de paternitat i maternitat han de ser de 16 setmanes per a cadascun dels membres de la parella 5.- Un “pacte de país” contra l’escletxa salarial; 6.- Una representació mediàtica de les dones més propera al principi d’igualtat;  7.- Superar els estereotips actuals basades en relacions de poder;  8.- Incentivar el lideratge femení en l’àmbit laboral i empresarial; 9.- Apel·lar a la implicació de tots els agents en l’àmbit laboral i que s’acabi la penalització de la maternitat o el treball no presencial; 10.- Afavorir els projectes de dones emprenedores; i 11.- Normalitzar guies de contractació en matèria d’igualtat a les administracions.

 

 Junts per catalunya5

 

La lluita contra la violència masclista:

La lluita contra la violència envers les dones és una de les prioritats de la coalició electoral de JxCat que el titlla de problema estructural i en reclama l’abordatge integral. Per això fan les propostes següents:

1.- Redactar un nou Pla de Polítiques de Gènere; 2.- Incorporar les polítiques de gènere a les polítiques públiques de tot el govern de la Generalitat; 3.- Desplegar la llei d’igualtat efectiva entre dones y homes 17/2015; 4.- Rellançar el Consell Nacional de Dones de Catalunya; 5.- Posar en marxa actuacions dirigides amb dones amb discapacitat per impulsar la seva participació; 6.- Promoure un pacte nacional contra la violència masclista i redactar un nou programa d’intervenció integral contra aquesta xacra; 7.- Reordenar la xarxa d’atenció i recuperació integral per a les dones i els seus fills o filles per tal de donar una atenció integral a les dones víctimes de violència masclista; 8.- Visibilitzar altres formes de violència masclista més enllà de l’àmbit de la parella; 9.- Impulsar programes de prevenció de relacions abusives i comportaments masclistes entre joves i adolescents; i 10.- Obrir un pla de recursos específics per a dones agredides sexualment.

 

Diversitat d’orientació sexual i identitat de gènere:

JxCat es compromet en el seu programa electoral a:

1.- Vetllar pel compliment de la igualtat de tracte i no discriminació. Garantir els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals, intersexuals, i dotar pressupostàriament les partides per a aquesta finalitat, en l’àmbit de les seves competències; 2.- Atendre la defensa i protecció integral de les persones LGTBI en totes les franges d’edat; 3.- Desenvolupar polítiques actives de suport a les famílies de lesbianes y gais per a garantir el dret a tothom a la formació d’una família i poder assistir a la reproducció assistida; 4.-Defensar la protecció integral de les persones LGTBI en tots els àmbits; 5.- Portar a la pràctica iniciatives de difusió i de conscienciació sobre els drets de les persones i la diversitat familiar LGTBI; i 6.- Reduir la incidència del VIH amb un Pla d’acció específic amb eines que tenen un immens potencial preventiu i que es recomanat per experts.

 

 

PSC-PSOE (PARTIT SOCIALISTA DE CATALUNYA – PARTIT SOCIALISTA OBRER ESPANYOL)

 

PSOE logo 2019

A Catalunya es presenta el PSC-PSOE amb un programa on el Feminisme i les Dones hi tenen un paper important. Les candidatures de tots dos partits, un a nivell català i l’altre a nivell Estatal estan formades amb un 50% per cent d’homes i un 50% de dones.

 

 

PSCD4547iyX4AA-mCo

 

Meritxell Batet (Barcelona, 1973) és la candidata que presenta el PSC a las Elecciones Generales  del 28A 

Llistes al Congrés i  Llistes al Senat 

Programa del PSOE 

 

Esquema del Programa i diferents mesures incloses en el Programa Electoral del PSOE en les pròximes Eleccions del 28A: 

Feminisme, Igualtat de Tracte i Diversitat

– Avançant en la Igualtat Efectiva ens Dones i Homes.

Igualtat Laboral: Garantir la Igualtat de Dones i Homes en l’accés, manteniment i Promoció en l’Ocupació.

– Usos del Temps; Lluita contra la Violència de Gènere; Revisió de la regularització dels Delictes Sexuals; Abolir la Prostitució i Eradicar el Tràfic d’Éssers humans amb finalitats d’Explotació; Pornografia; Diem No als Ventres de Lloguer; Drets Sexuals i Reproductius; Taxa Rosa.

Estat del Benestar: Consolidant els Pilars Bàsics. Una ambició renovada: 

Ampliant Drets; Urgent Eradicació de la Pobresa; Legislatura de la Infància; Joventut Plena, Emancipada i Independent; Augmentar la Qualitat de Vida de les Persones Majors; Nous Models de Família, Nova Llei de Famílies; Avançant en una Major Protecció dels Consumidors en una Societat mes Responsable; La Cultura una Política d’Estat; L’Esport que volem.

Economia: Cap a una prosperitat Justa i Duradora. Una Política Econòmica i Productiva i una fiscalitat mes justa per a reduir la desigualtat.

Ocupació digna; Transició Ecològica per a garantir una Prosperitat duradora: Cap a un nou Contracte Social.

Educació: Una prioritat inajornable: Una Formació Professional per al futur: Aprendre a Aprendre.

Sanitat a l’Avantguarda que protegeixi a la ciutadania i cuidi dels seus professionals.

Pensions: Garantint Pensions Dignes i Major Protecció Social.

Nous Drets per a la Ciutadania en un Territori cohesionat amb Institucions Democràtiques Renovades: 

El Model Territorial; – La Creixent Digitalització de la nostra Societat; Revertir la Despoblació l’Envelliment i l’Absència d’Oportunitats en el Medi rural; La necessària regeneració de la nostra Democràcia; Justícia i Seguretat per a ser mes lliures; Un País amb Memòria Històrica; El Repte de l’Emigració. 

El Coneixement com a Garantia d’Equitat i Progrés: 

Cap a un Nou Model Econòmic; Apostant per la Ciència. 

L’Espanya Diversa:

 Lluita contra el Racisme; Igualtat de Tracte per al col·lectiu LGTBI; Inclusió del Poble Gitano; Lluita contra la Discriminació per raons d’edat; Igualtat de tracte per a persones amb determinades malaltie; Una Societat Laica Tolerant; Inclusió de les Persones amb Discapacitat. 

Una Espanya Europea, Una Espanya Global: 

Espanya mes activa en el Món, amb el Govern Socialista; Compromisos per a la pròxima Legislatura a Iberoamèrica, a Àsia Pacific, en el Sistema Nacions Unides, En Cooperació al Desenvolupament.

I per a Tancar el Programa, tots els compromisos signats amb l’Agenda 2030 Internacional.

Altres propostes del PSC

 

Post Alerta copiaEducacio

Crisis Refugiados

 

 

La crisi dels refugiats ; Per una nova Llei del sistema educatiu  ;  Pla sobre l’emergència social ; Tenim un projecte sòlid ; Tenim un projecte sòlid ; El 28A no podem córrer riscos

 

 

 

PP (PARTIT POPULAR) 

  

PP logo

 

Les polítiques sobre les dones del programa electoral 2019 del Partit Popular es troba en el punt 06: “Família. Polítiques socials per a la igualtat d’oportunitats” i el nom d’aquest subtítol resumeix la seva visió sobre el tema: la família és el centre i el seu compromís és amb ella.

En el marc de la família, assenyalen, no es pot permetre que l’opció de ser mare impliqui una desigualtat afegida de triar entre maternitat i el seu desenvolupament professional, de manera que s’ha de fer compatible el treball i la família. Aquest partit relaciona a la dona amb la mare i amb les tasques de casa, no així amb els homes.

 

Partido Popular 1

 Partido Popular2

 

 

Assenyala que tant l’estabilitat de l’ocupació, l’accés a l’habitatge, al costat de la manca de mesures de conciliació i coresponsabilitat són les causes de la taxa de natalitat. Taxa baixa a Espanya i, per tant, novament centra la seva política en la família i en la necessitat que sigui més nombrosa.

Respecte a la violència de gènere, que és un subpunt dins d’aquest apartat, afirma el seu compromís irrenunciable a lluitar contra ella pel que proposa un pacte d’estat per aconseguir la seva eradicació. Novament parla de la violència en l’àmbit familiar i no així de la varietat de violències que en el conjunt de la societat s’enfronten les dones quotidianament.


Més informació en el seu programa

 

 

 

C’S (CIUDADANOS) 

 

 logo Ciudadanos

 

El programa de C’S no té cap apartat específic de polítiques de gènere o de igualtat per a les dones.

 

Ciudadanos


Presenten les seves propostes al respecte en l’apartat “VII Convertir España en el mejor país del mundo para las familias”:

En el punt 1 del mateix nom que l’apartat : 1. Farem d’Espanya el millor país del món per formar una familia, destaquen la creació d’una Llei d’Gestació Subrogada altruista i garantista i una Llei de Custodia compartida.

Proposen:

Una llei de Suport a les Famílies que promogui la natalitat i garanteixi la igualtat de drets de totes les opcions de família. La Llei contemplarà que: les famílies amb 2 o més fills tinguin la consideració de família nombrosa, i que les de 3 o més fills ho siguin de categoria especial; les famílies monoparentals amb fills a càrrec tinguin els mateixos beneficis que les nombroses, i que les que tinguin 2 o més fills tinguin els mateixos beneficis reconeguts a les de categoria especial; En casos de separació o divorci en què s’acordi la custòdia compartida, tots dos pares conservin els beneficis de família nombroses.

Una Llei de Parelles de fet que promogui la seva equiparació als matrimonis, estenen els drets reconeguts als matrimonis a les parelles de fet (declaració conjunta de la renda, mateixes condicions a la pensió de viduïtat, reconeixement de famílies nombroses, etc., en les mateixes condicions que els matrimonis).

Una Llei de Custòdia Compartida (la modalitat més respectuosa amb l’interès superior del menor, afirmen).

Implantació d’un ‘xec-guarderia’ per avançar cap a la universalització de l’educació infantil de 0 a 3 anys (cobrir el cost de la plaça en el centre homologat de la seva elección). Finançament de la creació progressiva de noves places en centres sostinguts amb fons públics de manera equilibrada amb un nou Pla Concilia3).

Reforçar l’aprenentatge d’anglès amb un programa intensiu nacional i de caràcter gratuït durant els mesos de juliol i agost, facilitant a més la conciliació de totes les famílies. Promourem el bilingüisme en tots els centres sostinguts amb fons públics ( per assolir un nivell C1 d’anglès en acabar Batxillerat).

Conciliació: Fer efectiu el dret a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral a les empreses, entre d’altres, amb les següents mesures: Ampliar i equipar els permisos de maternitat i paternitat fins a les 16 setmanes per cada progenitor. Quan els dos progenitors gaudeixin de forma coresponsable de totes les seves setmanes inicials, cada un d’ells disposarà d’un bonus de coresponsabilitat de 2 setmanes més, fins a un total de 36 setmanes entre tots dos; Facilitar a autònoms i empreses que els seus treballadors concilien; Bonificar el 100% de les cotitzacions empresarials durant una incapacitat temporal per causes relacionades amb l’embaràs o part i durant el gaudi dels permisos per maternitat i paternitat; Suport a les dones que es reincorporen a la feina després de la maternitat. Bonificant amb 100 euros / mes (1.200 euros / any) durant 2 anys les cotitzacions socials de les treballadores que es reincorporen al seu treball o siguin contractades en un altre després del seu permís de maternitat; Flexibilització de les reduccions de la jornada de treball per cura de fills o familiars per facilitar la conciliació (es podran acumular aquestes reduccions en jornades completes); Bonificació al 100% de les quotes dels treballadors contractats per cobrir la jornada reduïda; Bossa d’hores per assumptes propis per a tots els treballadors (qui vulgui podrà convertir els seus dies de vacances en el seu equivalent en hores per atendre assumptes propis); Fomentar el teletreball per afavorir la conciliació. Establir el dret de tots els treballadors amb responsabilitats familiars a la feina a distància sempre que la naturalesa de l’activitat i el treball ho permeti.

Creació de l’Oficina Nacional d’Adopcions per millorar i agilitzar els processos d’adopció, tant nacionals com internacionals, que centralitzarà la coordinació amb les CCAA i gestionarà una xarxa d’informació de menors que puguin ser adoptats per famílies en tot el territori nacional.

Llei d’Gestació Subrogada altruista i garantista perquè les dones que no poden concebre i les famílies LGTBI puguin complir el seu somni de formar una família. El model serà semblant al del Canadà i Regne Unit (garantirà els drets de totes les persones que intervenen en el procés, especialment els de les dones gestants i els dels menors nascuts mitjançant aquesta tècnica de reproducció assistida).

I en el segon punt de l’ apartat 2. Acabar amb la discriminació i la violència per construir una societat més justa.

 

ciudadanos2

Proposen:

Una Llei Orgànica d’Igualtat de Tracte i no Discriminació per transposar adequadament la normativa de la Unió Europea i oferir protecció a totes les víctimes de discriminación.

A banda tenen l’apartat IX “Liderar la España del S.XXI: más libertad, más igualdad, más modernidad” on tracten: pensions, tarjeta social, rendes mínimes, tercer sector social i voluntariat, dependencia, i igualtat i inclusió social de les persones amb discapacitat. 

 

 

R FRONT REPUBLICÁ 

 

Empaperar-cartell 13-1 

 

El Front Republicà no ha elaborat Programa per aquestes eleccions estatals 2019 a les que es presenta per primera vegada.

 

albano-dante-fachin-front-republica-240319

 

Candidats i candidates de Front Republicà

 

La coalició formada per Poble Lliure, Som Alternativa i Pirates, i liderada per Albano Dante Fachín sí que ha publicat un manifest fundacional amb tres objectius polítics principals: la defensa dels interessos populars, el dret d’autodeterminació i la lluita contra la repressió.

 

Manifest

Poble Lliure, Som Alternativa i Pirates de Catalunya, com a organitzacions republicanes, que tenen com a objectiu la defensa dels interessos populars, profundament compromeses en la lluita actual pel dret d’autodeterminació i contra la repressió, hem decidit articular una candidatura que permeti presentar batalla també en aquesta convocatòria d’eleccions.

Les tres organitzacions considerem que en el moment present tenim l’obligació de combatre públicament i arreu la situació d’opressió i abús que patim, i que cal bastir un front comú al 28A que no cedeixi davant de qualsevol xantatge i es comprometi fermament i clara a no donar suport a cap organització sense el compromís irrenunciable de defensar el dret d’autodeterminació i els drets socials.

La candidatura que construïm presentarà batalla a partir dels compromisos següents:

Defensarà la legitimitat democràtica de la lluita per la Independència i de la construcció d’una República catalana, sense caure en renúncies ni dilacions que pretenen portar el poble català cap al corral de l’autonomisme i la perpetuació del règim del 78.

El vot a aquesta candidatura serà un vot frontal contra el règim monàrquic espanyol i contra les seves pretensions de mantenir el seu domini despòtic sobre la nació catalana.

El vot a aquesta candidatura serà un vot que servirà per denunciar públicament i amb fermesa el caràcter autoritari de l’estat espanyol, que emmordassa la democràcia arreu; i farà del reconeixement del dret a l’autodeterminació, de la fi de la repressió i de la defensa dels drets socials i la igualtat, els elements centrals de la seva acció política.

En conseqüència:

La llista serà formada per persones representatives de l’esquerra rupturista i de la defensa dels interessos populars, que han donat mostres de valentia i d’integritat moral, per tal de garantir el compliment fins a les darreres conseqüències d’aquest compromís polític i de la denúncia permanent de la situació actual de repressió i d’ocupació.

Aquesta candidatura neix amb el compromís explícit de no votar cap força espanyola o catalana que no defensi explícitament el dret del poble català a l’autodeterminació, la llibertat dels presos i preses polítiques, i el retorn de les persones exiliades, la defensa dels drets socials i la derogació dels articles 155 i 135.

Es tracta, doncs, d’una opció útil i segura que no serà mai utilitzada per a donar suport a cap partit contrari als interessos del nostre poble.

 

Com es pot veure en el Manifest no es fa cap esment a les polítiques de gènere, al feminisme o a la República feminista (sembla que es doni per sobreentés). 

Però el mateix succeiex en l’apartat de:

Preguntes més freqüents

Primer de tot: per què feu documents tan llargs?

Per què us presenteu a les eleccions espanyoles?

No és millor abstenir-se en unes eleccions espanyoles?

Per què no us heu presentat junts amb els altres independentistes?

Però llavors, si en comptes de 2 hi ha 3 partits sobiranistes, què aporteu de positiu?

Tinc por que votar-vos sigui llençar el vot perquè no aconseguireu representació.

Voleu una República Catalana Independent?

Defenseu el mandat de l’1-O?

Esteu a favor de la desobediència civil?

Però si es fa un govern, votareu a tot que no?

Si heu de triar entre votar Pedro Sànchez o que vingui Vox, aguantareu el ‘pressing’?

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

També et pot interessar