La Fundació Enllaç parla de les necessitats i problemàtiques que tenen les persones grans LGBT al programa Para Todos La2, de TVE
Daniel Gabarró, expert en gènere i igualtat; i Paulina Blanco, representant de l’Associació Cristiana de Gais i Lesbianes de Catalunya, tots dos vinculats a la Fundació Enllaç, han pres part al debat del programa de televisió Para Todos La2, de TVE, al voltant de les persones grans homosexuals, bisexuals i transsexuals. També ha participat Josep M. Mesquida, treballador social de la Universitat de Barcelona (UB).
Aquest espai de La2, copresentat per la periodista Marta Cáceres i emès al desembre del 2012, plantejava la situació de gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals quan arriben a la tercera edat. Massa sovint aquestes persones han d’amagar la seva orientació i/o identitat sexual, donat que la gran majoria de centres geriàtrics no tenen cap mena de sensibilitat LGBT. Això implica que molts avis i àvies hagin de tornar a l’armari després d’haver viscut una vida de visibilitat en major o menor grau, segons les circumstàncies personals de cadascú. La realitat dels nostres dies és que les persones grans del col·lectiu LGBT no són visibles a les residències geriàtriques, i pitjor encara, sovint són ignorades i poc respectades.
El debat, il·lustrat amb testimonis reals i amb l’experiència vital de Paulina Blanco, va abocar també un seguit de propostes i necessitats per mirar de canviar aquesta situació gens favorable per a gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals de la tercera edat. Totes les persones participants van coincidir a assenyalar que la intervenció de l’Administració és crucial en aquest tema i que cal oferir formació adequada a les persones que treballen en centres geriàtrics per aconseguir que ningú no s’hi senti discriminat per cap motiu, tampoc per la seva orientació o identitat sexual.
Donar assistència
El gruix de l’activitat de la Fundació Enllaç se centra precisament en donar assistència a les persones del col·lectiu LGBT que formen part també del col·lectiu de la gent gran i que es troben en situació de dependència i/o vulnerabilitat. Ben sovint, aquestes persones pateixen una discriminació doble: d’una banda, pel fet de tenir una edat avançada; de l’altra, per ser gais, lesbianes, bisexuals o transsexuals. La solitud d’aquestes persones és generalment més forta que la de la resta, perquè en molts casos la família els dóna l’esquena per la seva orientació sexual i perquè pateixen discriminació social pel mateix motiu.
Els joves
Fent una ullada a la situació actual entre el col·lectiu de joves, Daniel Gabarró no dubta a afirmar que, tot i que els estudiants i les estudiants mostren la seva sexualitat d’una manera més oberta que anys enrere, continuen patint discriminació i falta de referents als centres d’ensenyament. A més de comprensió i respecte al si de la família, la joventut LGBT necessita també que el sistema educatiu i la societat en general els ofereixi referents amb els quals es puguin identificar de manera positiva. Algunes iniciatives pioneres com Diversidad Afectivo-Sexual y Coeducación ja treballen a l’Estat espanyol per oferir recursos a la comunitat educativa que contribueixen a la no discriminació per orientació sexual.
Podeu veure el programa sencer:
http://www.rtve.es/alacarta/videos/para-todos-la-2/para-todos-2-11-12-12/1608477/