Dimarts 19 març 2024

Dimarts 19 març 2024

Compartir

“El talent femení ja hi és però cal que sigui visible” diu Ma. Carme Bufí

Aquesta emprenadora i directiva, que ha participat en el programa “Fem.talent” de la Unió Europea, és la presidenta de l’empresa Euroquímica, situada a Dosrius, Maresme. 


La Unió Europea (UE) vol que les empreses tinguin entre un 40% i un 60% de conselleres l’any 2015. Un grup de 35 dones s’han preparat a través del programa europeu “Fem.talent”. La vicepresidenta de la Comissió Europea Viviane Reading n’ha presentat els resultats a Brussel·les.

eubufLes dades d’aquests programa europeu diuen que només un 13% de mitjana de dones són presents en els consells d’administració de les empreses europees. Per a la Comissió Europea cal que aquests òrgans empreserials tinguin una mirada femenina ja que els consells d’administració són els que tenen una visió a llarg termini sobre el món laboral.

A l’Estat espanyol la xifra és del 10’8% lluny dels objectius marcats per l’any 2015 a Europa. La mitjana nacional de les empreses que no tenen cap veu femenina en aquests òrgans de dirección està per sobre del 41%.


vivbu
Viviane Reding

L’augment de la presència femenina als consells d’administració és més persistent en les empreses subjectes a la llei d’igualtat Del 2007, és a dir, que compten amb més de 250 treballadors. Un 56’71% tenen almenys una dona al consell.

A l’espera de veure com s’implanta el tema de les quotes de dones el 2012 algunes dones que han participat en els projectes que la Generalitat ha impulsat sota el paraigües del programa “Fem.talent” en fan balanç. La majoria de les firmes espanyoles i catalanes acollides al projecte són petites i mitjanes empreses (PIMES).


carbu1
Carme Bufí i Planas. Foto de Tot.Maresme
Mª Carme Bufí i Planas, presidenta de l’empresa EUROQUÍMICA ha estat una de les dones que ha participat en el programa “Fem.talent”.

EUROQUÍMICA és una empresa nascuda a Mataró ara fa 50 anys que està actualmente situada a Dosrius. Es dedica a la recerca, desenvolupament i comercialització de pintures i revestiments especials per a resoldre problemes específics a les indústries. Pintures que protegeixen contra el foc, els àcids, l’abrasió i que no només tenen bon aspecte i estètica sinó resistència i durabilitat.

En aquesta empresa hi treballen unes 80 persones i els homes són majoria degut a les característiques de l’empresa.

  

Senyora Bufí com va ser que vostè va participar en aquest programa europeu?

 Vaig ser seleccionada arran d’unes conferències que vaig fer al TecnoCampus Mataró-Maresme donat que el programa buscaba la participación de dones en una certa posició directiva. El programa es va estructurar en 80 hores en les quals vam rebre formació en disciplines de govern corporatiu de les organitzacions empresarials, la llei d’igualtat, estrategia empresarial, finances, internacionalització i innovació.

El programa tenia per objectiu identificar dones preparades i potents per a desenvolupar tasques de conselleres a les empreses i també trobar empreses que es poguessin beneficiar dels consells d’aquestes dones expertes. 

Quines altres empreses hi van participar? 

El programa “Fem.talent” es va dirigir bàsicament a la xarxa de parcs científics i tecnològics de Catalunya (XPCAT), però també, a més d’ EUROQUÍMICA, hi van participar empreses de cosmética, informática, periodisme i serveis. Èrem 35 dones d’arreu de Catalunya. 

 

Com van treballar i des de quan? 

“Fem.talent” es va desenvolupar a l’Escola de Negocis d’Alta Direcció i Administració (EADA) des del setembre fins al desembre de l’any passat.

  

La Comissària Viviane Reding ha fet publiques algunes xifres com a conclusions, aquests dies que s’ha celebrat la Jornada Internacional de la dona treballadora. Quines conclusions n’ha tret vostè? 

Les que ja coneixíem des de fa temps. Primer que hi ha un munt de dones amb molt talent, molta formació i molta experiència, disposades a treballar el que faci falta per a créixer i fer créixer les empreses. I que el talent hi és però només manca visibilitat perquè la societat començi a saber-ho.

  

Què n’opina d’aquest tipus de programes i de les xifres fetes publiques per la senyora Reding? 

El programa pròpiament dit, no ha afegit gaire al bagatge empresarial de les dones que l’han seguit, ja que moltes d’elles ja desenvolupen tasques directives en el món professional. Però en canvi ha posat el tema a sobre la taula, l’ha fet palès als mitjans de comunicació, que és en definitiva el que fa falta.

 Les xifres són força exactes. Nomes un 13% de dones en consells d’administració a Europa, tot i que França ha imposat un seriós sistema de quotes, i un petit 3% de dones en posicions executives, són valors que cal clarament superar.

  

Creu que programes com aquest ajuden les dones a trencar el sostre de vidre que no deixa fer evident el seu talent? 

El fet que el Parlament europeu tingui com a objectiu incrementar la presencia de dones als governs corporatius de les empreses, i assigni fons per a programes com aquest – projecte subvencionat pel SOC i el Fons Social Europeu, d’acord amb el programa d’ajuts a Projectes Innovadors, regulat per l’Ordre TRE/293/2010 és un signe clar que aquest factor ha estat estudiat i definit com a molt important per a la millora estratègica a les empreses, i per tant, a les economies europees.

 

Què caldria fer per eradicar la lacra de la violencia masclista, per un cantó, les desigualtats de sous i de representatitiviat en el món del treball?  

La paraula clau és formació, formació. Formació igualitària. En el primer tema, els homes han de perdre la por, que es la que els impel·leix a descarregar la seva frustració sobre les dones que tenen a prop, i a les que veuen com a una amenaça. Amb més formació hi  haurà més qualitat intel·lectual, i sense por es podrà construir un món en el qual sense diferències, aporti cadascú el millor que té en cada societat, familiar, mercantil, publica i social.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Periodista y escritora

Canvieu de gènere o sexe amb un clic

    OPINIÓ Està vostè cansat del seu gènere? Li agradaria nomenar-se d’una altra manera?...

Txell Feixas, Premi Nacional de Periodisme i Mitjans de Comunicació

Txell Feixas, periodista col·legiada, guanya el guardó de la Generalitat de Catalunya pel seu rigor,...
lledo

Quina tempesta! ‘La semilla de la bruja de Margaret Atwood’

    OPINIÓ Per commemorar els quatre-cents anys de la mort de Shakespeare, The Hogarth...