Consellera Tània Verge, president Pere Aragonés i secretària igualtat Montse Pineda. Foto: govern.cat. Autor: Jordi Bedmar
El Govern ha presentat el Protocol d’actuació davant dels feminicidis, que millora la coordinació institucional i identifica situacions revictimitzants i de violència institucional en els processos de denúncia.
A l’acte de presentació hi han intervingut la consellera d’Igualtat i Feminismes Tània Verge, el president Pere Aragonés i la secretària de feminismes Montse Pineda.
El Protocol ha estat elaborat pel Grup d’anàlisi dels Feminicidis liderat pel Departament d’Igualtat i Feminismes i hi han col·laborat: Departament de Justícia, Departament d’Interior, Departament de Salut, Departament d’Educació i Departament de Drets Socials.
En la reunió de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha expressat el compromís del Govern que “aquesta sigui una legislatura en què hi hagi passes endavant fermes i definitives per començar a desterrar el patriarcat de la nostra societat i les violències masclistes” i ha afegit: “tenim com a Govern el clar compromís de posar al centre de l’acció política l’eradicació de totes les desigualtats, les discriminacions i les violències i així ho recollim en el Pla de Govern d’aquesta legislatura”. Ha explicat també que s’hi destinarà més recursos que mai i ha destacat que el Govern de la Generalitat compti per primera vegada amb la conselleria d’Igualtat i Feminismes, que es la que coordina totes les polítiques públiques contra les violències masclistes.
La consellera d’Igualtat i Feminismes Tània Verge ha afirmat que “avui som aquí per fer front a la vulneració sistemàtica, estructural i normalitzada dels drets humans de les dones que sustenta el patriarcat”. També ha dit que d’ençà el 2012, a Catalunya hi ha hagut 99 feminicidis; 11 feminicidis en el que portem d’any, “i aquesta només és la punta de l’icerberg”.
Protocol davant dels feminicidis
La conselleria d’Igualtat i Feminismes ha presentat el nou Protocol d’actuació davant dels feminicidis, els vinculats i/o les seves temptatives a l’àmbit territorial de Catalunya. Vol millorar la coordinació institucional dels serveis implicats en la intervenció i també identificar situacions revictimitzants i de violència institucional que puguin patir les víctimes i supervivents. Així Verge ha explicat: “No són les dones les que han de recórrer incansablement els circuits institucionals per obtenir una resposta integral, sinó que els poders públics han de respondre de manera àgil i eficaç a les necessitats de les dones i garantir els seus drets”. D’acorda a la llei 17/2020 s’ha de situar la dona en el centre i les necessitats i prioritats que pugui expressar..
Aquest Protocol tindrà caràcter complementari amb els dels ajuntaments i/o comarques que ja tenen protocols propis, i que haurà d’integrar-se a les recomanacions i l’abast conceptual i operatiu per garantir l’accés a la prevenció, protecció, intervenció, recuperació i reparació integral.
Un altre punt a destacar és que la comunicació institucional dels feminicidis, es farà respectant les recomanacions periodístiques sobre com informar de les violències masclistes. Així mateix, es vetllarà per a que els mitjans de comunicació, d’àmbit nacional i local, tractin aquestes informacions seguint les recomanacions establertes en totes les possibles situacions vinculades a les violències masclistes.