Dijous 07 novembre 2024

Dijous 07 novembre 2024

Compartir

Pròleg, més que una llibreria feminista

Amb 28 anys de funcionament, Pròleg, la primera llibreria de temàtica exclusivament feminista de Barcelona, segueix plantant cara a un mercat advers. Més que una llibreria, és un compromís de llarg recorregut passat i futur amb les dones.

 

Àngels Grases i Núria Monrós són les gestores de Pròleg i afirmen que es tracta d’un projecte al qual s’hi van sumar altres dones que fan possible que es mantingui en peu aquesta llibreria, fundada el maig de 1991, després de la quarta Fira Internacional del Llibre Feminista realitzat a Barcelona.

La Independent va parlar amb les seves fundadores i va entrevistar a Àngels Grases. Les dues van assegurar que no es tracta només d’oferir literatura escrita per dones, sinó que cal afegir-hi el compromís amb una lluita i reivindicació de drets.

Pròleg és una llibreria que ha sobreviscut a les amenaces de la nova tecnologia en el mercat editorial, a la manca de recursos i a la diversificació del pensament polític i lluita feminista, així com a tants altres aspectes que sovint planen sobre l’emprenedoria.

La necessitat de nodrir l’activisme feminista perquè obtingui els drets que reclama és una convicció que ha mantingut a aquesta llibreria, la qual, ara per ara, és un punt de referència a Catalunya i l’Estat Espanyol en la difusió d’escriptura feta per dones.

Per l’entrevistada, Pròleg és un desafiament continu que, tant ella com Monrós, no dubten en seguir assumint. Continuen amb els seus programes pioners de tallers literaris, una agenda anual de programació variada ajustada al moment i amb dones que estan sorgint en el panorama literari, que en conjunt representa una gran aportació al coneixement i a la discussió feminista.

 

Pròleg. Angel Garses

Àngels Grases a Pròleg.

 

Tot i les diverses dificultats que han planat i recauen sobre el projecte que representa Pròleg, què les motiva a continuar?

Nosaltres estem convençudes que cobrim un espai polític de dones. Som la llibreria feminista i el moviment és el nostre principal suport. Aquest espai és més que una llibreria, és un espai polític i independent, perquè fem política de dones. Hi ha hagut moments en què hem sobreviscut precàriament i per això ens hem vist obligades a fer ajustos per tal de continuar oferint un servei, perquè el considerem necessari en aquest camí.

 

Simultàniament a la venda i promoció de la literatura feta per dones, quin altre tipus d’activitats realitzen?

Sí, fem altres activitats. Vam ser pioneres dels tallers de literatura, la nostra agenda consta de seminaris, debats, converses; ara cada vegada menys perquè moltes llibreries, centres cívics, ajuntaments, biblioteques, també ho estan fent.

Nosaltres ens hem quedat amb les activitats que ens funcionen com la tertúlia literària amb dones i per a dones. Tot i que la participació està oberta al masculí, la nostra base i criteri són les dones. És una activitat que ja té 22 anys de trajectòria i amb bons resultats. Està recolzada netament per les dones, que la creuen imperiosa, perquè subvenció no n’hem tingut. És un esforç difícil que val la pena i ens omple de satisfacció.

 

Quin és l’estil de literatura o l’autora que més demanda té?

El que més demanen les nostres usuàries és l’assaig, la novel·la, la poesia; però, és l’assaig, per raons òbvies, el que més demanda té. Podem dir que tenim un fons que no tenen altres llibreries, això ens posa a l’avantguarda.

 

Quin és el criteri que tenen per triar el llibre que apareix en els prestatges de Pròleg?

Sobretot, que no sigui masclista i que tingui un rigor històric de veritat. Coneixem a les autores, a les editorials, ara ja tenim experiència i podem dir què volem i què no és convenient, la trajectòria ja ens ha donat un grau de coneixement molt important.

Continuem venent a les clàssiques com Virginia Wolf, Simone de Beauvoir, Betty Friedman i, ara, les contemporànies que en són moltes. Afortunadament, avui s’està escrivint molt bona literatura feminista i ara hi ha per escollir. Fa uns quants anys, quan vam començar, no hi havia cap llibre de violència de gènere, ara ja tenim diversos prestatges amb literatura sobre violència de gènere i altres temes que fa uns anys eren impensables dins de la temàtica feminista.

 

Si arriba algú i diu que mai ha llegit sobre feminisme i vol introduir-se en el tema de violència de gènere, amb quina text es podria introduir en la temàtica?

Si, és clar. Ja podem dir, comença amb aquest, després llegeixes aquest i després aquest; a part del nostre ofici de ser llibreteres ja tenim una especialitat i és la que ens ha permès romandre en el mercat.

És un compromís amb el tema, amb la lluita. Des que vam obrir aquí a Barcelona han tancat moltes llibreries, però eren llibreries de temàtica general, crec que a part que ens apassiona la nostra feina, ens ha aguantat el que som especialistes en el tema de gènere.

Tot i que n’hi ha moltes que inclouen la literatura feminista, no la tenen com a especialitat, això fa la diferència i que aguantem; encara que totes les llibreries incloguin alguns títols de literatura femenina, no ho fan com una especialitat, la qual cosa ens permet estar a l’avantguarda del tema.

Per exemple, el llibre “Feminisme per a principiants” de Núria Varela, ja el tenen a totes les llibreries, però abans Pròleg era en l’única on el trobaves. Aquesta és la dinàmica del mercat, és el nostre engranatge i això ens ha permès ser especialistes en la matèria.

 

Fa uns anys el tema feminista no formava part de l’agenda política, ara per als governs és un tema no només obligat, sinó que suma en els seus propòsits polítics, això els ha permès apuntalar el projecte?

Sí, és clar. Ara el tema és obligat a l’agenda dels governs; però, semblen tenir por a l’avanç del tema feminista, que de vegades es converteix en una amenaça perquè veuen la seva preeminència i el miren amb cert desdeny, potser amb l’ànim de llevar-li força, de no assumir el compromís o evitar la seva evolució, però a nosaltres aquest aspecte ens beneficia i és part de l’estímul que ens mou cada dia.

 

Com aconsegueixen portar literatura escrita per dones d’arreu del món?

Si les autores editen a Espanya, és fantàstic; però si no són publicades aquí lamentem no tenir-les en la nostra llibreria perquè no tenim contacte directe amb distribuïdores, per costos ens és impossible. Encara que sabem que hi ha autores molt bones d’altres països, si no tenen una bona distribuïdora, un bon contacte o un bon agent literari, lamentem no poder tenir-les, només podem tenir les que són editades per les editorials espanyoles.

 

Llibreria Proleg2 Llibreria Proleg3

Pròleg és un espai construït amb el sentit i la sensibilitat feminista. Una llibreria ubicada a un dels carrers més autèntiques de Barcelona, al carrer de Sant Pere Més Alt, a només dos carrers del Palau de la Música i amb un ambient que inspira i motiva.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Badia del Vallès diu prou a la violència de gènere a través de les i dels més joves

Badia del Vallès va commemorar la Diada Internacional per a l’Eliminació de la Violència...

Sanitàries davant la Pandèmia: entrevista a Rosa Coll Jordà

Sèrie d’entrevistes Avui 25 de febrer, quan fa un any just del primer cas...

Estat Espanyol: Associacions d’afectades per endometriosi porten les seves reclamacions al Congrés / La Independent / Notícies gènere

L’associació d’afectades per endometriosi de la Comunitat de Madrid (ENDOMadrid) en col·laboració amb el Grup...