Dimarts 12 de juny es van presentar públicament al Pati Maning de Barcelona les Recomanacions per a informar sobre les agressions sexuals als mitjans de comunicació.
L’acte va comptar amb la participació de Laura Pérez Castaño, Regidora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Violeta García, psicòloga d’AADAS (Associació d’Atenció a Dones Agredides Sexualment), Guillem Sánchez, periodista d’ El Periodico, Ana Sánchez, psicòloga i Isabel Muntané, periodista d’Almena Feminista i codirectora del Màster Gènere i Comunicació de la UAB. És la primera vegada que dones que han patit agressions sexuals i periodistes treballen juntes per aconseguir un objectiu ambiciós de caràcter social: transformar els discursos dels mitjans de comunicació per tal d’aconseguir el canvi de l’imaginari social d’aquestes greus violències masclistes. Segons Isabel Muntané, “volem un periodisme que contribueixi a construir una societat lliure de violències sexuals i els hi atorgui la dimensió social i política que tenen”.
Segons Laura Pérez, “aquesta és una eina molt positiva, ja que contribueix a crear imaginaris en positiu vers les dones en contraposició a l’anomenada cultura de la violació”. “Per a aconseguir la transformació social, és molt necessari el canvi en la mirada dels mitjans de comunicació i per això aquest tipus de treball conjunt amb mitjans és imprescindible”, va afegir la Regidora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, administració que està treballant activament en la lluita contra les agressions sexistes.
Les recomanacions volen ser una eina pràctica que explica què cal fer i com fer-ho quan es tracten informacions sobre agressions sexuals als mitjans i s’organitzen en tres àmbits diferenciats que s’interrelacionen i incideixen de forma transversal: Com informar sobre les dones, Com informar els agressors i les agressions sexuals i Llenguatge fotogràfic i audiovisual.
Aquestes recomanacions han estat la culminació d’un treball de recerca, “Dones valentes”, dut a terme durant dos anys per Isabel Muntané i Violeta García, amb la participació de 20 dones que han patit agressions sexuals i que es troben en diferents moments del seu procés de recuperació. Amb elles s’ha treballat, de forma individual i d’ enfocament de grup, els discursos d’informacions sobre diferents tipus d’agressions sexuals apareguts a quatre diaris d’àmbit de Catalunya (El Periódico, el PuntAvui, l’Ara, el País i La Vanguardia).
També s’ha fet un treball conjunt amb les dones i 11 periodistes de diferents mitjans catalans. I s’ha comptat amb la col.laboració d’un comitè d’expertes format per: Anna Celma, periodista; Montse Pineda, activista; Carla Vall, jurista; i Júlia Vega, psicòloga.
El treball s’ha realitzat gràcies al suport econòmic de l’Ajuntament de Barcelona i a la col.lalboració de les entitats Almena Cooperativa Feminista, AADAS, Fundació Surt i Creación Positiva.