Divendres 21 juny 2024

Divendres 21 juny 2024

Compartir

Primeres recomanacions per informar sobre les agressions sexuals als mitjans

 

Dimarts 12 de juny es van presentar públicament al Pati Maning de Barcelona les Recomanacions per a informar sobre les agressions sexuals als mitjans de comunicació.

L’acte va comptar amb la participació de Laura Pérez Castaño, Regidora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Violeta García, psicòloga d’AADAS (Associació d’Atenció a Dones Agredides Sexualment), Guillem Sánchez, periodista d’ El Periodico, Ana Sánchez, psicòloga i Isabel Muntané, periodista d’Almena Feminista i codirectora del Màster Gènere i Comunicació de la UAB. És la primera vegada que dones que han patit agressions sexuals i periodistes treballen juntes per aconseguir un objectiu ambiciós de caràcter social: transformar els discursos dels mitjans de comunicació per tal d’aconseguir el canvi de l’imaginari social d’aquestes greus violències masclistes. Segons Isabel Muntané, “volem un periodisme que contribueixi a construir una societat lliure de violències sexuals i els hi atorgui la dimensió social i política que tenen”.

Segons Laura Pérez, “aquesta és una eina molt positiva, ja que contribueix a crear imaginaris en positiu vers les dones en contraposició a l’anomenada cultura de la violació”. “Per a aconseguir la transformació social, és molt necessari el canvi en la mirada dels mitjans de comunicació i per això aquest tipus de treball conjunt amb mitjans és imprescindible”, va afegir la Regidora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, administració que està treballant activament en la lluita contra les agressions sexistes.

 

 

donesvalentes 0618

 

 

Les recomanacions volen ser una eina pràctica que explica què cal fer i com fer-ho quan es tracten informacions sobre agressions sexuals als mitjans i s’organitzen en tres àmbits diferenciats que s’interrelacionen i incideixen de forma transversal: Com informar sobre les dones, Com informar els agressors i les agressions sexuals i Llenguatge fotogràfic i audiovisual.

Aquestes recomanacions han estat la culminació d’un treball de recerca, “Dones valentes”, dut a terme durant dos anys per Isabel Muntané i Violeta García, amb la participació de 20 dones que han patit agressions sexuals i que es troben en diferents moments del seu procés de recuperació. Amb elles s’ha treballat, de forma individual i d’ enfocament de grup, els discursos d’informacions sobre diferents tipus d’agressions sexuals apareguts a quatre diaris d’àmbit de Catalunya (El Periódico, el PuntAvui, l’Ara, el País i La Vanguardia).

També s’ha fet un treball conjunt amb les dones i 11 periodistes de diferents mitjans catalans. I s’ha comptat amb la col.laboració d’un comitè d’expertes format per: Anna Celma, periodista;  Montse Pineda, activista; Carla Vall, jurista; i Júlia Vega, psicòloga.

El treball s’ha realitzat gràcies al suport econòmic de l’Ajuntament de Barcelona i a la col.lalboració de les entitats Almena Cooperativa Feminista, AADAS, Fundació Surt i Creación Positiva.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Falten 42 dones quan conclou la visita del Papa

Finalment el Papa Francesc, ahir 17 de febrer, feu una crida contra la violència...

Presentació del llibre “Mujeres de Roma. Heroísmo, intrigas y pasiones”

Gràcies a tot el públic per venir, a Lola Samper per cedir el seu...

El paper de les dones lesbianes i la seva invisibilitat històrica

Si les lesbianes existeixen des que el món és món, com és que no han...