Diumenge 05 gener 2025

Diumenge 05 gener 2025

Les dones com a agents actives de pau

 

Marta Macias. Foto @ ACCD

Entrevista a Marta Macias, directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament

“La resolució 1325 de Nacions Unides vol acabar amb les situacions de guerra i destacar el paper de les dones com a actors de pau”

El 31 d’octubre de l’any 2000 el Consell de Seguretat de les Nacions Unides va aprovar la Resolució 1325 on, per primera vegada, es reconeix l’impacte dels conflictes armats sobre les dones i la importància de la seva participació en els processos de pau. Amb motiu dels 15 anys de l’aplicació d’aquesta resolució i coincidint amb la cimera de les Nacions Unides que se celebra aquest octubre a Nova York, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha posat en marxa la campanya de sensibilització “#DONAVEU1325”

La campanya dóna a conèixer la Resolució 1325, que posa de manifest la importància de crear una agenda internacional pública sobre dones, pau i seguretat; i promou les dones com a agents actius de pau, amb veu i agenda pròpies, i no només com a víctimes.

Tot i que durant aquests 15 anys s’han fet avenços, la reiterada vulneració dels drets humans de les dones i les nenes en situacions de violència i conflicte armat requereix l’acció de tota la comunitat internacional, així com l’aplicació de mesures específiques de protecció, en compliment i aplicació de les lleis i acords internacionals.

N’hem parlat amb la directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Marta Macias.

 

donaveu2

 

Com ens explicaria el sentit i la necessitat de la resolució 1325?

És el reconeixement de com els conflictes afecten a les dones de forma diferent que als homes. És l’últim bastió que quedava de Nacions Unides, on el gènere no s’havia trencat. Té molta importància perquè per primera vegada es parla d’una agenda internacional de dones, pau i seguretat. I a partir d’aquí s’avança en visibilitzar en quines condicions les dones i les nenes pateixen els conflictes armats. Posar el focus d’atenció aquí.

També demana que les dones participin i estiguin els espais de presa de decisió per tal de formar part de la resolució dels conflictes. No només tractar-les com a víctimes, que ho són, sinó com a actors actius que han de ser a les taules de negociacions.

 

S’ha fet una web per difondre la campanya. Què hi trobem?

Hi recollim el testimoni de quatre dones lidereses, lluitadores, valentes, de Guatemala, la República Democràtica del Congo, Colòmbia i Bòsnia. Cada una d’elles té una història de vida per explicar. La recollim. I també les seves denúncies.

Ens serveix per explicar allò que està passant actualment pel que fa als abusos i violacions com a armes de guerra, no només el que va passar temps enrere. Ja sigui a Colòmbia, la República Democràtica del Congo o on sigui.

 

 donaveu-guatemala   donaveu-congo

 

 

donaveu-colombia    donaveu-bosnia

 

 

S’hi pot col·laborar?

Sí. Demanem que tothom si sumi mitjançant missatges de whatsapp, selfies,… amb el hastag #DONAVEU1325

 

 Hi ha més iniciatives?

Sí, el 3 de novembre farem una jornada juntament amb l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) per valorar la nova resolució de Nacions Unides, la 2242, que crea una comissió d’experts perquè valori com s’està aplicant la 1325, demana més pressupost i que pretén que no es dilueixi el seu sentit primari, com a resolució clarament feminista i antimilitarista.

La resolució 1325 de Nacions Unides vol acabar amb les situacions de guerra i ressaltar el paper de les dones per arribar a una pau permanent. Té molt pocs fons però s’ha d’aplicar. No es tracta de posar dones als exèrcits sinó que els exèrcits siguin cada cop menys importants i acabin desapareixent.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Fer-se gran o “El declive”

El declive és una hora de recorregut intens i realista a través de les...

Mercè Conesa: “La feminitat és una gran oportunitat per a la societat, també pels homes”

Mercè Conesa. És inquieta, no para de gesticular i s’escolta quan parla. Mercè Conesa és,...

Boom literari de les escriptores iberoamericanes

A la taula rodona* sobre “el boom literari de les escriptores iberoamericanes”, que es...