La organització Mujeres Pa’lante (que avui rebrà el premi FRANCESC CANDELL), amb el suport de l’antropòloga Tanja Wol, realitza un documental per tal de relatar la situació que viuen les dones en processos migratoris en el context de l’actual crisi econòmica.
Per tal de fer possible aquest documental, s’ha engegat una campanya de microfinançament a través de la plataforma Verkami. A hores d’ara, el projecte ja ha llevat ancores, i les càmeres han començat a rodar. Davant de l’objectiu, la vida de dues lluitadores que segueixen remant per canviar la realitat en què viuen, que segueixen lluitant per poder somriure, que segueixen batallant per assolir el seu somni: tocar terra ferma.
En el documental es relata la història de dues dones que han migrat a Catalunya en circumstàncies diferents i que han format part del projecte ”Mujeres Pa’lante”. A través d’aquestes històries de vida indaguen en les motivacions que les llançaren a creuar oceans, així com en les raons per a continuar vivint fora del seu país; relatarem l’experiència que han tingut amb la discriminació, la xenofòbia social i la precarietat laboral, entre altres reptes que afronten diàriament les dones migrades en el context social actual.
L’objectiu no és mostrar aquestes dones com a víctimes, sinó com persones que lluiten per una vida digna a pesar dels desafiaments que es troben com a dones i com a immigrants en una societat que, avui més que mai, es torna xenòfoba i conservadora.
Des de Mujeres Pa’lante creuen que aquest documental les ajudarà en la tasca de visibilitzar la situació actual de més dones en processos migratoris a Catalunya i que l’aprofitarem per a impulsar accions concretes d’incidència, ja que la crisi té cara de dona, i a una dona migrant li afecta d’especial manera. Volen poder mostrar què està passant amb aquestes treballadores invisibles, donar veu als seus sentiments, a les seves propostes i reivindicacions. El títol del documental s’escollirà entre les persones que recolzin el projecte conjuntament amb les protagonistes del procés.