La directora colombiana Marcela Aguilar ha estat la cineasta escollida com a invitada especial de la XXI Festival de Cinema Colombià a Barcelona, La Diàspora. El Festival que se celbra del 16 al 26 d’octubre.
Aquest Festival ha crescut moltíssim des dels 11 anys que fa que es celebra. Hi haurà projeccions en 6 espais diferents: als Cinemes Girona, Casa Amèrica Catalunya, FNAC El Triangle, SGAE, i Centre Cívic Pati Llimona. La Diàspora ja és un referent i es consolida definitivament en aquesta edició com a Festival de Cinema Colombià de Barcelona. (Mireu Programació i calendari)
Marcela Aguilar, la directora de CineSud hi serà present el dilluns 20 d’octubre, al Pati Llimona, a partir de les 7 de la tarda. En aquest centre cìvic es projectaran dos documentals que CineSud Colòmbia ha programat especialment per al Festival.
Una directora sense por al narcotràfic
Sandra Campos, directora del festival destaca la presència d’Aguilar al Festival: “En aquesta edició voliem enfortir la presentació dels documentals, i per això van escollir a Marcela. Es una directora d’alt nivell, lluitadora i amb molt d’encorajament. A Colòmbia dirigeix el projecte, Cinesud, i no té por de denunciar tot el que sigui necesssari”. Al festival presentarà dues projeccions que es podran veure al Pati Llimona. La Hortúa, un documental que tracta sobre un hospital tancat i abandonat pel govern colombià. I un altre film sobre les consequències del narcotrafic a Colòmbia. “Tule Kuna: Cantamos para no morir”. Separats pel conflicte armat i amenaçats per poderosos interessos sobre el Tapón de Darién, a la frontera entre Colòmbia i Panamà, la comunitat Tule Kuna vol mantenir-se en unitat i defensant la seva cultura, les seves úniques armes són els seus cants ancestrals. El documental colombià acompanya el retorn dels pobles Kuna del Panamà als seus territoris ancestrals, a Colòmbia, quatre anys després de l’assassinat d’indis el 2003.
El tema central d’aquesta 11a edició és el paper que exerceix la societat civil colombiana en la construcció de la Pau a Colòmbia, avui més a prop que mai des que es va iniciar el procés de diàleg a l’Havana (Cuba) a finals del 2012. El festival pretén mostrar la seva especial admiració per la societat colombiana, abocada al gran repte històric de construir una convivència pacífica per les vies democràtiques i de la participació ciutadana.També destaca les projeccions del dilluns 20, a les 18 horas, a Casa America Catalunya. S’hi veuran una selecció de documentals de la TV Canal Capital de Colombia. I el dissabte 18 a les 20 hores als Cinemes Girona també hi haurà una película molt interesant:“Lo azul del Cielo”.
La 11a Diàspora: Festival de Cinema Colombià de Barcelona està constituït per una selecció d’un total de 36 pel·lícules, oferint la projecció de 8 llargmetratges de ficció, 6 llargmetratges documentals, 12 curtmetratges documentals, i 10 curtmetratges de ficció. I compta amb la celebració d’una Master class a càrrec del convidat d’honor d’enguany, el cineasta colombià Luis Ospina.
El Festival té les següents categories i premis: Secció Oficial Llargmetratge Ficció; Premi del jurat a la Millor Pel·lícula Llargmetratg; Premi del públic a la Millor Pel·lícula Llargmetratg: Secció Oficial Documental; Premi Imago al millor Documental Social.
El Festival de cinema colombià de Barcelona agraeix especialment la implicació de la Filmoteca de Catalunya, de l’Asociación Alados (organitzadora de la Mostra Internacional de Documentals a Colòmbia), i de CineSud (plataforma de difusió de pel·lícules iberoamericanes) per tot el suport ofert pel que fa a la programació documental. També agraeix la impliacación del Màster en Documental Creatiu de la Universitat Autònoma de Barcelona, per mitjà del qual es celebra la Master Class que ofereix el festival, a càrrec de Luis Ospina.
+info a la Web del Festival