La poetessa nord-americana Louise Glück ha estat guardonada amb el Premi Nobel de Literatura 2020, segons ha anunciat l’Acadèmia Sueca.
Mats Malm, secretari permanent de l’Acadèmia, va donar la notícia i va destacar un dels motius del jurat: «la seva inconfusible veu poètica que a través d’una bellesa austera fa universal la vida individual».
Louise Glück, va néixer el 1943 a Nova York, va créixer a Long Island i viu a Cambridge (Massachusetts). Es va llicenciar el 1961 per la George W. Hewlett High School a la ciutat de Hewlett, Nova York. Posteriorment va assistir al Sarah Lawrence College a Yonkers (estat de Nova York), i a la Universitat de Columbia.
Desenvolupa activitats de docència al departament de llengua anglesa del Williams College a Williamstown, Massachusetts i, paral·lelament, imparteix classes a la Universitat de Yale. Les seves obres, que ha publicat en dotze col·leccions i alguns volums d’assajos sobre poesia, “es caracteritzen per un esforç per la claredat”, segons l’Acadèmia Sueca.
«En els seus poemes, el jo escolta el que queda dels seus somnis i il·lusions, i ningú pot ser més dur que ella per afrontar les il·lusions del jo», va afegir el jurat. Els seus temes són la infància i la vida familiar, l’estreta relació amb pares i germans a través dels quals busca l’universal, per al que s’inspira en els mites i motius clàssics, presents en la majoria de les seves obres.
La poeta, en la curta conversa telefònica que va mantenir amb el representant de l’Acadèmia Sueca que li va anunciar el Nobel, i responent a una de les seves preguntes va dir: «Els meus llibres són molt diferents entre si. El que sí suggeriria és que no llegissin el meu primer llibre, tret que vulguin sentir menyspreu. Però tot el que va venir després és interessant. M’agrada la meva obra més recent. Diria que ‘Avern’ és bo per començar, o el meu últim llibre, “Faithful and Virtuous Night”.
Premis i guardons
Va obtenir el Premi de l’Acadèmia Americana de Poetes per ‘Firstborn’ (El Primogènit); ha rebut també el National Book Critics Circle Award per ‘Triumph of Achilles’ (El triomf d’Aquil·les), i el Premi Nacional de Poesia Rebekah Johnson Bobbit per ‘Ararat’ (1990).
El 1993, va guanyar el Premi Pulitzer de poesia pel seu poemari ‘The Wild Iris’ (L’iris salvatge), per aquest poemari també se li va concedir el Premi William Carlos Williams de la Poetry Society of America.
També ha publicat un recull d’assajos, ‘Proofs and Theories: Essays on Poetry’ (1994), va rebre del PEN Club Internacional el Premi Martha Albrand de literatura de no ficció.
Va ser guardonada amb el Premi de Poesia The New Yorker, per ‘Vita Nova’ (1999), i el 2001 la Universitat de Yale va concedir a Louise Glück seu premi de poesia Bollingen Prize, que atorga de forma biennal a un poeta destacat per la seva obra .
El 2003-2004 se la va nomenar Poeta Laureada d’ Estats Units; el 2015 va obtenir la Medalla Nacional d’Humanitats, i el 2020 va rebre el Premi Tranströmer.
Entre d’altres guardons i honors s’inclouen el Lannan Literary Award, el Sara Teasdale Memorial Prize, la Medalla al Mèrit del MIT, el Premi Wallace-Stevens, i diferents ajudes i beques a la creació d’institucions com la Guggenheim i la Rockefeller.
La seva obra
Louise Glück és autora d’onze llibres de poesia, entre els quals s’inclou, a més de tots els premiats, ‘The House on Marshland’ (1975), ‘The Garden’ (1976), ‘Descendente Figuri’ (1980), ‘Meadowlands ‘(1997),’ The seven ages ‘(2001),’ Averno ‘(2006) i’ Faithful and Virtuous Night ‘(2014).
‘The First Four Books of Poems’ (1995) és un recull de la seva poesia primerenca.
L’editorial Sarabande Books va publicar en format de butxaca un nou poemari constituït per sis parts, titulat ‘October’.
Amb llibres com ‘El triomf d’Aquil·les’ (1985) o ‘Ararat’ (1990), Louise Glück ha trobat una àmplia audiència dins i fora dels Estats Units. ‘Avern’ (2006) és, en opinió de l’Acadèmia Sueca, «una col·lecció magistral, una interpretació visionària de el mite de la davallada de Persèfone a l’infern en la captivitat d’Hades, el déu de la mort».
Louise Glück va fer el seu debut el 1968 amb ‘Firstborn’, i aviat se la va considerar com una de les poetes més destacades en la literatura contemporània nord-americana.
La seva obra té precisió tècnica, sensibilitat i comprensió de la seva poesia sobre la solitud, les relacions familiars, el divorci i la mort. Els seus primers llibres presenten personatges que lluiten amb les seqüeles de relacions amoroses trencades, trobades familiars indesitjables i desesperació existencial.
*Pàgina d’origen de les imatges:
Letralia (la foto de Quan és mes gran)
Wikipedia (foto de jove)
portades llibres