Anna Boyé, presenta el seu documental sobre el matriarcat de l’illa de Sumatra, el dijous 25, a la casa Golferichs de Barcelona.
El documental s’inicia amb aquesta frase: “Hi ha un lloc al món on només les dones hereten les terres…”.
A l’oest de la illa hi viu el poble Minangkabau, una comunitat matriarcal de més de quatre milions de persones, on les tradicions ancestrals -denominades Adat- situen a la mare al centre de la societat. Allí les dones hereten la casa, la terra i els béns de la família, que passen de mares a filles. El llinatge el transmeten elles i el consens o acord mutu entre home i dona és la base que sustenta la vida. En mig de la societat musulmana que predomina a Indonesia, destaca aquesta comunitat també musulmana, on les dones tenen a la natura como a mestra i guia per a dirigir el seu entorn.
Així explica Boyé la seva feina: “Viatjant i estudiant la diversitat de cultures i de religions em vaig adonar de les discriminacions que pateix la dona i em vaig preguntar si hi havia llocs on la dona tingués un paper rellevant. I sí, n’hi ha. Així va néixer Matriarcats, un projecte etnogràfic, fotogràfic i pedagògic per descobrir l’essència de les societats matriarcals”.
Anna Boyé, fotoperiodista i antropòloga porta molts anys investigant sobre diferents matriarcats. Ha conegut la societat Bijagó (a Guinea Bissau), Mosuo (a la Xina ), les dones de Juchitán (a Mèxic), i Quero i Huilloc ( al Perú).
Ara, el 25 de maig, a les 19h, estrenarà el documental “Las herederas” i el llibre que ha escrit sobre aquest matriarcat. La presentació i projecció tindran lloc a la Casa Golferichs*.
D’altra banda, Boye també informarà del viatge que organitza del 8 al 22 de juliol, per visitar la comunitat dels Minangkabau, un viatge antropològic per a compartir i viure des de dins una altra manera d’organització social i gaudir de la seva hospitalitat.
Podeu veure el tràiler del documental.
(*) l’Espai de Fotografia Català Roca, a la Casa Golferichs. Gran Via de les Corts Catalanes, 491