Divendres 08 novembre 2024

Divendres 08 novembre 2024

Compartir

La XIDPIC.CAT al Comité Executiu de GAMAG

Colleen Lowe Morna, presidenta GAMAG, i Teresa Carreras de la Xidpic.cat

Ginebra, 11 de desembre 2015

Amb la XIDPIC.CAT al Comité Executiu, neix amb força una xarxa europea formada per periodistes, investigadores, associacions i ongs que ha estat admesa a GAMAG, la Aliança Mundial de Mitjans de Comunicació i Gènere per treballar per la igualtat en els mitjans, impulsada por la UNESCO.

La primera assemblea general d’aquesta Aliança ha acabat, a Ginebra, després d’una setmana de reunions fent una crida a assolir la igualtat de gènere en i a través dels mitjans l’any 2030, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.

Aquesta Aliança global està organitzada a través de cinc capítols territorials i sis sub-comités temàtics. En aquesta primera Assemblea, el Comité Executiu de GAMAG ha decidit ampliar el capítol territorial Europa-Nord Amèrica que està format actualment per WAM-IFRA, l’Associació Mundial de Diaris i Editors de Notícies i IWMF, International Women’s Media Foundation.

El Comité Executiu va decidir afegir-hi a una xarxa de periodistes, comunicadores, formadores, investigadors, que treballarà a quatre nivells: governança, associacions i ongs, periodistes i investigadores.

La Xarxa Catalana de Periodistes i Comunicadores amb Visió de Gènere (XIDPIC.CAT) és l’associació encarregada de coordinar la presència catalana i espanyola per treballar en aquests quatre nivells.

Fins ara a GAMAG Europa hi ha presència de Bèlgica, Suècia, Noruega, Romania, Regne Unit i l’Estat Espanyol. La divisió territorial global de la UNESCO implica a Europa i Amèrica del Nord a treballar junts. Però està previst que ambdues àrees geogràfiques puguin treballar com a dos subcapítols separats quan les dues parts ho decideixin.

 

 

Gamag1-1

D’esquerra a dreta Claudia Padovani, Jenny Röngreen, Teresa Carreras, Sepi Roshan i Diana Nastasia

 

El primer objectiu de la recent creada Xarxa europea de GAMAG és tendir ponts amb representants de tots els capítols territorials d’aquesta Organització global perquè la seva feina sigui equilibrada en tots els continents respectant la idiosincràsia de cada àrea geogràfica. La segona és organitzar-se internament dins de cada Estat i, també, com a xarxa amb els diversos Estats europeus per incloure a totes les forces que treballen per la igualtat i, finalment, fer visible els valors europeus en la lluita per la igualtat – en un continent, Europa, amb moltes bosses de pobresa i, per tant de desigualtat i falta d’oportunitats per les dones- en el concert internacional.

“Avui Dia Internacional dels Drets Humans ens comprometem a treballar per una societat inclusiva que doni veu a tothom” va dir Colleen Lowe Morna, presidenta de GAMAG i directora general de Gender Likns, associació sudafricana que treballa per la igualtat.

“Necessitem- ha continuat- associacions àgils, a tot el món, que treballin per la igualtat a prop de la gent a través dels mitjans des de diversos angles: productors, realitzadors, organismes reguladors, periodistes, investigadors, associacions de dones i professionals de la comunicació basada en l’educació”. La finalitat de GAMAG es crear una ciutadania crítica formada a través d’uns mitjans de comunicació democràtics ” La igualtat de gènere a través dels mitjans de comunicació és intrínseca a la llibertat d’expressió, la democràcia, el bon govern i la transparència” va concloure Colleen Lowe Morma.

“Ens hem reunit per forjar un moviment global sobre gènere i mitjans de comunicació” va dir Alton Grizzle, de la UNESCO. “Un millor accés als mitjans, el lideratge, la representació no sexista i sense estereotips de dones i nenes són un pas fonamental per a la igualtat de drets”, ha argumentat Grizzle.

Christiane Amanpour, cap dels corresponsals de la CNN i Ambaixadora de la UNESCO per la Llibertat d’Expressió es va unir a distància a la reunió prèvia a l’Assemblea i va afirmar “Les dones no estan representades igual que els homes en els mitjans de comunicació ni tampoc ho estan de forma adequada ja sigui en llocs de lideratge o en la cobertura dels fets noticiables”.

La idea de GAMAG va ser llançada a Bangkok, fa dos anys. Reuneix unes 700 empreses de mitjans, institucions de formació, cooperatives de periodistes, gènere i activistes dels mitjans per promoure la igualtat de gènere dins els mitjans de comunicació i les TIC. Aquestes han de produir uns continguts que permetin assolir els rets humans fonamentals per a les dones a tot el món.

Es poden sumar a aquesta iniciativa totes les persones, associacions, organitzacions, universitats, organismes reguladors, ongs tot enviant un mail a:gamageurope@gmail.com

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

sara_lovera

Elba Esther Gordillo o el PRI, la Mestra i EPN

OPINIÓ Elba Esther Gordillo és un fenomen complet i reeixit del sistema. Un portent...

Barcelona: Violència en línia contra dones periodistes “calladeta estàs més maca”

El proper 29 de novembre, a la sala d’actes del Col·legi de Periodistes de...

La 1

Agenda del 8 de març a l’Estat Espanyol

Per Redacció AmecoPress La major part de les organitzacions feministes el vuit de març varen...