Diverses entitats perceben que els esforços per modificar els rols tradicionals de desigualtat entre l’home i la dona no aconsegueixen en el jovent els efectes desitjats.
Qui creu que la violència masclista és cosa de gent adulta? S’enganya. Els maltractaments, les amenaces, els cops de puny, les agressions sexuals, la por, també són entre el jovent, en l’adolescència, i sembla que cada vegada en major grau.
La violència masclista es produeix i es reprodueix principalment als espais quotidians i per una persona jove aquests espais també són els digitals, les xarxes socials o web 2.0. Representants de diverses entitats han participat aquesta setmana a una jornada per la ‘Prevenció de la violència de gènere en les societats 2.0’, organitzada per la Diputació de Barcelona.
“Diferents estudis demostren que el jovent, i especialment els nois, tendeixen a no identificar la violència contra la parella com a tal, sinó a normalitzar-la o naturalitzar-la”, va afirmar Heinrich Geldschläger, psicòleg expert en la temàtica i part de l’Associació Conexus. És més, la violència de gènere està molt més present en parelles de joves que entre els adults, 50% amb violència psicològica i 30% física.
Una mostra de que els estudis reflecteixen la realitat, és que enguany el 30% de les trucades realitzades al 016, número d’atenció a les dones que pateixen violència, van ser fetes per dones menors de 30 anys, va dir María Sonia López, cap de la Unitat Técnica de Joventut del Cabildo Insular de Tenerife.
La violència de cada dia
Geldschläger va afirmar que els diferents estudis realitzats diuen que un 25% de joves viuen la violència de molt a prop, a vegades a casa seva. El 18% pateix abús sexual, d’aquests el 19% són noies i el 15% nois. El 90% reconeix haver realitzat alguna vegada algun acte violent contra la seva parella i el 26% dels nois diu que va participar o va realitzar algun tipus d’agressió sexual contra una dona.
Entre els joves, en totes les poblacions i contextos socials estudiats, el doble de nois que de noies coneixen casos de violència de gènere. Això demostra que el nivell de percepció i de detecció de violència sexista és molt més baix en els homes.
En un altre estudi realitzat a Catalunya amb un alumnat d’institut, amb nois i noies de 15 a 18 anys, el 25% d’aquesta població no creia que donar una bofetada en una discussió de parella fos greu i, a més, es creu que la responsabilitat es mútua. La construcció de la tolerància a la violència y de la responsabilització de la víctima són processos iniciats durant l’adolescència.
Violència sexy
A l’estat espanyol, el 96% de la població universitària utilitza internet i també ho fan el 90% de joves que es troben en un rang de menor edat. “El 78% del jovent té almenys un perfil en alguna de les xarxes socials que consulten almenys dues vegades al dia”, va dir López.
“Espais virtuals, violència i atracció sexual vinculats digitalment” és el nom de la ponència presentada per Lucrezia Crescenzi, investigadora de la Universitat de Barcelona. És un bon nom, ja que l’estudi presentat afirma que en les xarxes socials, així com en els mitjans de comunicació, d’ús freqüent de joves, es reprodueixen els tradicionals models de relació desigual entre homes i dones.
En analitzar els continguts en fotologs d’adolescents, s’observa que el 20% dels noms d’usuaris son sexualitzats i que el 40% de les fotografies són provocatives, les noies s’exhibeixen i ho fan, a més, amb un to lèsbic. Les noies, en les seves entrades, mostren continguts relacionats amb la passió, la dependència i sacrifici, amb l’amor com a destí, sense llibertat per decidir. Els nois mostren principalment la seva força, la seva musculatura, la seva agressivitat.
Geldschläger corroborà Crescenzi i va assenyalar que, d’acord als estudis realitzats, els models tradicionals masculins, com la força i la agressivitat relacionats amb l’atracció sexual, són els que els nois perceben d’èxit davant les noies, ja que qui no és així “no es menja una rosca”. La imatge de l’home nou, respectuós, igualitari, empàtic i no violent no té un atractiu sexual entre el jovent.
Alguns dels participants en la jornada van coincidir en assenyalar que part de la solució contra la violència masclista és crear models variats d’actituds masculines que resultin atractius, avantatjats pel desenvolupament de noves masculinitats.
Els esforços realitzats
“Hi ha joves que pensen que la violència masclista és cosa d’adults i no és pas així”, va dir Mireia Solsona, diputada adjunta a Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, encarregada d’iniciar la jornada. Va assenyalar que des de l’administració s’afronta la manera d’intervenir per donar suport a les víctimes i prendre accions contra la violència masclista també als espais quotidians del jovent, com són les xarxes socials.
El jovent és considerat població “nativa digital”. En aquest espai neden com peixos en l’aigua, mentre que a l’administració pública li fa falta perdre la por a les xarxes socials i aprendre a aplicar campanyes fent servir les possibilitats del 2.0, va agregar María Sònia López que va presentar un projecte que va tenir èxit amb la interrelació digital amb joves a Tenereife, anomenat Enrédate sin machismo.
El Consell Comarcal del Bages també ha realitzat esforços per combatre la violència masclista amb un treball de debat amb nois i noies,joves i famílies en un programa de quatre anys, va informar Ester Arcos, tècnica de Igualtat de Gènere.
Sara Ortiz, especialista en Seguretat i Gènere del Col·lectiu Punt 6, va parlar de la necessitat de treballar en espais quotidians dels joves per prevenir la violència, ja que aquesta generalment es considera de l’espai privat perquè es produeix dins la llar o se l’enfronta des del punt de vista de la seguretat si és en l’espai públic. Diu que no s’enfronta la violència com una pèrdua d’autonomia, de llibertat de la dona als espais quotidians.